Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 03 apr 2024

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure investering zeker terugverdient. Het is een uitbouw, die zorgt voor meer ruimte, die veelal geen bouwvergunning nodig heeft, die voor meer licht en ventilatie in je huis zorgt en die de meerwaarde aan je huis verhoogt. Een dakkapel kost echter toch tussen de €7000 en €15500, waardoor het wel van belang is dat je de ideale dakkapel realiseert voor dat geld. Dit artikel zal een aantal handvaten aanbieden om deze perfecte dakkapel te bewerkstelligen.

Verschillende dakkapellen

Voordat je een dakkapel kunt laten plaatsen, moet je je er eerst bewust van zijn dat je uit meerdere types kunt kiezen. Je kunt kiezen voor maatwerk, waarbij de dakkapel helemaal op basis van jouw wensen gefabriceerd wordt en zo ook gemonteerd wordt. Of je kunt kiezen voor de goedkopere prefab dakkapel, waarbij een kant en klare dakkapel in een geheel op je dak geplaatst wordt. Tevens heb je verschillende afwerkingen van dakkapellen, zoals een dakkapel met een plat dak, een dakkapel met een puntdak en een dakkapel met een schuin dak.

Waarvoor gebruik je de dakkapel?

Ook de functie die je aan de extra ruimte wil geven, bepaalt het type en de soort dakkapel dat je laat aanbrengen. Door over de functie na te denken, voorkom je onnodige kosten. Huur je een specialist in, dan denkt deze graag met je mee en adviseert je hierin.

Perfectie in vier punten

Wat is nu de beste dakkapel? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, want je ideale dakkapel wordt bepaald door jouw huis en welke soort en maat dakkapel jij wenst te hebben. Bij een passende dakkapel moet je echter rekening houden met een viertal zaken.

Het type en de hoogte van je dak

Het type dak dat je hebt, bepaalt voor een groot deel welke dakkapel je kunt laten plaatsen. Bij een hellend dak kun je het beste kiezen voor een dakkapel met plat dak of schuin dak. De meeste mensen kiezen bij een hellend dak voor een dakkapel met een plat dak, omdat dit de goedkoopste dakkapel is. Bij een dakkapel met een schuin dak kies je voor een meer bijzondere uitstraling. Raadzaam bij deze dakkapel is het dak te beleggen met dakpannen, zodat het naadloos aansluit met het dak van je huis. Bij een zolder met een lage staruimte, kun je altijd kiezen voor een nokverhogende dakkapel. Bij een plat dak kun je kiezen voor een dakopbouw.

Houd rekening met de hellingshoek van je dak

Bij schuine daken heb je te maken met een hellingshoek en ook deze factor bepaalt de soort dakkapel, die geplaatst kan worden. Een standaard hellend dak heeft een hellingshoek van 35 tot 45 graden. Hoe steiler het dak is, des te minder materiaal heb je nodig voor een dakkapel. Hierbij geldt wel dat je in dit geval ook minder extra ruimte erbij krijgt. Bij een flauw dak krijg je dientengevolge meer ruimte erbij, maar hiervoor betaal je ook meer.

Bereken je dakoppervlakte

Ook de grootte van je dak, de oppervlakte, is van belang voor de plaatsing van een dakkapel. Bij kleine daken is het verstandiger om een dakkapel te kiezen met een breedte van twee meter. Bij een groot dak kun je zelfs kiezen voor een dakkapel met een breedte van vijf meter. Het is zelfs mogelijk om samen met je buren een dakkapel te delen, want dakkapellen kunnen over twee woningen geplaatst worden.

Waar plaats je de dakkapel?

De plek waar je jouw dakkapel gaat plaatsen, is bepalend voor de aanvraag van een bouwvergunning. Plaats je de dakkapel aan de achterkant van je woning, hoef je geen vergunning aan te vragen. De dakkapel moet wel ook aan de overige voorwaarden voldoen. Aan de voorkant of zijkant van je huis moet je veelal wel een bouwvergunning aanvragen, omdat dit het aangezicht van je huis verandert.

Welke dakkapel is het beste?

Twijfel je nog welke dakkapel bij jouw woonsituatie past, kun je online altijd gebruikmaken van de Koopwijzer. Je kunt op deze site precies zien hoeveel ruimte je wint met een bepaalde dakkapel en tevens kun je meteen een prijsindicatie opvragen. Als je een dakkapel laat plaatsen, dan kun je ook bij verschillende dakkapelspecialisten een offerte opvragen.

Beste dakkapelspecialisten

Om een goede offerte op te stellen, zal een professioneel bedrijf altijd eerst langskomen om de situatie te bekijken. Hij let op alle zaken, die van invloed kunnen zijn en zal eveneens luisteren naar jouw wensen. Tevens kan hij je helpen bij de aanvraag van een bouwvergunning. Een betrouwbaar bedrijf zal aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Aanwezigheid van een ruime ervaring op het gebied van dakkapellen
  • Aanwezigheid goed opgeleid en vakbekwaam personeel.
  • Aanbod van verschillende typen dakkapellen
  • Aanbod van verschillende, kwalitatieve bouwmaterialen
  • Servicegericht
  • Betrouwbaar
  • Aangesloten bij belangrijke branchevereniging
  • Werken met KOMO-garantie

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit