Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want voor een relatief lage prijs maakt u een zolderkamer niet alleen leefbaar maar ook aantrekkelijk. Er komt meer licht binnen, er hangt een gezellige sfeer en u creëert meer kubieke meters ruimte. Een dakkapel is dan ook een uitstekende optie als u iets moois wilt maken van een stoffige en donkere zolderkamer. De meest gangbare materialen voor dakkapellen zijn hout en kunststof. Ook aluminium wordt regelmatig aangeboden. Er is een vierde optie die steeds populairder lijkt te worden en dat is de dakkapel van zink.

De voordelen van zink

Zink is een metaal en het vierde meest gebruikte metaal in de bouw. Alleen staal, een zink/ijzer legering en aluminium worden meer toegepast. Als materiaal voor een dakkapel heeft het een aantal belangrijke voordelen.

  • Zink is zeer onderhoudsarm en moet slechts één keer per jaar schoongemaakt worden voor een zo lang mogelijke levensduur.

  • Zink gaat erg lang mee en heeft een levensduur van 50 tot 80 jaar.

  • Zink kan volledig gerecycled worden.

  • Zink is brandwerend en dus erg veilig.

  • Zink is waterdicht.

  • Zink heeft een mooie moderne uitstraling.

  • Zink kan in verschillende kleuren worden gecoat.

De nadelen van zink

Aan al deze voordelen te zien is zink een ideaal materiaal voor dakkapellen en ook andere constructies. Er zijn slechts twee nadelen te noemen waarmee u ook rekening moet houden als u dit materiaal overweegt. Zo is het uiterlijk niet geschikt voor elke soort woning en is het ook niet ieders smaak. Heeft u een landelijke- of klassieke woning, dan is het een materiaal dat daar minder goed bij past en dat ook niet past bij uw eigen stijl. Hout is dan een veel betere optie, of kunststof met een houtlook, bijvoorbeeld. Een ander nadeel is dat zink een prijzig materiaal is. Voor een zinken dakkapel betaalt u meer dan wanneer u zou kiezen voor hout of kunststof.

Een moderne en industriële afwerking

Bent u geïnteresseerd in een dakkapel met een modern en ook industrieel uiterlijk, dan is zink een uitstekende optie voor u. Het werd voorheen voornamelijk gebruikt om de zijwanden te bekleden, maar vandaag de dag wordt het overal toegepast. Kiest u voor een volledig zinken dakkapel, dan worden de zijwanden, de boeidelen, de kralen en de dakgoten allen met zink afgewerkt. Dat levert uiteraard een zeer modern en uniform geheel op en een dakkapel die direct in het oog springt.

De beste isolatiewaarde met kunststof kozijnen

Een probleem bij het gebruiken van metalen in de bouw is de isolatiewaarde. Metaal geleidt warmte juist en dat is ook de reden dat het altijd koud aanvoelt. Aluminium kozijnen moeten worden voorzien van een thermische onderbreking, anders zouden ze een bijzonder slechte isolatiewaarde hebben. Veel mensen kiezen daarom voor kunststof kozijnen in de zinken dakkapel. Kunststof isoleert uitstekend en kan in allerlei kleuren en uitvoeringen worden geleverd. Daardoor is het goed passend te maken met het moderne uiterlijk van zink.

Omdat zink bij de andere gedeeltes van uw dakkapel alleen als bekleding fungeert, hoeft u zich daar om de isolatiewaarde geen zorgen te maken. Vakkundige specialisten zorgen ervoor dat het frame van uw dakkapel voorzien wordt van hoogwaardig isolatiemateriaal met een Rc waarde van rond de 6. Het is dus zeker niet zo dat u door voor zink te kiezen moet accepteren dat uw dakkapel minder goed isoleert. Een zinken dakkapel in combinatie met kunststof kozijnen levert de beste isolatiewaarde op.

De kosten voor een zinken dakkapel

Zinken dakkapellen zijn duurder dan dakkapellen van kunststof of hout. Voor een zinken prefab dakkapel van 3 meter breed en een casco oplevering betaalt u minimaal 5000. Laat u uw zinken dakkapel op maat maken, dan kunt u daar wel €1000 bij op tellen. De montage van de dakkapel zit hier al wel bij inbegrepen. Ter vergelijking beginnen de prijzen voor een prefab kunststof dakkapel met dezelfde afmetingen bij €3500 en is een houten dakkapel nog een paar honderd euro goedkoper. Zink kiest u voor het uiterlijk én voor de bijzonder lange levensduur.

Heeft u een vergunning nodig?

Voor het plaatsen van een zinken dakkapel gelden op het gebied van vergunningen dezelfde regels als wanneer u een dakkapel van een ander materiaal aan zou schaffen. Plaatst u deze aan de achterkant van uw woning, dan kunt u deze in de meeste gevallen gewoon vergunningsvrij laten plaatsen. Deze moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een plat dak en een maximale hoogte van 1,75 meter.

U heeft wel een vergunning nodig als uw dakkapel aan de voorzijde van uw woning wordt geplaatst, uitkijkt op een openbaar gebied, als deze een schuin dak heeft, als u uw nok laat verhogen, als het een hoekdakkapel is, als u de dakkapel deelt met uw buren of als hij op een monumentaal pand of op een beschermd stadsgezicht wordt geplaatst. Als u twijfelt gaat u het beste even bij uw gemeente langs om te vragen naar de regels. Het feit dat uw dakkapel van zink is gemaakt verandert hier in principe niets aan. Wilt u een duurzame, moderne en in het oog springende dakkapel, dan is zink een uitstekende keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *