Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Bijzonder veel mensen zijn tegenwoordig (en eigenlijk al altijd) grote fan van hout als materiaal. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat hout een tijdloos materiaal is welke ook gewoon over een uitermate charmante uitstraling beschikt. Daarnaast is hout ook nog eens geheel naar eigen smaak af te werken waardoor ze een meerwaarde kan betekenen voor elke woning. Het is mede omwille van deze reden dat door de jaren heen het merendeel van de mensen die een dakkapel wilden realiseren er voor hebben gekozen om daarvoor in de richting van dit materiaal te kijken. Toch was er ook altijd sprake van één niet onbelangrijk nadeel, namelijk het onderhoud dat een houten dakkapel vereist. Gelukkig hoeft dit tegenwoordig niet langer een issue te zijn. Waarom dat zo is lees je op deze pagina!

Wat betekent ‘houtlook’ precies?

Wanneer we alle materialen bekijken die gebruikt worden voor de afwerking van dakkapellen valt het meteen op dat vooral kunststof en hout de twee populairste zijn. Enerzijds wordt er van hout gezegd dat haar warme en sfeervolle uitstraling een sterke troef is terwijl anderzijds kunststof heel wat onderhoudsvriendelijker is. Dit laatste maakt ze in het bijzonder geschikt voor mensen die bijvoorbeeld vaak weg zijn van huis, geen tijd hebben om hun dakkapel te onderhouden of er gewoon geen zin in hebben. Echter lijkt het een onmogelijke zaak om te kunnen profiteren van het beste van twee werelden. Zou het namelijk niet fantastisch zijn mochten de voordelen van kunststof en hout samengesmolten kunnen worden tot één geheel? Wel, dat is tegenwoordig perfect mogelijk door te kiezen voor houtlook!

 

Houtlook is in de basis namelijk kunststof, maar ze ziet eruit als hout. Dit zorgt er dus voor dat je enerzijds kan genieten van de authentieke uitstraling van hout terwijl je er op vlak van onderhoud geen tot slechts zeer beperkt omkijken naar hebt. Dit biedt de oplossing voor zeer veel mensen die voorheen ernstige twijfels hadden over het materiaal waarmee ze hun dakkapel zouden afwerken. Lijkt dit ook voor jou de perfecte oplossing te zijn? Helaas zijn er wel ook een aantal nadelen aan verbonden waar je toch graag rekening mee zal willen gaan houden. Op deze manier worden mogelijke teleurstellingen efficiënt voorkomen.

Waar rekening mee houden bij kiezen voor houtlook?

Ondanks het feit dat houtlook er weliswaar uitziet als hout betekent dat absoluut niet dat het ook echt hout is, in tegendeel. Houtlook is en blijft dan ook in de basis kunststof welke gewoon de uitstraling van hout heeft meegekregen. Het is uitermate belangrijk voor iedereen die van dit materiaal gebruik wenst te maken om hier rekening mee te houden. Om er zeker van te zijn dat ook jij ze niet over het hoofd ziet hebben we ze even op een rijtje gezet:

 

  1. Houtlook heeft een hogere prijs dan gewoon hout. Daar staat evenwel tegenwoordig dat er bij houtlook veel minder onderhoud moet worden voorzien. In het bijzonder wanneer je dit onderhoud zou uitbesteden is het prijsverschil dan ook veelal snel terugverdiend.

 

  1. Je moet er rekening mee houden dat houtlook niet kan worden geschilderd. Dit betekent dat je de houtlook materialen meteen dient te kopen in de gewenste kleur. Ben je er op een zeker ogenblik op uitgekeken? Dan zal je moeten investeren in nieuwe houtlook materialen. Bij een houten dakkapel zou je er gewoon voor kunnen kiezen om de bestaande verflaag af te schuren en er een nieuwe op aan te brengen.

Alle voordelen van een houtlook dakkapel op een rijtje

Nu we reeds de potentiële nadelen van een houtlook dakkapel hebben aangekaart is het tijd geworden om even te kijken in de richting van de vele voordelen die er aan verbonden zijn. Het is namelijk niet voor niets dat de houtlook dakkapel in het bijzonder de voorbije jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Dit heeft grotendeels te maken met de volgende zaken:

 

  1. Houtlook heeft als materiaal dezelfde duurzaamheid als kunststof (dat is het namelijk ook). Dit betekent dat je er gedurende een zeer lange tijd genot van zal ondervinden.

 

  1. Daar waar vroeger van houtlook materialen werd gezegd dat ze slechts over een zeer povere isolatiewaarde beschikten is dat tegenwoordig absoluut niet juist meer, in tegendeel. We kunnen gerust stellen dat de isolatiewaarde van deze materialen inmiddels zeer sterk is verbeterd.

 

  1. Een houtlook dakkapel heeft de uitstraling van echt hout en kan perfect worden afgewerkt in verschillende kleuren. Dit zorgt er voor dat ze altijd precies over die uitstraling komt te beschikken die jij op voorhand in gedachten had.

 

  1. In vergelijking met een houten dakkapel is het zo dat je bij een houtlook exemplaar eigenlijk niet hoeft te vrezen voor (veelvuldig) onderhoud. Deze is immers zeker niet vereist, in tegendeel. Dit maakt een houtlook dakkapel echt veel onderhoudsvriendelijker in vergelijking met een exemplaar van echt hout.

Hoeveel kost een dakkapel houtlook?

Nu je een goed beeld hebt gekregen van alle pro’s en contra’s die zijn verbonden aan een dakkapel houtlook is het natuurlijk nog belangrijk om even dieper in te gaan op het kostenplaatje dat er aan verbonden is. De kostprijs van een dergelijke dakkapel wordt steeds beïnvloed door een aantal verschillende factoren. Zo is er natuurlijk de grootte van de dakkapel, maar ook de afwerking speelt een belangrijke rol. Uit welk materiaal zullen de kozijnen bijvoorbeeld worden gerealiseerd? Wordt er bovendien ook een zonwering voorzien voor je dakkapel en is er sprake van extra snufjes of misschien zelfs een Frans balkon?

 

Feit is dat je een dakkapel houtlook in principe zo duur kan maken als je zelf wil. Net zoals voor een gewone kunststof dakkapel geldt overigens ook voor een houtlook exemplaar dat je zowel gebruik kan maken van een prefab als van een traditionele (maatwerk) constructie. Ook hier schuilt een niet onbelangrijk prijsverschil in. Wil je toch graag reeds een bepaalde indicatie hebben van het prijskaartje waar je rekening mee dient te houden voor jouw dakkapel houtlook? Dat is mogelijk door het raadplegen van de onderstaande prijstabel.

 

Type houtlook dakkapel Gemiddelde kostprijs
Prefab houtlook dakkapel Vanaf 2.900 euro incl. BTW
Traditionele houtlook dakkapel Vanaf 3.400 euro incl. BTW

 

Hou er rekening mee dat de hierboven aangegeven prijzen gebaseerd zijn op de standaard dakkapelhoogte van 1,50 meter. De BTW evenals de montage is in de prijs inbegrepen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure