Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Het komt steeds vaker voor dat mensen die een dakkapel toevoegen aan hun huis er voor kiezen om meteen ook een balkon of een terras te realiseren. De reden hiervoor is natuurlijk voor de hand liggend. Op het ogenblik dat de zon al lang verscholen zit achter de hoge huizen uit de buurt kan jij nog altijd genieten van haar warme gloed. Bovendien is het gewoon fantastisch om vanaf het terras of balkon van je dakkapel over de omgeving uit te turen. Keerzijde van de medaille? Dat er dan wel een mogelijkheid moet bestaan om vanuit je dakkapel naar buiten te gaan. Gelukkig kan de plaatsing van een deur je daarbij helpen!

Waarom kiezen voor een dakkapel met deur?

Het merendeel van de dakkapellen werden jarenlang uitsluitend gerealiseerd met ramen. Dat leek voor de hand liggend, want van een Frans balkon of een klein terras aan de dakkapel had nog nooit iemand gehoord. Tegenwoordig is dat wel even anders en willen mensen met behulp van een dakkapel niet alleen extra leefruimte in huis, maar ook een fijn terras buitenshuis creëren… alleen moet er dan natuurlijk wel een zekere doorgang worden voorzien. Ben jij ook benieuwd naar alle voordelen van een dakkapel met deur? Wij hebben ze alvast even allemaal voor jou op een rijtje gezet!

1.) Een eenvoudige doorgang naar buiten

In eerste instantie is er uiteraard het feit dat er door het voorzien van een deur in je dakkapel een efficiënte doorgang kan worden gecreëerd naar buiten. Dit is fantastisch voor mensen die een terrasje of bijvoorbeeld een Frans balkon willen toevoegen aan hun dakkapel. Let wel, geef jij de voorkeur aan dit laatste? In dat geval zal je deze altijd willen afzetten met een groot en stevig hekken. Alleen op deze manier kan je in alle veiligheid gebruikmaken van je Frans balkon.

2.) Er komt veel meer frisse lucht naar binnen

Ondanks het feit dat er in elke dakkapel wel één of meerdere ramen worden voorzien spreekt het voor zich dat deze doorgaans slechts een beperkte ventilatie weten te realiseren. Door het plaatsen van een deur wordt dat wel even anders. Openslaande deuren zorgen voor een uitstekende ventilatie van de dakkapel waardoor je eigenlijk niet genoodzaakt bent om te investeren in een extra systeem. Dit is natuurlijk wel zo op het ogenblik dat je bijvoorbeeld van plan bent om (ook) een badkamer in je dakkapel te integreren.

3.) Een nog grotere waardevermeerdering

Door er voor te kiezen om een dakkapel toe te voegen aan je woning realiseer je reeds een mooie waardevermeerdering. Dit wordt echter nog beter op het ogenblik dat je kiest voor een dakkapel welke is voorzien van een (Frans) balkon en een deur. Bij een eventuele verkoop van je huis is dit dan ook een zeer interessant extra verkoopargument.

Wees je ook bewust van de risico’s!

Ondanks het feit dat een dakkapel met deur realiseren dus altijd garant staat voor heel wat interessante voordelen staat het ook als een paal boven water dat er bepaalde risico’s aan verbonden zijn. Los van bijvoorbeeld de grotere kans op tocht en zelfs inbraak is een dakkapel met deur indien niet goed beschermd ook erg gevaarlijk voor mensen, zeker met kinderen. Kies je er voor om een dakkapel met deur te laten realiseren en heb je de mogelijkheid om naar buiten te gaan op bijvoorbeeld een terras? Hou er dan altijd rekening mee dat je deze goed moet afzetten. Eén kleine misstap kan anders namelijk fatale gevolgen hebben.

Hoeveel kost een dakkapel met deur realiseren?

Je kan er rekening mee houden dat de vanaf prijs van een dakkapel met deur ergens rond de 3.750 euro is gelegen. De uiteindelijke kostprijs welke je zal moeten betalen is uiteraard nog afhankelijk van heel wat meer extra factoren. Denk op dit vlak onder meer aan:

  1. Het feit of er een Frans balkon of niet bij moet worden gerealiseerd;
  2. Het gebruik van lage of hoge ramen;
  3. Het materiaal waaruit de dakkapel is vervaardigd;
  4. Of er gebruik wordt gemaakt van een prefab of een maatwerk constructie;
  5. De bereikbaarheid van het dak;

Een bijkomende vraag die veel mensen zich stellen voor wat het realiseren van een dakkapel met deur betreft is terug te vinden in het feit of er een bouwvergunning voor moet worden aangevraagd of niet. Dit is grotendeels afhankelijk van de plaats waar de dakkapel moet worden voorzien. Gaat het hierbij om de achterkant van de woning en wordt er voldaan aan de regelgeving met betrekking tot de afmetingen waarover ze maximaal mag beschikken? Dan is een vergunning aanvragen geen vereiste. Wil je graag je dakkapel met deur aan de voorkant van je huis realiseren? Dan zal je rekening moeten houden met het aanvragen van een bouwvergunning en dus ook met de extra kosten die dit met zich meebrengt.

Interessante bespaartips voor dakkapel met deur

Wanneer je rekening houdt met de eventuele risico’s die een dakkapel met deur met zich mee kan brengen mag het duidelijk zijn dat er voor kiezen om een dergelijke constructie te realiseren best interessant kan zijn. Je dient er evenwel rekening mee te houden dat er hier ook altijd extra kosten aan verbonden zijn in vergelijking met een gewone dakkapel. Door rekening te houden met de hieronder aangegeven bespaartips is het evenwel perfect mogelijk om alsnog een aantrekkelijke besparing te realiseren op je dakkapel met deur.

  1. Steek zelf de handen uit de mouwen!

Ben je een handige doe-het-zelver die wel van aanpakken weet? Ben je bijgevolg ook helemaal niet bang om je handen vuil te maken? In dat geval kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een casco dakkapel met deur. Een dergelijke dakkapel is financieel bijzonder interessant, niet alleen op vlak van aankoopprijs, maar ook voor wat de afwerking betreft. Deze laatste kan immers perfect gebeuren op basis van je eigen tempo en naargelang je beschikbare financiële mogelijkheden.

  1. Laat je dakkapel realiseren door een bedrijf uit de buurt

Wil jij met zekerheid kunnen genieten van zo laag mogelijke voorrijkosten voor wat de levering en plaatsing van je dakkapel betreft? In dat geval is het altijd van belang om een beroep te doen op de diensten van een bedrijf welke bij jou in de buurt is gevestigd. De voorrijkosten lijken op het eerste zicht met een bedrag van tussen de 0,25 en 0,50 euro aan de beperkte kant, maar deze kosten worden wel per kilometer aangerekend. Met andere woorden, hoe verder het dakkapelbedrijf bij je vandaan is gevestigd, des te hoger deze kosten kunnen oplopen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit