Het dak van je dakkapel is een niet onbelangrijk aandachtspunt waar je altijd uitgebreid bij stil zal willen blijven staan. Veel mensen denken dat er uitsluitend een onderscheid wordt gemaakt tussen een plat dak voor een dakkapel en een hellend dak. Dat is echter niet juist. Specifiek geldt dat voor een hellend dak de hellingsgraad aanzienlijk kan verschillen. Op het ogenblik dat er sprake is van een hellingsgraad van minder dan 25 graden spreken we van een flauw hellend dak. Dat lijkt op het eerste zicht een probleem te vormen voor de dakbedekking, maar wanneer je even verder kijkt zal je merken dat dit eigenlijk helemaal niet zo is. Wil je ook graag een dakkapel flauw dak laten realiseren, maar zou je graag eerst precies willen weten wat je kan verwachten? Raadpleeg dan snel de informatie op deze pagina!
Inhoud van deze prijsgids:
Wanneer is er sprake van een dakkapel flauw dak?
Bovenstaande heeft reeds duidelijk gemaakt dat een dakkapel flauw dak een beetje tussen de twee opties in is gelegen. Dit betekent dat ze niet helemaal vlak is, maar ook niet compleet hellend. In principe is er sprake van een flauw dak wanneer de hellingsgraad tussen de 15 en 25 graden (maximum) is gelegen. Er doen heel wat foutieve geruchten de ronde over een dakkapel flauw dak. In het verleden werd bijvoorbeeld vaak gezegd dat je deze maar moeilijk kon afwerken (zeker met keramische dakpannen) en bovendien zou ook de waterafvoer slechts zeer beperkt zijn. In principe is geen van beide stellingen correct.
Het is tegenwoordig perfect mogelijk om voor het afwerken van je dakkapel flauw dak gebruik te maken van keramische dakpannen. Daarnaast is het weliswaar correct dat er speciale aandacht dient te worden besteed aan de waterhuishouding van het dak, maar dat betekent in het geheel niet dat de waterafvoer niet correct kan verlopen, in tegendeel. Een extra aandachtspunt bij een dakkapel flauw dak is wel nog terug te vinden in het feit dat de ventilatie welke zich onder de dakpannen bevindt wat minder is. Kan je daar mee leven? Dan is er eigenlijk geen enkele reden om niet te kiezen voor een dakkapel flauw dak.
Welke dakbedekking voor een dakkapel flauw dak?
Het merendeel van de mensen die er voor kiezen om een dakkapel flauw dak toe te voegen aan hun huis kiezen er voor om als dakbedekking gebruik te maken van keramische dakpannen. Dat is een interessante keuze. Niet alleen zorg je op deze manier namelijk voor een authentieke afwerking van het dak van je dakkapel, daarnaast is het ook nog eens zo dat je kan rekenen op een fantastische levensduur. Wil jij eveneens voor je dakkapel flauw dak gebruik gaan maken van keramische dakpannen? Dan zal je wel rekening willen houden met de hieronder aangegeven aandachtspunten:
- Je dient het dak vooraleer de keramische dakpannen te plaatsen te voorzien van een waterkerend en damp-open membraan. Hoewel, het is niet correct dat dit altijd moet gebeuren. Zijn de dakplaten volgens de aangegeven eigenschappen van de leverancier voldoende waterdicht? Dan is een dergelijk membraan niet echt vereist.
- Voorzie altijd een goede ventilatie van de dakspouw. Dit doe je door een vrije tengelhoogte van minimaal twintig millimeter boven het waterkerende en dampdoorlatende membraan te voorzien.
- Zorg er voor dat de dakvoet over de volledige tengellengte open is voor de instroom van ventilatie. Bovendien dient er eveneens een open nokconstructie te worden voorzien voor de ventilatie-uitstroom.
- Maak bij voorkeur gebruik van panlatten evenals tengels die over een optimale duurzaamheid beschikken. Dit komt niet alleen de uitstraling, maar ook de levensduur alleen maar ten goede.
- Het is altijd aan te raden om bij een dakkapel flauw dak de voorkeur te geven aan ‘verglaasde pannen’. Niet-verglaasde pannen zullen gedurende een langere tijd vochtig blijven waardoor de vorming van mos en algen wordt bevorderd.
- Opgelet, om er zeker van te zijn dat er sprake is van een afdoende overlap van de dakpanmodellen met een variabele latafstand dient er uit te worden gegaan van 50 procent van de variabele waarde. Voor flauwhellende daken geldt dat dit de maximale latafstand is.
- Tot slot is altijd van belang om er zeker van te zijn dat er sprake is van een goede luchtdichte onderdakconstructie. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om condensatie tegen de onderkant van de dakfolie te voorkomen.
Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ondanks het feit dat je er absoluut voor kan kiezen om bij een dakkapel flauw dak gebruik te maken van keramische dakpannen dient er altijd rekening te worden gehouden met een niet onaanzienlijk aantal aandachtspunten. Sta je hier bij stil? Dan is er absoluut geen enkele reden om er niet voor te kiezen om van dit type van dak en dakbedekking voor jouw dakkapel gebruik te maken, in tegendeel.
Hoeveel kost een dakkapel flauw dak realiseren?
Heb je na het lezen van bovenstaande ook wel interesse gekregen in het realiseren van een dakkapel flauw dak bij je huis? In dat geval zal je natuurlijk ook graag willen weten met welke kosten je op dit vlak rekening kan houden. Dat is een beetje afhankelijk van hoe je dakkapel nu precies vormgegeven zal worden. Kies je bijvoorbeeld voor keramische dakpannen of wordt er gebruik gemaakt van een ander type van dakbedekking? En wat bovendien te denken van het feit of er al dan niet een verholen goot moet worden gebouwd? Het zijn stuk voor stuk zaken die net als de omvang van de dakkapel bepalend zullen zijn voor het uiteindelijke kostenplaatje welke je zal voorgeschoteld krijgen.
Is bovenstaande nu het enige dat we je kunnen vertellen over de prijs van een dakkapel flauw dak? Neen, we kunnen je ook gewoon een voorbeeld geven. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een standaard dakkapel flauw dak te realiseren met behulp van keramische dakpannen en een standaard afwerking met kunststof kozijnen kan je in principe rekenen op een kostprijs die is gelegen rond de 6.000 à 6.500 euro. Nogmaals, de aangegeven extra’s of eventuele opties kunnen dit prijskaartje nog aanzienlijk de lucht in stuwen. Hou daar dus absoluut rekening mee!