Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit erg prettig. Zeker voor de ruimte die je hiermee kunt genereren, want de ruimte wordt er echt een flink stuk ruimer van. Een dakkapel laten plaatsen, brengt natuurlijk nog meer voordelen met zich mee, hoewel we steeds vaker de vraag krijgen of een dakkapel wel echt onderhoudsvrij is. Dit laatste is niet zo heel gek, want het plaatsen van een dakkapel doe je niet als het je veel werk oplevert. We kiezen vandaag de dag namelijk allemaal graag voor gemak, wat betekent dat je ook de dakkapel graag onderhoudsvrij wilt. Hoe onderhoudsvrij is een dakkapel nu eigenlijk en waar let je op bij een dakkapel laten plaatsen?

De redenen om een dakkapel te nemen

Er zijn werkelijk talloze redenen te bedenken, waarom je een dakkapel zou kunnen laten plaatsen. De belangrijkst reden is meestal toch wel de ruimte die je daardoor krijgt, maar wist je dat een dakkapel ook voor veel meer lichtinval kan zorgen? Stel je eens voor je hebt een zolder, met geen enkel raam of alleen een klein raampje. Dit is niet erg prettig, waardoor een dakkapel laten plaatsen uitkomst biedt. Een andere belangrijk reden voor het laten plaatsen van een dakkapel is, dat je huis er meer waard van wordt. Al deze dingen bij elkaar, maakt dat veel mensen vrij snel kiezen voor een dakkapel!

Controleer altijd of je voldoet aan de regels

Vandaag de dag hebben we veel te maken met regels, dit geldt ook voor huizenbezitters. Je kunt namelijk niet roekeloos een dakkapel laten plaatsen, want dit dient wel aan de nodige criteria te voldoen. Zo ben je een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel, omdat men bij de gemeente vindt dat het wel binnen het straatbeeld moet passen. De tijd die je nodig bent voor het plaatsen speelt een belangrijke rol, maar het is ook belangrijk goed na te denken over de materiaalkeuze. Dit laatste bepaald uiteindelijk, hoe duurzaam je nieuwe dakkapel eigenlijk is. Niet iedere dakkapel is hetzelfde, want ook alle daken zijn niet gelijk. Ieder huis vraagt dus een beetje aandacht, wanneer men een dakkapel wil laten plaatsen.

Schakel een ervaren iemand in

Een dakkapel laten plaatsen kun je nu eenmaal niet alleen, maar je wilt ook niet dat dit mis gaat. Het is erg belangrijk een ervaren iemand in te schakelen, zodat je onder andere zeker weet dat de dakkapel goed wordt ingemeten. Ook de afwerking van de dakkapel is erg belangrijk en wanneer je zelf geen klusser bent is het verstandig ook dit uit handen te geven aan iemand met de juiste ervaring. Het is namelijk de bedoeling, dat jij een waterdichte dakkapel hebt! Laat je adviseren over het soort dakkapel dat past bij jou huis, want zo kun jij een goede keuze maken. Wist je dat een dakkapel vandaag de dag al binnen een dag geplaatst kan zijn?

Onderhoudsvrij of onderhoudsarm

We maken vaak de fout tussen onderhoudsvrij en onderhoudsarm, maar wat zijn de verschillen nu eigenlijk. Onderhoudsvrij is precies, zoals de naam al doet vermoeden. Onderhoudsvrij zegt namelijk dat je voortaan geen onderhoud meer zult hebben aan de dakkapel, wanneer deze aangemerkt staat als onderhoudsvrij. Onderhoudsarm is daarentegen bijna vrij van onderhoud, waardoor je dus niet veel onderhoud zult hebben. Het is slim om je goed voor te laten lichten, al voor jij een dakkapel gaat laten plaatsen. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen achteraf komt te staan.

Het materiaal

Het materiaal van de dakkapel speelt een belangrijke rol, want niet alles is even onderhoudsarm. Neem eens een dakkapel gemaakt van hout, erg mooi maar deze vraagt natuurlijk wel om het nodige onderhoud. Je kunt, hierbij denken aan bijvoorbeeld het schilderen eens in de zoveel jaar. Een dakkapel gemaakt van kunststof daarentegen, is een stuk gemakkelijker te onderhouden. Deze moet hoef je nauwelijks te onderhouden, maar dien je wel zo nu en dan even goed schoon te maken. Je krijgt namelijk altijd te maken met aanslag. Hoewel dit komt door moeder natuur, is het nauwelijks te voorkomen. Dit geeft natuurlijk geen mooi aangezicht, waardoor het handig is dit af en toe te doen of te laten doen als je niet op de ladder durft te staan.

Is een dakkapel onderhoudsvrij?

Een dakkapel kan wel redelijk onderhoudsvrij zijn, zeker als je kiest voor de juiste materialen. Je hoeft voortaan niet meer te schilderen en het schoonmaken van een dakkapel is ook zo geklaard. Je zou dus wel kunnen stellen dat je vandaag de dag gemakkelijk een dakkapel kan laten plaatsen die nauwelijks tot geen onderhoud meer nodig heeft. Dit biedt voordelen voor mensen die nog in dubio zitten of ze wel een dakkapel willen. In de meeste gevallen word je namelijk behoorlijk enthousiast, wanneer je zeker weet dat je er geen werk mee hebt. Laten we ook eerlijk zijn, naast je baan heb je het natuurlijk al druk genoeg!

Je eigen wensen

Wanneer je een dakkapel wilt laten plaatsen, dan staan je eigen wensen natuurlijk voorop. Men kan een advies afgeven, hoewel een dakkapel wel bij de kozijnen aan mag sluiten. Je dacht misschien dat, dat een lastige klus zou zijn. Niets is minder waar, want je kunt zelfs als jij gaat voor een dakkapel van kunststof kiezen voor een kleur dat past bij de rest van je woning. Geen ergernissen over kleuren dus, waardoor kunststof steeds meer mogelijkheden biedt. Weet jij al wat voor dakkapel jij graag zou willen?

Twijfel je nog?

Twijfelen is niet nodig, want we weten nu dat er veel voordelen zijn. Daarnaast weten we ook dat je zelf de keuze kan maken voor het materiaal en wat het meest onderhoudsvrij is. Gooi die twijfel over boord en vraag gerust een adviesgesprek aan, want je zult zien dat ook jij kunt genieten van een ruimere kamer op je zolder! Wat zou jij nog meer willen weten over een onderhoudsvrije dakkapel?


Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit