Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Een dakkapel berekening kan omwille van verschillende redenen worden uitgevoerd. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een dergelijke berekening te doen met als doel om de kostprijs te achterhalen, daarnaast kan je op deze manier eveneens achterhalen hoe groot je dakkapel precies moet uitvallen. Dit laatste is bijzonder belangrijk, niet in het minst omdat veel mensen er de voorkeur aan geven om een dakkapel vergunningsvrij te laten realiseren. Geldt dit eveneens voor jou en zou je graag mede omwille van deze reden een dakkapel berekening willen uitvoeren? Hou dan beslist rekening met de informatie op deze pagina.

Dakkapel berekening voor beloopbare oppervlakte

De belangrijkste reden waarom mensen er voor kiezen om een dakkapel toe te voegen aan hun woning is terug te vinden in de extra vloeroppervlakte die op deze manier wordt gecreëerd. Hoeveel loopoppervlakte je precies met je dakkapel zal winnen is altijd afhankelijk van de dakhelling. Omdat veel mensen het niet zo eenvoudig vinden om deze berekening uit te voeren hebben we alvast even een zeer uitgebreide tabel boordevol met waardevolle informatie voor jou hieronder opgenomen.

Type dakhelling Breedte van de dakkapel Extra loopoppervlakte
Normaal dak (35-45 graden) Breedte van 2 meter 3 vierkante meter
Normaal dak (35-45 graden) Breedte van 3 meter 4,5 vierkante meter
Normaal dak (35-45 graden) Breedte van 4 meter 6 vierkante meter
Normaal dak (35-45 graden) Breedte van 5 meter 7 vierkante meter
Steil dak (60 graden) Breedte van 2 meter 1,4 vierkante meter
Steil dak (60 graden) Breedte van 3 meter 2,1 vierkante meter
Steil dak (60 graden) Breedte van 4 meter 2,8 vierkante meter
Steil dak (60 graden) Breedte van 5 meter 3,5 vierkante meter
Flauw dak (-35 graden) Breedte van 2 meter 4 vierkante meter
Flauw dak (-35 graden) Breedte van 3 meter 6 vierkante meter
Flauw dak (-35 graden) Breedte van 4 meter 8 vierkante meter
Flauw dak (-35 graden) Breedte van 5 meter 10 vierkante meter

De dakkapel specialist waar je een beroep op doet zal altijd op voorhand de precieze dakhelling van je dakkapel bepalen vooraleer er wordt gestart met de bouw er van. Heb je specifieke wensen op dit vlak? Dan is het altijd van belang om dit meteen met je dakkapel specialist te bespreken. Alleen op deze manier zie je al je vooropgestelde verwachtingen ingelost.

Dakkapel berekening zelf doen of uitbesteden?

In principe beschik je met behulp van de hierboven aangegeven prijstabel perfect over de mogelijkheid om zelf je dakkapel berekening te doen. Toch dien je er rekening mee te houden dat je al snel bepaalde zaken over het hoofd kan zien. Omwille van deze reden geven de meeste mensen die een dakkapel willen laten realiseren er dan ook de voorkeur aan om de berekening van de constructie uit te besteden aan een derde partij die daarin is gespecialiseerd. Dat kan bovendien een heel stuk efficiënter blijken te zijn, niet in het minst omdat dit waarschijnlijk ook de partij zal zijn die je dakkapel tekening zal maken.

Door je dakkapel berekening uit te besteden is het mogelijk voor een specialist om meteen rekening te houden met je verwachtingen. Deel bijvoorbeeld gerust mee waarvoor de dakkapel precies gebruikt zal worden en binnen welk budget de specialist dient te blijven. Hoe groter de dakkapel en hoe complexer de structuur, des te hoger de kosten natuurlijk kunnen uitvallen. Bovendien moet er eveneens rekening worden gehouden met het al dan niet moeten aanvragen van een vergunning evenals de extra kosten die dit mogelijks met zich meebrengt.

Hoe dan ook, wil je graag een dakkapel laten realiseren en wil je precies kunnen achterhalen hoe groot deze zal uitvallen en hoeveel beloopbare oppervlakte er voor je wordt gecreëerd? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om dit project uit te besteden aan een echte expert. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Dakkapel berekening kostprijs

Op het ogenblik dat je de berekening van de beloopbare oppervlakte hebt uitgevoerd en de dakkapel specialist van je keuze je een bepaald voorstel heeft geformuleerd zal je natuurlijk ook graag meer informatie willen hebben over de kostprijs die aan de dakkapel van je keuze verbonden is. Wat dit betreft dient er rekening te worden gehouden met tal van verschillende factoren. We maken op dit vlak een onderscheid tussen enerzijds:

  1. De constructie waar de dakkapel over beschikt;
  2. De afwerking aan de binnen- en buitenkant van de dakkapel;
  3. De eventuele aanwezigheid van bijvoorbeeld een balkon;
  4. De mate waarin er al dan niet gebruik wordt gemaakt van bepaalde opties;
  5. Het feit of er een vergunning dient te worden aangevraagd of niet;

Elke factor uit bovenstaand overzicht dient meegenomen te worden in de berekening van de kostprijs voor je dakkapel. Veel mensen zien bijvoorbeeld over het hoofd dat ook de volledige procedure voor het aanvragen van een vergunning dient te worden betaald. Hiervoor ben je al snel een prijs kwijt van tussen de 250 & 650 euro. Bovendien dien je er rekening mee te houden dat hier ook nog eens de kostprijs bovenop komt voor het laten maken van de dakkapel tekening. Ook hiervoor ben je al snel rond de 250 euro kwijt.

Bij het uitvoeren van een dakkapel berekening op vlak van kosten dien je er rekening mee te houden dat er niet alleen maar moet worden gekeken naar de standaard kosten van een dakkapel. Je dient er bijvoorbeeld ook nog rekening mee te houden dat je geconfronteerd kan worden met extra kosten waar je wellicht in eerste instantie geen rekening mee hebt gehouden. Het gaat hierbij dan om bijvoorbeeld de voorrijkosten. Deze bedragen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer. Doe je een beroep op een bedrijf welke ver bij je uit de buurt is gelegen? Dan is de kans bijzonder groot dat dit een stevige meerprijs op je eindfactuur zal betekenen. Ook hier moet je dan ook beslist rekening mee houden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit