Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Een woning welke is voorzien van een zogenaamd ‘mansardedak’ ziet er natuurlijk helemaal fantastisch uit. Veel mensen die eigenaar zijn van een dergelijk pand stellen zich echter de vraag of het daarbij wel mogelijk is om gebruik te maken van een dakkapel. Ondanks het feit dat deze vraag uiteraard compleet normaal is, is er in de praktijk helemaal niets om je zorgen over te maken, in tegendeel. De steile onderkant waar een mansardedak over beschikt zorgt er namelijk voor dat ze als geen ander geschikt is om er een dakkapel bij te realiseren. Wil je hier ook graag meer over te weten komen? Raadpleeg dan snel de informatie op deze pagina!

Kennismaking met het mansardedak

Voor veel mensen is het niet meteen duidelijk wat zo’n mansardedak nu precies is. In de praktijk betreft het hier een variant op het klassieke puntdak welke ook wel eens ‘Franse kap’ wordt genoemd. Het dak kenmerkt zich door gebroken vlakken welke naar buiten geknikt zijn. Het onderste deel van het dak is bovendien opmerkelijk steiler in vergelijking met het bovenste deel. Het is vooral dit aspect dat er voor zorgt dat veel mensen hun bedenkingen hebben bij de basis waar hun dakkapel over zal komen te beschikken. Dat is echter nergens voor nodig. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je een dakkapel bij een mansardedak niet zomaar overal kan realiseren. Besteed hier dus altijd de nodige aandacht of vraag bij twijfel het advies van een echte expert om vervelende verrassingen te voorkomen.

Waarom kiezen voor een dakkapel mansardedak?

Een mansardedak is een prachtig en bovendien omvangrijk dak welke over een zeer karakteristieke uitstraling beschikt. Dit zorgt er voor dat de hele woning een erg stijlvol karakter krijgt welke natuurlijk ook zal afstralen op de omgeving. Het toevoegen van een dakkapel zet deze uitstraling eigenlijk alleen maar extra kracht bij. In het bijzonder wanneer je kiest voor een exemplaar welke enigszins dezelfde stijl aanhoudt zal je kunnen vaststellen dat ze een absolute meerwaarde betekent voor jouw mansardedak. Wil je graag een duidelijk beeld hebben van alle voordelen die de realisatie van een dakkapel mansardedak met zich meebrengt? Dat is mogelijk door middel van het onderstaande overzicht.

  1. Er wordt een grote hoeveelheid aan extra beloopbare oppervlakte gecreëerd. Hierdoor stijgt het wooncomfort aanzienlijk ten opzichte van een woning zonder dakkapel.
  2. De lichtinval in huis wordt structureel vergroot. Dit zorgt er voor dat de nood aan onder meer kunstmatig licht afneemt wat ook de elektriciteitsfactuur ten goede komt.
  3. Een dakkapel toevoegen aan het mansardedak van je woning betekent meteen dat er een prachtige, extra eyecatcher wordt gerealiseerd.

De hierboven aangegeven voordelen dat bijzonder veel mensen die eigenaar zijn van een woning met een mansardedak er vandaag de dag voor kiezen om een dakkapel aan hun huis toe te voegen. Toch zijn er niet alleen maar voordelen verbonden aan deze keuze. Zoals steeds is er dan ook nog een zeker nadeel waar je aandachtig voor dient te zijn.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

De vele interessante voordelen die zijn verbonden aan het realiseren van een dakkapel bij een mansardedak zorgen er voor dat bijzonder veel mensen door de jaren heen deze keuze hebben gemaakt. In de praktijk dient er echter rekening mee te worden gehouden dat het niet zomaar op eender welke plaats op het mansardedak mogelijk is om een dakkapel te voorzien. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om deze boven de knik van het dak te plaatsen. Dit is erg belangrijk. Gelukkig hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Een mansardedak biedt namelijk ruim voldoende alternatieven waardoor je toch nog steeds gewoon van een prachtige dakkapel en al haar voordelen kan genieten.

Hoeveel kost een dakkapel mansardedak?

Het is algemeen bekend dat het laten bouwen van een mansardedak een vrij dure aangelegenheid is. Dit geldt niet in het minst omwille van het feit dat ze doorgaans wordt toegepast op stevig uit de kluiten gewassen woningen. Wanneer je er aan denkt om een dakkapel toe te voegen aan een mansardedak heb je steeds de optie om te kiezen tussen een enkel en een dubbel exemplaar. De ruime omvang van een mansardedak zorgt er gecombineerd met het feit dat heel wat woningeigenaars graag een zo optimaal mogelijke hoeveelheid aan extra ruimte willen creëren voor dat ook de dubbele dakkapel bij een mansardedak een bijzondere populariteit geniet.

Bovenstaande is aldus een keuze die je al snel voor jezelf zal moeten maken. Heb je voldoende aan een enkele dakkapel of wil je graag een dubbel exemplaar toevoegen aan je huis? Bovendien dient er ook nog te worden gekeken naar het type constructie. Een prefab constructie kan heel wat voordeliger worden gerealiseerd, maar heeft als nadeel dat personalisatie niet zo voor de hand liggend is. Een maatwerk dakkapel toevoegen aan je mansardedak biedt dus heel wat meer mogelijkheden, al staat daar helaas wel tegenover dat ze op financieel vlak niet voor iedereen tot de mogelijkheden zal behoren.

Uiteraard spelen nog heel wat andere factoren ook een niet onbelangrijke invloed bij het bepalen van de kostprijs waar je dakkapel mansardedak over zal komen te beschikken. Denk hierbij maar eens aan het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt, het type dak die er bij wordt gerealiseerd en ga zo maar door. Door middel van de onderstaande prijstabel kan je, je alvast wel een degelijk beeld vormen van hoeveel jouw dakkapel mansardedak ongeveer kan gaan kosten.

Type dakkapel mansardedak Gemiddelde kostprijs
Enkele kunststof dakkapel mansardedak Vanaf 4.800 euro incl. BTW
Enkele houten dakkapel mansardedak Vanaf 5.350 euro incl. BTW
Dubbele kunststof dakkapel mansardedak Vanaf 9.050 euro incl. BTW
Dubbele houten dakkapel mansardedak Vanaf 9.750 euro incl. BTW

Alle bovenstaande dakkapellen voor een mansardedak zijn steeds prefab exemplaren. Dit betekent dat ze kant en klaar uit de fabriek worden geleverd en geplaatst. Op deze manier kan niet alleen de overlast danig worden ingeperkt, bovendien worden ook de verschuldigde arbeidskosten aanzienlijk gedrukt. Wil je toch liever een maatwerk dakkapel voor je mansardedak? In dat geval ligt de gemiddelde meerprijs ergens rond de 30 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit