Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Indien je zover bent gekomen met het realiseren van je dakkapel dat het tijd is geworden om aandacht te schenken aan de afwerking zal je ontegensprekelijk rekening willen houden met het voorzien van zogenaamde ‘boeidelen‘. Veel mensen zien deze over het hoofd of denken dat ze louter en alleen over een visuele functie beschikken, maar dat is niet juist. Indien je er voor kiest om gebruik te maken van boeidelen bij je dakkapel is het namelijk niet alleen zo dat de afwerking een behoorlijk stuk aantrekkelijker wordt, daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat de onderliggende gevel beter wordt beschermd. Hoe dat precies mogelijk is en met welke kosten je voor boeidelen rekening dient te houden wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie die is terug te vinden op deze pagina.

Wat zijn boeidelen dakkapel precies?

Boeidelen vormen een onderdeel van de afwerking van je dakkapel. Concreet fungeren ze als dakrandafwerking bij (platte) daken. Op deze manier wordt de dakgoot onttrokken aan het zicht waardoor er een veel strakkere afwerking ontstaat. Een boeideel kan worden aangekocht in verschillende materialen en kan tevens over de meest uiteenlopende kleuren beschikken. Op deze manier sluiten ze perfect aan op de verdere uitstraling waar je dakkapel over beschikt. Ondanks het feit dat er zowel praktische als visuele voordelen zijn verbonden aan boeidelen kiezen er nog steeds heel wat mensen voor om hun dakkapel hier niet mee af te werken. Dat is jammer, want in de praktijk zijn boeidelen veelal ook heel wat voordeliger dan menig aantal mensen op het eerste zicht zouden vermoeden.

Wat maakt boeidelen dakkapel zo belangrijk?

De mensen die er voor kiezen om te investeren in boeidelen voor hun dakkapel doen dat doorgaans altijd omdat ze zich er van bewust zijn dat er een veel mooiere afwerking door kan worden gerealiseerd. Dat is zeker een feit. Een boeideel is terug te vinden op een opvallende plaats bij de woning waardoor ze een bijzonder fraai eindresultaat kan realiseren. Bijkomend voordeel is ook dat de dakgoot op deze manier komt te verdwijnen. Beschik je over een oude boerderij waar je graag een dakkapel met boeidelen bij wenst te realiseren? Probeer dan gebruik te maken van authentieke materialen. De prachtige versieringen op de boeidelen bij oude boerderijen geven het geheel immers steevast net dat tikkeltje extra.

Een tweede voordeel van boeidelen dakkapellen is terug te vinden in het feit dat ze er voor zorgen dat er geen water en geen wind tussen de dakbedekking en de gevel terecht kan komen. Dit lijkt misschien slechts een beperkt voordeel te zijn, maar uit de praktijk blijkt al snel dat dit onmisbaar is. Het toepassen van boeidelen dakkapel zorgt er namelijk voor dat de kans op lekkage aanzienlijk kan worden verkleind. Bovendien is het ook nog eens zo dat er een verbetering van het warmteverlies door kan worden gerealiseerd. Vooral wat dit laatste betreft zouden we gerust kunnen stellen dat de plaatsing van boeidelen zichzelf al snel terugverdient.

Boeidelen dakkapel bij elk type dak gebruiken

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat boeidelen in principe bij elk type van dak kunnen worden gebruikt. Echter is het wel zo dat ze in het bijzonder bij platte daken extra van belang zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat er bij deze daken sprake is van een opening welke zich bevindt tussen het dak en de gevel. Een boeideel op platte daken is omwille van deze reden echt onontbeerlijk. Een extra voordeel is terug te vinden in de eenvoud waarmee boeidelen vervangen kunnen worden bij platte daken. Dit is namelijk een erg eenvoudige klus welke ook door doe-het-zelvers kan worden uitgevoerd.

Dat het gebruik van boeidelen bij platte daken zo belangrijk is neemt absoluut niet weg dat er ook bij schuine daken veelal gebruik van wordt gemaakt. In het geval van hellende daken wordt er wel vaak voor gekozen om gebruik te maken van bijvoorbeeld red cedar hout of meranti. Is er ook bij jouw dakkapel sprake van een hellend dak en wil je daarbij graag gebruik kunnen maken van boeidelen? In dat geval dien je er wel rekening mee te houden dat het plaatsen van boeidelen bij schuine of hellende daken net wat complexer is in vergelijking met platte daken. Veel mensen kiezen er dan ook in deze situatie wel degelijk voor een beroep te doen op een echte expert of vakman.

Hoeveel kosten boeidelen dakkapel?

Inmiddels weet je reeds dat boeidelen dakkapel verkrijgbaar zijn in verschillende materialen en kleuren en ze kunnen worden toegepast bij alle types van daken. Een zeer belangrijke vraag (misschien wel de belangrijkste van allemaal) bleef tot dusver echter nog onbeantwoord. Met welke kosten dien je namelijk precies rekening te houden met betrekking tot de aankoop van jouw boeidelen dakkapel? Dat is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. Het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt;
  2. De afwerking van de boeidelen in kwestie;

Er zijn op de markt zoveel verschillende boeidelen terug te vinden dat het tegenwoordig perfect mogelijk is voor iedereen om exemplaren te kopen die volledig in lijn komen te liggen met de vooropgestelde verwachtingen. Wij hebben in ieder geval de populairste boeidelen dakkapel evenals hun gemiddelde kostprijs voor jou uitgezocht en op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Type boeideel dakkapel Gemiddelde kostprijs (per meter)
Onbeschilderde multiplex boeidelen Gemiddeld ongeveer 62 euro
Red cedar hout boeidelen Gemiddeld ongeveer 72 euro
Meranti hout boeidelen Gemiddeld ongeveer 75 euro
Trespa boeidelen Gemiddeld ongeveer 95 euro
Keralit boeidelen Gemiddeld ongeveer 130 euro

Je moet er rekening mee houden dat de hierboven aangegeven prijzen telkens de kost per meter aangeven. Hoe groter je dakkapel en het dak waarover deze beschikt, des te hoger de uiteindelijke kosten met andere woorden zullen uitvallen. Hou er bovendien rekening mee dat verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld de onbeschilderde multiplex nog een extra afwerking vereisen onder de vorm van een likje verf. Ook hier zijn nog extra kosten aan verbonden. De Trespa en Keralit kunststof boeidelen voor een dakkapel zijn het duurst, maar kenmerken zich wel door een meest optimale levensduur.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit