Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je een dakkapel gaat realiseren zijn er verschillende elementen waar je rekening mee dient te houden. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de constructie. In principe wordt deze na afloop volledig aan het zicht onttrokken. Dit komt omdat de dragende delen van de dakkapel worden weggewerkt door het afwerkingsmateriaal. Wat dit laatste betreft kan er in de praktijk voor worden gekozen om gebruik te maken van dakkapel beplating. Een dergelijke vorm van afwerken is tegenwoordig mogelijk op verschillende manieren. Daar waar je bij beplating vroeger vooral was aangewezen op hout kan er tegenwoordig dan ook probleemloos voor worden gekozen om kunststof toe te passen. Wat je nu precies allemaal van dakkapel beplating mag verwachten en welke kosten er aan verbonden zijn ontdek je op deze pagina.

Waarom kiezen voor dakkapel beplating?

Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat steeds meer mensen er bij de realisatie van een dakkapel voor kiezen om gebruik te maken van beplating. Daar zijn meerdere goede redenen voor aan te halen. Het is bijvoorbeeld zo dat beplating je als eigenaar van de woning voorziet van een opvallend grote hoeveelheid aan flexibiliteit. Ondanks het feit dat standaard beplating op horizontale wijze wordt aangebracht bij de dakkapel is het bijvoorbeeld zo dat je ook kan kiezen voor een verticale plaatsingswijze. Dit laatste lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar er zijn heel wat woningen waarbij dit veel beter tot haar recht komt.

 

Bovendien is het ook nog eens zo dat kiezen voor dakkapel beplating een vrij eenvoudige vorm van afwerken is voor jouw dakkapel. Indien je er bovendien voor kiest om een kwalitatieve, duurzame beplating aan te brengen aan jouw dakkapel zal je er ook nog eens jarenlang genot van ondervinden. Dit alles maakt in ieder geval duidelijk dat er zeker en vast een aantal uitstekende redenen bestaan waarom ook jij voor zou kunnen kiezen om gebruik te maken van beplating voor jouw dakkapel.

De voor- en nadelen van houten dakkapel beplating

Het merendeel van de mensen die er de voorkeur aan geven om gebruik te maken van dakkapel beplating kiezen nog steeds veelal voor hout. Dit heeft voor een groot deel te maken met de scherpe kostprijs die er aan deze vorm van beplating is verbonden. Dit neemt echter ook niet weg dat er sprake kan zijn van een aanzienlijk verschil in kwaliteit. Kies je bijvoorbeeld voor beplating welke is gerealiseerd door middel van zacht- of door middel van hardhout? In het eerste geval ben je gegarandeerd het voordeligste uit, maar daar staat tegenover dat de levensduur een behoorlijk stuk beperkter is.

 

Een andere reden waarom het de moeite waard kan zijn om te kiezen voor houten beplating voor je dakkapel is terug te vinden in het feit dat deze uit zichzelf vaak over een verrassend mooie isolatiewaarde beschikt. Deze standaard isolatiewaarde zorgt er voor dat je zelfs zonder extra isolatie (wat uiteraard wel aan te raden valt) reeds kan rekenen op een degelijke basis isolatiewaarde. Buiten de interessante voordelen die zijn verbonden aan houten dakkapel beplating is het wel aan te raden om ook voldoende stil te blijven staan bij de nadelen die ze met zich meebrengt. Op dit vlak kan je denken aan:

 

  • De houten dakkapel beplating dient altijd nog te worden behandeld vooraleer ze volledig is afgewerkt. Je kan er op dit vlak als eigenaar van de woning voor kiezen om ze te schilderen of te beitsen. Dit is niet alleen nodig om de uitstraling van je dakkapel aan te passen aan jouw wensen, daarnaast wordt op deze manier ook een extra bescherming gerealiseerd tegen de weersomstandigheden.

 

  • Kiezen voor houten dakkapel beplating betekent altijd dat je nog rekening zal moeten houden met bepaalde onderhoudskosten. Deze kosten ontbreken op het ogenblik dat je er voor kiest om voor je beplating in de richting van kunststof te kijken.

De voor- en nadelen van kunststof dakkapel beplating

Op vlak van dakkapel beplating heb je tegenwoordig zoals reeds aangegeven meerdere mogelijkheden dan enkel en alleen het gebruik van hout. Ook kunststof dakkapel bekleding is bijvoorbeeld bijzonder interessant, misschien zelfs nog interessanter dan hout. Dit heeft alles te maken met het feit dat kunststof er tijdloos uitziet en bovendien ook nog eens onderhoudsvrij is. Gewoon zo nu en dan even afspoelen met een beetje water en een doek kan voldoende zijn om je dakkapel beplating van kunststof er altijd optimaal uit te laten zien.

 

Kunststof dakkapel beplating is in de praktijk wel een stukje duurder in vergelijking met houten beplating, maar je krijgt er heel wat moois voor in de plaats. Kunststof staat er namelijk om bekend een bijzonder duurzaam materiaal te zijn welke nagenoeg voor de volle honderd procent kan worden gerecycleerd. Daarnaast is ze standaard verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren waardoor er geen schilderwerken meer aan te pas moeten komen. Hou er wel rekening mee dat de isolerende eigenschappen van kunststof dakkapel beplating in de praktijk doorgaans enigszins tegenvallen wanneer je ze gaat vergelijken met de isolerende eigenschappen waar houten dakkapel beplating over beschikt.

Hoeveel kost dakkapel beplating?

Bovenstaande informatie heeft ondertussen wel duidelijk gemaakt met welke voor- en nadelen je afhankelijk van het soort dakkapel beplating nu precies rekening dient te houden. Rest ons eigenlijk nog één zeer belangrijke vraag om te beantwoorden, namelijk hoe staat het met de kostprijs van dakkapel beplating? Op deze vraag kan je door middel van de onderstaande prijstabel meteen een zeer duidelijk antwoord krijgen.

 

Soort dakkapel beplating Gemiddelde kostprijs
Houten dakkapel beplating Gemiddeld tussen 225 & 350 euro
Kunststof dakkapel beplating Gemiddeld tussen 375 & 425 euro

 

Je moet er altijd rekening mee houden dat de exacte kostprijs voor je dakkapel beplating sterk kan worden beïnvloed door niet alleen de omvang van de dakkapel in kwestie, maar ook door het type materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Kies je voor houten dakkapel beplating van zachthout? Dan zal je logischerwijs altijd voordeliger uit zijn dan wanneer je kiest voor een afwerking in hardhout. Let wel, de levensduur van het materiaal is er uiteraard ook naar.

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die