Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

In de jaren 50 was de dakkapel reeds erg populair. In vergelijking met bijvoorbeeld een jaren 20 dakkapel was de jaren 50 uitvoering vooral vervaardigd uit kunststof. Ook tegenwoordig is deze dakkapel nog altijd bijzonder populair. Op het ogenblik dat je er aan denkt om een dakkapel jaren 50 te realiseren bij jouw woning zijn er uiteraard een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Wij hebben deze zaken allemaal opgenomen op deze pagina en geven je bovendien ook graag een duidelijk beeld van de kosten waar je voor een dakkapel jaren 50 exemplaar rekening mee kan houden.

Een prefab dakkapel jaren 50

Voor een dakkapel die werd geproduceerd in de jaren 50 geldt dat er veelal voor werd gekozen om gebruik te maken van een prefab constructie. Dit zorgde er voor dat dit type van dakkapellen heel wat voordeliger waren in vergelijking met andere, maatwerk oplossingen. Een prefab dakkapel jaren 50 werd en wordt ook tegenwoordig nog altijd vervaardigd uit kunststof. Dit betekent dat je kan rekenen op een scherpe kostprijs, maar je tegelijkertijd ook bent verzekerd van een mooie uitstraling en een onderhoudsvriendelijk karakter. Bijkomend voordeel is uiteraard dat je dakkapel in de meest uiteenlopende kleuren kan worden gerealiseerd waardoor ze prima aansluit op de stijl van je woning.

Een dakkapel jaren 50 met plat of schuin dak

Een dakkapel jaren 50 kon zowel worden gerealiseerd met behulp van een plat als een schuin dak. In het merendeel van de gevallen werd er voor gekozen om voor het dak gebruik te maken van een afwerking met EPDM. Dit niet in het minst omwille van de prima levensduur waar dit materiaal zich door kenmerkt. EPDM beschikt dan ook over een levensduur van zo’n slordige 40 jaar. Het spreekt voor zich dat bij een dakkapel jaren 50 lang niet iedereen de voorkeur gaf aan een plat dak.

 

Ook een schuine dakconstructie behoorde dan ook tot de mogelijkheden. Een niet onbelangrijk verschil tussen een plat en een schuin dak bij een jaren 50 dakkapel is ook terug te vinden in de meerprijs die een schuin dak met zich meebrengt. Buiten het feit dat een plat dak altijd in de standaard kostprijs is inbegrepen geldt dat je voor een schuin dak al snel een meerprijs dient te betalen welke is gelegen tussen de 1.050 & 1.250 euro.

Het renoveren van een dakkapel jaren 50

Veel mensen die fan zijn van een dakkapel jaren 50 kiezen er niet voor om een compleet nieuw exemplaar te laten realiseren. Zij kunnen bijvoorbeeld nog over een jaren 50 woning beschikken waar een traditionele dakkapel bij is voorzien. Het is echter helemaal niet ondenkbaar dat deze dakkapel door de jaren heen is aangetast door de tand des tijds. Dit kan er voor zorgen dat verschillende onderdelen vervangen dienen te worden. Denk op dit vlak onder meer aan het lood waar de dakkapel ongetwijfeld over beschikt. Dit lood is zeer belangrijk, niet in het minst omdat het er voor moet zorgen dat er geen vocht tot in de dakkapel kan doordringen. Een regelmatige controle van het lood is dan ook vereist en het tijdig herstellen er van zorgt er voor dat je dakkapel altijd perfect afgewerkt blijft zonder lekkages.

 

Bovenstaande is natuurlijk niet alles. Het renoveren van een jaren 50 dakkapel kan ook betrekking hebben tot de uitstraling waarover ze beschikt. Ondanks het feit dat het merendeel van de dakkapellen in deze periode werden gemaakt van kunststof is het ook zo dat er diverse exemplaren in hout op de markt zijn terug te vinden. Wanneer jij er voor hebt gekozen om jouw dakkapel van de jaren 50 uit hout te laten vervaardigen is het ondertussen wellicht tijd geworden om deze van een nieuw likje verf te voorzien. Op deze manier blijft de authenticiteit van je dakkapel jaren 50 perfect behouden, maar ziet de uitstraling er toch net weer wat beter uit. Het renoveren van een dakkapel jaren 50 kan bovendien steeds gebeuren op basis van je eigen tempo en budget waardoor dit op financieel vlak voor iedereen wel mogelijk is.

Wat met de isolatie en beglazing van je dakkapel jaren 50?

Hou er bij het realiseren en renoveren van een dakkapel jaren 50 altijd rekening mee dat er niet alleen aandacht dient te worden besteed aan de uitstraling van de dakkapel. Wat namelijk ook te denken van het bestrijden van potentieel warmteverlies? In vroegere tijden werd er niet of in ieder geval nauwelijks aandacht geschonken aan de isolerende eigenschappen waar een dakkapel over beschikte. Tegenwoordig is dat anders. Je moet op dit vlak rekening houden met verschillende factoren, namelijk:

 

  1. Het type isolatie waar gebruik van wordt gemaakt in bijvoorbeeld het dak;
  2. Het soort beglazing welke wordt geplaatst in de ramen;

 

Specifiek voor de beglazing geldt dat er vroeger in elke jaren 50 dakkapel wel voor werd gekozen om gebruik te maken van enkel glas. Tegenwoordig is dat enkel glas vervangen door ofwel dubbel glas ofwel hoogrendementsglas. Indien jij ook graag voor goed isolerende beglazing wenst te kiezen kan je rekening houden met de hieronder aangegeven kosten.

 

Type glas voor dakkapel jaren 50 Gemiddelde kostprijs
Dubbel glas voor dakkapel jaren 50 Vanaf zo’n 60 euro per vierkante meter
HR glas voor dakkapel jaren 50 Vanaf zo’n 68 euro per vierkante meter
HR+ glas voor dakkapel jaren 50 Vanaf zo’n 73 euro per vierkante meter
HR++ glas voor dakkapel jaren 50 Vanaf zo’n 78 euro per vierkante meter
HR+++ glas voor dakkapel jaren 50 Vanaf zo’n 118 euro per vierkante meter

Eventuele interessante opties voor je dakkapel jaren 50

Tot slot, ondanks het ietwat klassieke karakter waar een dakkapel jaren 50 over beschikt spreekt het voor zich dat ook deze dakkapel tegenwoordig wel gewoon moet kunnen voldoen aan de eisen op vlak van comfort en luxe. Dit betekent dat je er mogelijks voor zal willen kiezen om enkele opties toe te passen. Denk op dit vlak niet alleen aan het voorzien van een ventilatierooster, maar wat ook te denken van een insectenhor, een eventueel draaikiepraam evenals het afwerken van de knieschotten voor meer opbergruimte? Door rekening te houden met het bestaan van al deze opties is het steeds mogelijk om jouw dakkapel jaren 50 tot in de puntjes en geheel volgens jouw noden af te werken.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.