Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Ga je een dakkapel laten realiseren bij je huis? In dat geval zal je altijd goed willen nadenken over de afmetingen waar deze over dient te beschikken. Sta wat dit betreft niet alleen maar stil bij de breedte van de dakkapel, maar denk ook zeker aan de hoogte. Deze zal namelijk bepalen of je bijvoorbeeld zonder probleem rechtop kan staan in je dakkapel, hoe groot het raam kan zijn evenals of de dakkapel vergunningsvrij kan worden gerealiseerd of niet. Ben jij er nog niet helemaal over uit welke dakkapel hoogte voor jou nu het meest geschikt is? In dat geval kunnen we je alleen maar aanraden om even de onderstaande informatie door te nemen.

Wat is de beste dakkapel hoogte?

In principe bestaat er op bovenstaande vraag geen sluitend antwoord. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de gewenste dakkapel hoogte altijd afhankelijk is van meerdere factoren. Een aantal vragen die je jezelf bijvoorbeeld dient te stellen zijn:

  1. Waar ga je de dakkapel precies voor gebruiken en welke hoogte is daarvoor vereist?
  2. Wil je graag je dakkapel vergunningsvrij bouwen of niet?
  3. Hoeveel budget heb je voor handen voor de realisatie van je dakkapel?

Bovenstaande drie vragen zijn de belangrijkste die meer dan waarschijnlijk de concrete hoogte van je dakkapel zullen bepalen. In eerste instantie is er aldus het doel van de dakkapel. Ga je er bijvoorbeeld een slaapkamer in realiseren? Dan is doorgaans geen optimale hoogte vereist. Een compleet ander verhaal wordt het echter wanneer je er bijvoorbeeld een badkamer met een volwaardige douche in wenst te maken. Of wat te denken van een leefruimte waar je continue met je gezin in gaat vertoeven? Dan is extra nadenken over de hoogte altijd mooi meegenomen. Hou ze dan ook bij voorkeur zeker zo optimaal mogelijk.

Een tweede belangrijk punt is terug te vinden in het feit of je, je dakkapel vergunningsvrij wil kunnen realiseren of niet. Voor oktober 2010 was het zo dat de maximale hoogte van je dakkapel slechts 1,50 meter mocht bedragen. Was ze groter? Dan zorgde dat er voor dat je verplicht werd om een vergunning aan te vragen. Tegenwoordig is dat niet langer het geval en is het mogelijk om een dakkapel tot een hoogte van 1,75 meter vergunningsvrij te bouwen.

De derde en laatste vraag heeft betrekking tot het budget dat je hebt uitgetrokken voor het bouwen van je dakkapel. Maakt deze deel uit van een grotere renovatie? Dan is de kans groot dat je nog maar een beperkt budget vrij hebt. In dat geval zal je de maximale hoogte van je dakkapel het liefst zo beperkt mogelijk willen houden.

Welke invloed heeft de dakkapel hoogte op de kostprijs?

Zoals hierboven reeds aangegeven spreekt het voor zich dat een grotere hoogte voorzien voor een dakkapel altijd een bepaalde meerprijs met zich meebrengt. In principe kan je de hoogte van je dakkapel steeds naar eigen wens bepalen, althans op voorwaarde dat deze door de voorschriften van de gemeente of stad in kwestie kan worden geaccepteerd. Is dat niet het geval? Dan zal je, je toch echt tevreden moeten stellen met een beperktere hoogte.

Veel mensen denken bovendien dat het prijsverschil tussen de verschillende hoogtes waar dakkapellen over kunnen beschikken zeer aanzienlijk is. In de praktijk hoeft dat echter zeker en vast niet het geval te zijn, in tegendeel. Neem nu bijvoorbeeld het beperkte verschil tussen de twee populairste soorten dakkapellen die op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben de beide kosten voor deze dakkapel hoogtes in onderstaande tabel opgenomen.

Hoogte van de dakkapel Gemiddelde kostprijs
Dakkapel met hoogte van 1,50 meter Vanaf ongeveer 5.700 euro
Dakkapel met hoogte van 1,75 meter Vanaf ongeveer 6.850 euro

De in de bovenstaande prijstabel opgenomen kosten voor de dakkapellen zijn gebaseerd op constructies met een breedte van 2 meter. Bovendien betreft het slechts casco-dakkapellen, maar is de BTW wel reeds in de kostprijs inbegrepen. Dit geldt evenals voor de plaatsing van de dakkapel evenals uiteraard de materialen om ze (casco) te realiseren.

In ieder geval maakt de inhoud van de prijstabel duidelijk dat het prijsverschil afhankelijk van de hoogte van de dakkapel helemaal niet zo aanzienlijk dient te zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat het ene materiaal het andere niet is. Kies je bijvoorbeeld voor een dakkapel uit polyester? Dan zal het prijsverschil ongetwijfeld een stukje hoger uitvallen.

Vergunningsvrij een dakkapel tot 1,75 meter hoog realiseren

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is de oude maximale hoogte voor het vergunningsvrij realiseren van je dakkapel van 1,50 meter niet langer van toepassing. In oktober 2010 werd er immers voor gekozen om deze maximale hoogte op te trekken naar 1,75 meter. Betekent dit dat elke dakkapel die maximaal 1,75 meter hoog is zonder vergunning kan worden gebouwd? Zeker niet. Er dient namelijk ook nog rekening te worden gehouden met onder meer de exacte locatie aan de woning waar ze wordt aangebracht en bovendien is ook het type dak (plat dak of schuin dak) van belang. Alleen een dakkapel met een plat dak kan immers vergunningsvrij worden gerealiseerd.

Verschil tussen uitwendige en inwendige hoogte dakkapel

Zowel bij het berekenen van de breedte als de hoogte van je dakkapel wordt er eigenlijk altijd gekeken naar de uitwendige afmetingen waar deze over komt te beschikken. Natuurlijk zijn dit waarden die van belang zijn, maar er is meer. Wat betekent de uitwendige hoogte namelijk bijvoorbeeld voor de inwendige hoogte die voor handen is? Hiervoor dient er vooral te worden gekeken naar de dikte van het dak evenals naar de balken die worden gebruikt.

In het merendeel van de gevallen wordt er bij de realisatie van een dakkapel voor gekozen om gebruik te maken van balken met een hoogte van 165 millimeter. Dit resulteert in een dakdikte van tussen de 20 en 30 centimeter. Geldt dit eveneens voor jouw dakkapel? Hou dan rekening met een inwendige hoogte van je dakkapel welke is gelegen op zo’n 1,1 à 1,2 meter. Je dient voor jezelf uit te maken of deze inwendige hoogte naargelang de functie van de dakkapel voldoende is of niet.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit