Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om een dakkapel toe te voegen aan je woning zal je ook nog een keuze moeten maken met betrekking tot de dakconstructie waar deze over moet komen te beschikken. Op dit vlak wordt er een onderscheid gemaakt tussen een plat en een schuin of een hellend dak. Heb je de voorkeur gegeven aan een plat dak en wil je daarvoor gebruikmaken van een kwalitatieve dakbedekking? In dat geval is kiezen voor een bitumen dak dakkapel ongetwijfeld een interessante keuze. Lees snel verder en ontdek meteen waar je op dit vlak rekening mee dient te houden en welke kosten er voor een bitumen dak dakkapel in rekening kunnen worden gebracht.

Waarom kiezen voor bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking of roofing is een bijzonder vaak toegepaste vorm van dakbedekking. Dit niet alleen voor platte daken, maar ook voor daken die over een kleine helling beschikken. Bitumen worden gewonnen uit aardolie en ondanks het feit dat er vaak wordt gesteld dat dit vroeger anders is geweest is dat absoluut niet zo. Er wordt bijvoorbeeld vaak gesteld dat er in bitumen sporen van teer zijn terug te vinden, maar dat is beslist niet correct. Teer wordt immers in de praktijk gewonnen uit houtskool. Hoe dan ook, een belangrijk deel van de populariteit van bitumen dakbedekking wordt veroorzaakt door het feit dat deze (mits correct geplaatst) over een fantastische levensduur beschikt van zomaar even 25 jaar.

 

Ben je van mening dat de bovenstaande levensduur reeds indrukwekkend is? In dat geval hebben we extra goed nieuws voor jou! Door de toepassing van nieuwe technieken is het namelijk mogelijk om deze levensduur nog verder te verlengen tot wel 35 jaar. Hou er bovendien nog rekening mee dat bitumen op twee verschillende manieren kunnen worden bewerkt. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de APP en de SBS bewerkingen. In de praktijk zijn beide opties in principe even populair. Bovendien moet worden vastgesteld dat ook het prijsverschil eigenlijk minimaal is. Ook op dit vlak hoef je dus niet meteen de voorkeur te geven aan de ene boven de andere optie.

Verschillende soorten bitumen dakbedekking voor dakkapel

Zoals reeds aangegeven is het zo dat je voor wat een bitumen dak dakkapel betreft een keuze zal moeten maken uit twee verschillende types, namelijk:

 

  • APP bitumen dakbedekking

De eerste optie staat voor ‘Atactisch PolyPropyleen’. Op het ogenblik dat je kiest voor een APP bitumen dakbedekking kies je voor een dakbedekking waarbij de bitumen zijn verwerkt met behulp van een elastische kunststof. Dit zorgt er voor dat de bitumen ten allen tijde over een soepel karakter blijven beschikken, ongeacht de temperatuur. Bovendien kan er nog worden vastgesteld dat APP nog beter is bestand tegen de zon en haar UV-straling in vergelijking met de SBS variant.

 

  • SBS bitumen dakbedekking

De tweede vorm van bitumen dakbedekking voor op je dakkapel is SBS of ‘Styreen Butadieen Styreen’. Ook voor dit type van bitumen geldt dat ze net als APP over een elastisch karakter beschikken. Een niet onbelangrijk voordeel van SBS is echter terug te vinden in het feit dat ze over een betere of sterkere hechting beschikt. Deze zorgt er voor dat het risico op lekken bij SBS echt minimaal is. Een niet onbelangrijk nadeel om rekening mee te houden heeft betrekking tot het feit dat SBS bij (langdurige) blootstelling aan UV-straling over een poreus karakter kan komen te beschikken. Geef je met andere woorden de voorkeur aan SBS voor de dakbedekking op je dakkapel? Dan kan het de moeite waard zijn om daar een laagje grind op aan te brengen. Op deze manier kan het dak van je dakkapel op passende wijze worden beschermd tegen de stralingen. Je kan er ook in het geval SBS op rekenen dat de gemiddelde levensduur bij dit type van dakbedekking op ongeveer 25 jaar is gelegen.

Hoeveel kost een bitumen dak voor je dakkapel?

Ondertussen is het voor jou ongetwijfeld reeds duidelijk welke verschillende soorten bitumen er nu precies bestaan voor het realiseren van de dakbedekking op het dak van je dakkapel. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is er in principe geen sprake van een concreet prijsverschil tussen APP en SBS bitumen dakbedekking. Dit betekent dat je bij beide opties rekening kan houden met de kostprijs zoals opgenomen in de onderstaande prijstabel.

 

Type dakbedekking voor dakkapel Gemiddelde kostprijs
Bitumen dakbedekking voor dakkapel Tussen 45 & 65 euro per vierkante meter

 

In de bovenstaande kosten is niet alleen het kopen van het materiaal inbegrepen, wat bovendien ook te denken van de BTW evenals de plaatsing? Dit betekent dat je door rekening te houden met de bovenstaande kosten niet meer voor onaangename financiële verrassingen kan komen te staan. Let wel, hoe groter de oppervlakte die in bitumen moet worden gerealiseerd, des te lager de kostprijs per vierkante meter zal komen te liggen. Stel jezelf dus altijd de vraag of het niet de moeite waard is om meteen de volledige dakbedekking op je woning te vervangen door dit materiaal.

Besparen op de kostprijs van een bitumen dak voor dakkapel

Ben jij ook wel te vinden voor de voordelen die verbonden zijn aan de realisatie van een bitumen dak voor op je dakkapel? Ben je echter van mening dat de standaard kosten wat aan de hoge kant zijn en wil je deze dan ook graag kunnen drukken? Dat is mogelijk met behulp van de onderstaande bespaartips.

 

  • Beperk de voorrijkosten door een beroep te doen op een bedrijf uit de buurt

Wil je overbodige kosten voorkomen? In dat geval is het altijd interessant om te kiezen voor een bedrijf uit de buurt. Zo wordt voorkomen dat de zogenaamde voorrijkosten uiteindelijk het prijskaartje van het bitumen dak voor je dakkapel te sterk gaan beïnvloeden.

 

  • Laat het volledige dak in één keer leggen in bitumen

Merk je dat eigenlijk het volledige dak van je woning wel een klein renovatie kan gebruiken? In dat geval is het absoluut de moeite waard om de plaatsing van bitumen voor het volledige dakoppervlak uit te laten voeren. Zo beperk je de overlast in tijd en kan je ook nog eens rekenen op een scherpere kostprijs per vierkante meter.

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je woning biedt vele voordelen, waaronder