Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het gebeurt steeds vaker dat mensen er voor kiezen om een dakkapel bij hun woning te voorzien. De plaatsing van een dakkapel is bijzonder interessant omdat je op een relatief eenvoudige manier zowel een praktische als een financiële meerwaarde kan creëren voor je woning. Toch moet het gezegd dat een investering in een dakkapel ook vaak gepaard gaat met een stevig kostenplaatje. Wil jij deze kosten graag zoveel mogelijk beperken en wil je bovendien de zekerheid hebben dat je op het einde van de rit kiest voor een partij die je de meest optimale prijs-kwaliteitverhouding weet te garanderen? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de informatie op deze pagina!

Punt 1: Omschrijving van de werkzaamheden

Op het ogenblik dat je een offerte voor een dakkapel ontvangt zal je in eerste instantie vooral na willen gaan of de omschreven werkzaamheden in lijn liggen met hetgeen je hebt gevraagd. Wat de omschrijving van de werkzaamheden betreft dien je bij de realisatie van een dakkapel rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

 1. Gaat het om een prefab of een maatwerk dakkapel?
 2. Welk type van dak is in de offerte inbegrepen (doorgaans altijd een plat dak);
 3. Zijn de materialen waar gebruik van zal worden gemaakt correct?
 4. Wordt de gewenste (binnen & buiten) afwerking voorzien?
 5. Wat gebeurt er met het bouwafval? Wordt deze opgeruimd?

Bij menig aantal dakkapellen is het zo dat de globale werkzaamheden eigenlijk zijn opgedeeld in vier verschillende onderdelen. Het gaat hierbij om:

 1. Het realiseren van een opening in het dak voor de plaatsing van de dakkapel;
 2. De daadwerkelijke plaatsing van de constructie van de dakkapel;
 3. De afwerking van de dakkapel aan de binnen- en buitenkant;
 4. Het opruimen van de werf en dan in het bijzonder het geproduceerde bouwafval;

Het is belangrijk om na te gaan of alle vier deze fasen in de offerte staan beschreven en dus zijn opgenomen. Het gebeurt vaak dat er voor de plaatsing van de dakkapel constructie een beroep wordt gedaan op een ander bedrijf dan voor wat de afwerking betreft. Is dat het geval, dan is het altijd aan te raden om de beide ontvangen offertes naast elkaar te leggen en deze globaal en dus als één geheel onder de loep te nemen.

Punt 2: De kosten die in rekening worden gebracht

Een tweede belangrijk punt waar je bij stil moet blijven staan bij de controle van je dakkapel offerte heeft uiteraard te maken met de kostprijs die je moet betalen voor je werkzaamheden. Wat dit betreft moet er onder meer rekening worden gehouden met het feit of bijvoorbeeld de BTW in de aangegeven prijzen is inbegrepen of niet. Daarnaast dient een offerte voor een dakkapel duidelijk opgebouwd te worden. Dit betekent in de praktijk dat er in principe per karwei een bepaalde kostprijs moet worden aangegeven. Verschillende kosten die in je dakkapel offerte opgenomen dienen te worden zijn:

 1. De prijs voor de levering & plaatsing van de dakkapel constructie;
 2. De prijs voor de binnenafwerking van de dakkapel;
 3. De prijs voor de buitenafwerking van de dakkapel;
 4. De prijs voor de gebruikte materialen (vaak individueel gedetailleerd, niet altijd);
 5. De voorrijkosten die mogelijks in rekening worden gebracht (per kilometer);
 6. De eventuele meerprijs voor onvoorziene werken;

Vooral punt 6 is een belangrijke om rekening mee te houden. Alle werken die niet gedetailleerd staan in de offerte en toch uitgevoerd dienen te worden zijn in principe onvoorziene werken. Wanneer het aantal dergelijke werkzaamheden oploopt is het onnodig om te zeggen dat dit de uiteindelijke kostprijs van je dakkapel aanzienlijk kan beïnvloeden.

Punt 3: Wat met de vergunning die moet worden aangevraagd?

Voor de realisatie van een dakkapel is lang niet altijd een vergunning vereist. In bepaalde gevallen is dat echter wel zo. Geldt voor jouw situatie dat er een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd, bijvoorbeeld omdat je, je dakkapel wenst te voorzien van een schuin dak? In dat geval is het altijd aan te raden om te controleren of het indienen en opvolgen van je vergunningsaanvraag in de offerte is inbegrepen of niet. Is dat niet zo? Dan zal je op dit vlak alvast rekening moeten houden met een bepaalde meerprijs… of je moet de vergunningsaanvraag helemaal zelf regelen natuurlijk…

Punt 4: Welke garanties worden er aangeboden voor je dakkapel?

Een controle offerte dakkapel is nooit compleet zonder rekening te houden met de garanties die worden aangeboden. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een beroep te doen op een gespecialiseerd dakkapelbedrijf welke is aangesloten bij een keurmerk en / of over een bepaalde certificering beschikt zijn de garanties veelal vastgesteld. Kies je er voor om een beroep te doen op een bedrijf welke weliswaar uitstekend geschikt is om jou werken uit te voeren, maar die geen verantwoording moet afleggen aan een neutrale derde? In dat geval kan dit bedrijf doorgaans volledig zelf bepalen welke garanties ze wel en niet aanbieden. Dit even dubbel controleren is dan ook geen overbodige luxe. Let ook, hou er rekening mee dat een garantie op een dakkapel op twee verschillende niveaus moet worden verstrekt, namelijk:

 • De garantie voor de materialen waar gebruik van wordt gemaakt;
 • De garantie voor de daadwerkelijke plaatsing van de dakkapel constructie;

Punt 5: Wanneer wordt je dakkapel geplaatst?

Een laatste punt met betrekking tot de controle van je dakkapel offerte heeft betrekking tot het moment waarop je dakkapel wordt geplaatst. Op het ogenblik dat je de opdracht voor de realisatie van jouw dakkapel toekent aan een bepaald bedrijf is het niet meer dan normaal dat er wordt afgesproken wanneer de werken tot uitvoering worden gebracht. In een offerte zal echter in het merendeel van de gevallen een ‘vermoedelijke datum van uitvoering’ worden opgenomen. Dit betekent dat deze datum nog enigszins kan wijzigen. Hoe komt dit? Zeer eenvoudig. Omdat een dakkapel een constructie is die aan de buitenzijde van de woning wordt geplaatst moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het weer. Valt de regen met bakken uit de lucht? Dan zit je er waarschijnlijk niet op te wachten dat je dak even open wordt gemaakt om je dakkapel constructie te kunnen plaatsen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.