Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 03 apr 2024

Eén van de eerste zaken waar je wellicht aan denkt op het ogenblik dat je een dakkapel gaat realiseren bij je woning is de kleur waar deze over moet komen te beschikken. Wat dit betreft is het niet alleen van belang om rekening te houden met de gebruikte kleuren in de rest van de woning, daarnaast moet er ook nog worden gedacht aan bijvoorbeeld de mate waarin ze het zonlicht weet te reflecteren. Kiezen voor een zwarte dakkapel gebeurt in de praktijk mede dankzij deze reden dan ook nauwelijks. Een mooi alternatief voor een dergelijke, zeer donkere dakkapel is een exemplaar van antraciet. Door de jaren heen is duidelijk geworden dat een antraciet dakkapel misschien wel tot één van de populairste opties op de markt behoort. Waarom dat precies het geval is vertellen we je graag op deze pagina.

Waarom kiezen voor een dakkapel antraciet?

Wanneer je even een ritje maakt bij jou in de omgeving is de kans bijzonder groot dat je heel wat dakkapellen afgewerkt in een antraciet kleur ziet opduiken. Dit maakt meteen de enorme populariteit duidelijk van deze kleur, maar hoe komt dat nu precies? Wij zochten het voor je uit en hebben alle voordelen van een dakkapel antraciet hieronder even op een rijtje gezet.

  1. Antraciet is globaal gezien een bijzonder populaire kleur. Dit geld niet alleen als kleur voor je woning, ook menig aantal auto’s worden in het antraciet aangekocht. Dit schept opportuniteiten. Op het ogenblik dat je er voor kiest om je huis te verkopen en je deze in de markt zet is de kans namelijk veel groter dat mensen aangetrokken worden door een dakkapel in antraciet dan bijvoorbeeld door een exemplaar in zwart of zelfs wit.
  2. Een dakkapel antraciet kenmerkt zich door een strakke en moderne uitstraling. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een donker gekleurd dak waardoor de combinatie met lichte kleuren voor hun dakkapel fel afsteekt. Een dakkapel met een antraciet kleur past perfect op het dak van een moderne woning. Dit niet alleen bij een hellende, maar ook zeker bij een platte dakconstructie.
  3. Vaak wordt er voor gekozen om een dakkapel op te trekken uit verschillende kleuren. Dit kan enerzijds een persoonlijke keuze zijn, maar anderzijds is het ook zo dat dit vaak een absolute must is. Dit geldt niet voor een dakkapel antraciet. Op het ogenblik dat je voor deze kleur kiest zal je kunnen vaststellen dat je zonder probleem je volledige dakkapel in kan realiseren. Dit geldt zowel voor de afwerking aan de buiten- als aan de binnenzijde.

Zijn er ook nadelen verbonden aan de keuze voor antraciet?

De bovenstaande voordelen hebben meteen duidelijk gemaakt waarom steeds meer mensen er door de jaren heen voor zijn gaan kiezen om een dakkapel antraciet op hun woning aan te brengen. Toch moet het gezegd dat er lang niet alleen maar voordelen aan deze keuze zijn verbonden. Wist je bijvoorbeeld ook dat een antraciet dakkapel aanschaffen helemaal niet voor iedereen de perfecte oplossing biedt? Niet alleen de moderne uitstraling van antraciet, maar ook het feit dat ze veelal wordt opgetrokken in kunststof zorgt er voor dat ze absoluut niet te combineren valt met een klassiek uitziend dak. Heb je er dus met andere woorden voor gekozen om gebruik te maken van een hellend dak met lichte dakpannen of heb je gebruik gemaakt van riet als afwerking? In dat geval zal een dakkapel antraciet veel te fel afsteken.

Hoe een dakkapel in antraciet laten realiseren?

Het is ongetwijfeld bij jou wel bekend dat elke dakkapel over diens eigen specifieke kleurcode beschikt. Voor antraciet geldt dat je bij het laten realiseren van je dakkapel rekening dient te houden met de kleurcode ‘RAL 7016’. Op het eerste zicht lijkt het niet zo heel belangrijk dat je dit weet, je kan namelijk toch ook gewoon ‘antraciet’ zeggen tegen de makers van je dakkapel? Uiteraard is dat het geval, maar om discussies achteraf te voorkomen is het toch aan te raden om de kleur in de offertes en overeenkomsten steeds te laten omschrijven als ‘RAL 7016’. Zo ben je er altijd zeker van dat je op het einde van de rit kan genieten van een echte, typische antraciet dakkapel.

Hoeveel kost een dakkapel antraciet?

In principe is de keuze voor antraciet als kleur voor je dakkapel niet zozeer bepalend voor de kostprijs die je zal moeten betalen. Belangrijker is vooral om rekening te houden met de materialen die in deze kleur dienen te worden aangekocht. Specifiek voor een dakkapel antraciet geldt namelijk dat er gebruik kan worden gemaakt van diverse materialen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  • Een houten dakkapel in antraciet;
  • Een kunststof dakkapel in antraciet;

De mate waarin de materialen worden toegepast is uiteraard vaak erg persoonlijk. Wil je kunnen rekenen op een echte pure antraciet dakkapel? Dan wordt het aangeraden om te kiezen voor een houten constructie die wordt afgewerkt met kunststof. Op deze manier beschik je over een solide constructie waarbij je meteen kan genieten van de voordelen van een kunststof afwerking. Bovendien is een kunststof dakkapel in antraciet perfect verkrijgbaar waardoor je op dit vlak ook geen rekening dient te houden met extra kosten.

Type dakkapel Gemiddelde kostprijs
Dakkapel antraciet (combinatie hout & kunststof) Vanaf gemiddeld 9.000 euro inclusief BTW

Bovenstaande kostprijs houdt rekening met de aankoop van een prefab dakkapel antraciet. Dit betekent dat je als eigenaar van de woning enigszins zal moeten inboeten op vlak van persoonlijke eisen. Wil je dat liever niet en zou je graag jouw dakkapel antraciet willen laten bouwen geheel volgens de door jou vooropgestelde noden en wensen? In dat geval zal je al snel rekening moeten houden met een prijskaartje die begint ergens rond de 5.000 euro. Het spreekt voor zich dat de uiteindelijke kostprijs echter sterk afhankelijk zal zijn van de complexheid van het eindresultaat. Hierdoor maak je jouw dakkapel in antraciet in principe zo duur als je zelf wil.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit