Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd om meer thuis te blijven. Dit heeft geleid tot veel meer mensen die gaan klussen in en rondom hun woning. Velen overwegen het plaatsen van een dakkapel, maar er zijn verschillende soorten dakkapellen waarbij de vraag opkomt: wat voor soort dakkapel moet ik aanschaffen? Hout of kunststof? Lees hieronder verder om weer te weten over houten en kunststof dakkapellen en welke de beste keuze is.

Een dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel is een verhoging of een uitbouw op het dak van je woning of pand. Door het plaatsen van een dakkapel geniet je van de extra ruimte die in je woning of zolder wordt gecreëerd. Daarnaast komt er meer lucht en meer licht binnen dankzij het grote raamkozijn van de dakkapel. Ook stijgt de waarde van je woning wanneer er een dakkapel wordt geplaatst.

Een dakkapel is binnen maximaal 4 dagen geplaatst, afhankelijk van het soort dakkapel. Er zijn 2 verschillende soorten dakkapellen te onderscheiden, namelijk:

  1. Prefab dakkapellen: Dergelijke dakkapellen worden van tevoren geproduceerd in een fabriek en vervolgens ‘kant en klaar’ naar je woning toe vervoerd en op de juiste plaats bevestigd. Dit soort dakkapellen zijn wat voordeliger in prijs.

  2. Traditionele dakkapellen: Hierbij wordt de dakkapel terplekke op maat gebouwd zodat deze precies aan je woning is aangepast.

Kosten van een dakkapel: hout versus kunststof

Hoeveel je gaat betalen voor een dakkapel is afhankelijk van verschillende factoren. Zo dien je na te gaan of je een kunststof of een houten dakkapel kiest. Ook moet je bepalen of je gaat voor een prefab of een traditioneel dakkapel dat op maat is gemaakt. Het gemiddeld kostenplaatje dat hierbij hoort is als volgt:

Materiaal dakkapel

Kosten prefab

Kosten maatwerk

Hout

2.500 – €3.900

3.300 – €6.000

Kunststof

3.700 – €4.200

4.000 – €5.000

Voordelen en nadelen van een houten dakkapel

Een houten dakkapel bestaat uit: een aantal vurenhouten balken, een hardhouten kozijn en een zeer sterke houten beplating. De voordelen van een houten dakkapel zijn:

  • Houten dakkapellen hebben een mooie en natuurlijke uitstraling. Dit is niet voor niets de meest populairste soort dakkapel vanwege het uiterlijk.

  • Een houten dakkapel is zeer geschikt voor maatwerk.

  • Je kunt een houten dakkapel zelf eenvoudig repareren en onderhouden.

  • Houten dakkapellen zijn makkelijk te veranderen van kleur. Je hoeft ze maar te beschilderen en de dakkapel ziet er weer uniek en nieuw uit.

Helaas heeft een houten dakkapel meer onderhoud nodig om de levensduur zoveel mogelijk te verlengen. Daarnaast is de plaatsing van een houten dakkapel minder eenvoudig vanwege het zware gewicht. Ook is de aanvraagprocedure van een vergunning voor een houten dakkapel moeilijker.

Voordelen en nadelen van een kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel is te vinden in allerlei maten, vormen en kleuren. Een kunststof dakkapel kan bestaat uit verschillende losse onderdelen, maar ook uit slechts één deel. De verschillende voordelen van een kunststof dakkapel zijn als volgt:

  • Een kunststof dakkapel biedt een betere isolatie waardoor je dus ook meer bespaart op de maandelijkse energiekosten.

  • Kunststof dakkapellen hebben maar weinig tot geen onderhoud nodig.

  • Kunststof is zeer sterk materiaal waardoor de levensduur van de dakkapel ook aanzienlijk langer is vergeleken met andere dakkapelsoorten.

  • Een dakkapel van kunststof hoeft niet regelmatig beschilderd te worden.

Ook bij kunststof dakkapellen kan je rekenen op enkele nadelen. Je zit helaas met een kunststof dakkapel wel vast aan dezelfde kleur aangezien je een kunststof dakkapel niet kunt beschilderen. Daarnaast is een kunststof dakkapel duurder vergeleken met de andere dakkapelsoorten en vindt niet iedereen ze mooi. Verder zijn kunststof dakkapellen niet eenvoudig te repareren en kost een grondige reparatie een hoop geld.

Welk dakkapel moet ik aanschaffen? Hout of kunststof?

De meeste Nederlanders kiezen voor een houten of een kunststof dakkapel. De keuze tussen deze twee soorten is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie, je wensen en voorkeuren, je budget en je financieringsmogelijkheden. Een dakkapel bouwen is namelijk een hele investering, of het nou om hout of kunststof gaat. De meeste mensen zijn van mening dat een houten dakkapel mooier is door de natuurlijke uitstraling, terwijl ze ook het voordeel hebben dat de dakkapel jaarlijks kan worden beschilderd. Anderen hebben liever een kunststof dakkapel waarbij er niet beschilderd hoeft te worden en waarbij er dus weinig onderhoud vereist is. Als we naar de kosten kijken, dan is een kunststof dakkapel duurder in vergelijking tot een houten kunststof dakkapel. Maar je kunt dan ook verwachten dat de levensduur langer is. Een kunststof dakkapel gaat namelijk veel langer mee. Heb je maar een beperkt budget, kies dan een houten dakkapel maar als je liever lang wilt profiteren van je investering, ga dan voor een kunststof dakkapel. Wil je toch de voordelen van een kunststof dakkapel maar het mooie natuurlijke uiterlijk? Ga dan voor een houtlook dakkapel.

Overweeg je het plaatsen van een dakkapel op je dak of op je zolder? Dan kan je profiteren van de extra ruimte die je creëert maar ook de extra hoeveelheid aan lucht en licht die je woning binnenkomt. Ook is je woning met een dakkapel veel meer waard, waardoor je het aanschaffen van een dakkapel kunt beschouwen als een slimme investering voor de toekomst.

 


Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit