Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 03 apr 2024

Een dakkapel vormt een waardevolle toevoeging aan je woning. Dit neemt echter niet weg dat het ook een constructie is waar je altijd de nodige aandacht aan dient te besteden. Door een dakkapel te plaatsen kan het namelijk gebeuren dat het tijdens de warme zomermaanden al snel veel te heet wordt op zolder. Dit geldt niet in het minst voor situaties waarin er is gekozen voor een dakkapel met een plat dak en / of wanneer er gebruik is gemaakt van een donkere afwerking aan de buitenzijde. Gelukkig betekent dit niet dat je de hele zomer op je zolder zal moeten puffen en zweten. De plaatsing van een dakkapel airco zorgt er immers voor dat je ten allen tijde kan genieten van een heerlijk aangenaam klimaat op je zolder. Wil jij ook graag een airco voorzien in je dakkapel, maar ben je nog op zoek naar duidelijke informatie over de verschillende opties en de kosten die er aan verbonden zijn? Ontdek ze snel op deze pagina!

Waarom is een airco zo belangrijk?

Vooraleer we verder gaan met de informatie op deze pagina is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je bij een dakkapel niet zomaar gebruik kan maken van eender welk type airco. Dit heeft niet alleen te maken met de omvang van verschillende systemen, wat bovendien ook te denken van het gewicht waarover ze beschikken evenals de voorzieningen die aangelegd dienen te worden? Een dakkapel airco is dan ook in de praktijk steeds vaker een bijzonder specifiek systeem welke je de mogelijkheid biedt om op een efficiënte wijze jouw dakkapel niet alleen te koelen, maar op een volwaardige manier te klimatiseren.

Bovenstaande brengt ons meteen bij een eveneens zeer belangrijk punt om rekening mee te houden. Er wordt tegenwoordig erg vaak voor gekozen om niet alleen de woning op zich, maar ook de dakkapel van een stevige laag isolatie te voorzien. Veel mensen denken dat dit ruim voldoende is om bijvoorbeeld tijdens de heetste zomermaanden de hoogste temperaturen buitenshuis te houden. Dat klopt gedeeltelijk, maar zeker niet volledig. Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om een groot raam in je dakkapel te voorzien is het namelijk niet ondenkbaar dat ook via deze weg de nodige hoeveelheid warmte binnen in je dakkapel zal worden gebracht. Zet je vaak je raam open om even de ruimte te verluchten? Ook in dat geval zal je een behoorlijk deel van de temperatuur van de buitenlucht in huis binnen laten.

Welke voordelen brengt een airco met zich mee?

Op het ogenblik dat iemand er aan denkt om een dakkapel airco aan te kopen is het vanzelfsprekend dat hij of zij vooral denkt dat het voordeel van een dergelijke dakkapel is terug te vinden in het feit dat ze tijdens de warmste dagen voor de nodige verkoeling kan zorgen. Het spreekt voor zich dat dit geen onbelangrijk voordeel is, maar er is meer. Indien je er voor kiest om bijvoorbeeld een specifiek dakkapel airco systeem te laten plaatsen zoals een ‘Minirooftop’ zal je namelijk kunnen vaststellen dat deze veel meer doet dan enkel en alleen het verkoelen van de ruimte op warme of zelfs bloedhete dagen.

Waarom zou je er namelijk voor kiezen om gewoon een dakkapel airco aan te kopen en te laten plaatsen wanneer dit betekent dat je tijdens de wintermaanden geen mogelijkheid hebt om de temperatuur in je dakkapel wat aangenamer warm te maken? Bovendien verliezen we het vaak uit het oog, maar indien je, je dakkapel op grondige wijze hebt laten isoleren is het ook van belang dat ze op passende wijze wordt geventileerd. Door te kiezen voor een systeem zoals de Minirooftop beschik je als het ware over een alles in één oplossing waar je werkelijk het hele jaar door genot van kan ondervinden.

Een ander voordeel welke is terug te vinden in het plaatsen van een specifieke dakkapel airco heeft betrekking tot het feit dat ze geluidsarm is. Dit is een structureel voordeel in vergelijking met klassieke, grootschalige aircosystemen die niet zelden heel wat geluidsoverlast met zich meebrengen. Tel daar ook nog eens bij op dat bijvoorbeeld een Minirooftop weinig ruimte in beslag neemt en bijgevolg geplaatst kan worden op elk type dakkapel en het mag duidelijk zijn dat een dakkapel airco een aantal belangrijke, structurele voordelen met zich meebrengt.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

In principe zijn er uiteraard geen echte nadelen verbonden aan het kopen en laten plaatsen van een dakkapel airco. Een mogelijks nadeel waar je misschien wel rekening mee dient te houden is terug te vinden in het kostenplaatje waar een dergelijk systeem over beschikt. Indien je er voor kiest om een specifieke dakkapel airco aan te kopen dien je al snel rekening te houden met een prijskaartje die rond de 1.800 euro is gelegen. Dit is bovendien exclusief de plaatsingskosten. Voor veel mensen die slechts over een beperkt budget voor de realisatie van hun dakkapel beschikken kan dit een meer dan behoorlijke kost zijn waar ze mogelijks ook niet meteen rekening mee hadden gehouden.

Hoeveel kost een airco op een dakkapel

Bovenstaande informatie heeft reeds duidelijk gemaakt dat een specifieke dakkapel airco eigenlijk niet bepaald voordelig genoemd kan worden. Het prijskaartje voor de aankoop is ergens gelegen tussen de 1.760 & 2.000 euro en dat zonder de transport- en installatiekosten. Dat is natuurlijk behoorlijk wat. Je krijgt er echter ook heel wat voor in de plaats. Door er voor te kiezen om bijvoorbeeld een Minirooftop airco aan te kopen voor je dakkapel is het mogelijk om niet alleen in de zomer te genieten van een aangenaam koele woning, daarnaast kan je tijdens de wintermaanden eveneens rekenen op een aangename binnentemperatuur. Tel daar ook nog eens bij op dat je ruimte van je dakkapel wordt geventileerd en eigenlijk zijn de voordelen de investering meer dan waard.

Product / werkzaamheden Gemiddelde kostprijs (excl. BTW)
Aankoop van dakkapel airco Gemiddeld ongeveer 1.760 euro
Plaatsing van dakkapel airco Gemiddeld ongeveer 600 euro
Voorrijkosten Gemiddeld zo’n 0,50 – 1 euro per kilometer

Heb je het merendeel van je budget reeds geïnvesteerd in de constructie en de afwerking van je dakkapel waardoor je nu eigenlijk niet zoveel geld meer over hebt om te investeren in een specifieke dakkapel airco? In dat geval kan je er nog altijd voor kiezen om op de warmste dagen van het jaar gebruik te maken van een mobiel toestel. Echter heb je dan niet de ventilerende functie en zal je tijdens de barre wintermaanden gebruik moeten maken van bijvoorbeeld een elektrisch vuurtje om de ruimte van je dakkapel opgewarmd te krijgen.

Airco offertes

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit