Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 06 apr 2021

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt. Je hebt dakkapellen, die je prefab laat monteren of op maat. Je hebt puntdaken, platte daken, ronde daken en hellende daken. Je kunt kiezen uit verschillende bouwmaterialen: aluminium, hout, zink, et cetera. Keuzes genoeg. Door de vele keuzes kun je echter vaak door de bomen het bos niet meer zien. Om die reden zal dit blog je een aantal bijzondere dakkapellen laten zien, zodat je inspiratie kunt opdoen hoe het wel (of niet) moet.

Back to the future

Een dakkapel van zink geeft een moderne look aan je huis. Gebruik hierbij geometrische vormen en je creëert zelfs een futuristisch tintje aan je woning. Zink is een vrij duur materiaal, maar het heeft geen onderhoud nodig en het is een milieuvriendelijk materiaal. Je kunt ook kiezen voor een meer unieke uitstraling door een zinken dakkapel in een ronde of ovale afwerking te plaatsen. Maak het geheel af met versieringen en je hebt een bijzondere dakkapel aan je woning.

Klassiek is beter

Je kunt ook kiezen voor een authentieke dakkapel, zoals je die vroeger op woningen zag. Als je reeds een oude dakkapel hebt, kun je ervoor kiezen om deze te laten restaureren om de authentieke uitstraling te behouden. Kies je daarvoor, dan wordt je dakkapel opgeknapt met oude materialen. Een klassieke dakkapel kun je creëren door een halfronde afwerking te kiezen, wat klassiek oogt. Zeker, wanneer je ervoor kiest om een rond raam te plaatsen zoals je die vroeger zag bij een patrijspoort.

De moderne dakkapel

Heb je een moderne woning en inrichting, dan past de moderne dakkapel bij jou. De moderne dakkapel breekt met oude tradities door bijvoorbeeld een aparte afmeting aan te nemen, zoals 3.5 meter in hoogte en 1.2 meter breed. De vrij smalle dakkapel geeft je woning zo een strakke uitstraling.

Landelijk schoon

Wanneer je in een landelijke woning woont, is de landelijke dakkapel iets voor jou. Heb je bijvoorbeeld een rieten dak dan kun je jouw dakkapel zo ontwerpen dat hij ook een rieten dakbedekking krijgt. Pas daarbij de vorm van de dakkapel aan je dak aan. Heeft je dak een meer bolle uitstraling, wat een landelijke woning veelal heeft, kies dan voor een rond dak op je dakkapel.

Extra licht en ruimte

Wanneer je echt het gevoel wil hebben dat je dakkapel je ruimte vergroot, moet je kiezen voor een extra grote dakkapel bestaande uit glas. Door het vele glas valt er veel natuurlijk licht naar binnen, waardoor je ruimte extra groot lijkt. Let wel op dat je in een dergelijk geval wel moet kiezen voor isolerend glas, want anders ontsnapt veel warmte via je dakkapel.

Daar heb je een punt

Een niet erg praktische dakkapel, maar wel een unieke dakkapel is de puntige dakkapel. Dit is meestal een driehoekvormige dakkapel met een spits puntdak. Hierdoor creëer je niet veel extra ruimte in je woning erbij, maar deze speciale dakkapel verhoogt wel de waarde van je huis.

Vandaag is rood de kleur van je dakkapel

Tegenwoordig zie je steeds vaker de rode dakkapel. Deze past vooral mooi bij hellende daken, die bedekt zijn met dakpannen. De dakkapel heeft een halfronde afwerking, waardoor er geen vuil op blijft liggen en de dakkapel dus weinig onderhoud nodig heeft. Door de kleur rood lijkt de dakkapel uit je schuine dak te groeien.

Big brother is watching you

Een zeer kunstzinnige dakkapel is, wanneer je meerdere dakkapellen laat plaatsen die samen een gezicht vormen. Zo gebruik je twee kleine dakkapellen als de ogen van je huis en plaats je een grote driehoekige dakkapel met een puntdak als mondstuk, waardoor je een soort Darth Vader achtige stijl creëert. Wie weet, schrik je zo een paar argeloze inbrekers af.

Een dakkapel-balkon combinatie voor de zomerdagen

Vaak is een dakkapel dicht. Er zit een raam in, maar je kunt niet naar buiten stappen. Je kunt echter kiezen voor een dakkapel die van vloer tot het plafond loopt. Plaats schuiframen in je dakkapel en je kunt in de zomer gewoon genieten van je eigen kleine dakterras.

Een is geen

Een dakkapel vergroot de ruimte, waar die voor geplaatst wordt. Wanneer je dus geen keuze kunt maken uit welke ruimte vergroot moet worden, kun je er ook voor kiezen om iedere ruimte van een dakkapel te voorzien. Je mag meerdere dakkapellen laten plaatsen over de breedte van je woning om je kamers van extra ruimte en ligt te voorzien. Het oogt wellicht druk, maar het geeft je huis wel een bijzonder aanzien.

 


Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit