Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De verschillende onderdelen van onze woning worden continue blootgesteld aan de invloeden vanuit het weer. Dit geldt niet alleen voor onze gevel, maar bijvoorbeeld ook voor het dak. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een dakkapel te voorzien is dit dan ook zeker een punt om rekening mee te houden. Veel mensen hopen slechts één keer te moeten investeren in het voorzien van een dakkapel op hun woning en dat is best mogelijk, maar dan zullen er toch een aantal voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Wil jij ook graag een dakkapel plaatsen, maar zou je deze graag zo optimaal mogelijk willen kunnen beschermen tegen de invloeden vanuit het weer? Dat kan door rekening te houden met de tips op deze pagina!

Het dak van je dakkapel beschermen tegen de weersinvloeden

Wil je er zeker van zijn dat je dakkapel een zo optimaal mogelijke bescherming geniet tegen de weersinvloeden? In dat geval is er niet zomaar één handeling die je kan uitvoeren welke meteen elke potentiële dreiging het hoofd biedt, in tegendeel. In eerste instantie zal je aandacht uit moeten gaan naar het type dak waar gebruik van wordt gemaakt. Veel mensen geven voor hun dakkapel bijvoorbeeld de voorkeur aan een plat dak omdat deze in de standaard kostprijs van de offerte is inbegrepen. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van roofing. Dit type van materiaal stond er vroeger om bekend sterk te lijden te hebben onder de invloed van UV-straling. Is er op dit vlak dus geen extra actie vereist?

Het is inderdaad zo dat roofing vroeger vaak slechts over een beperkte kwaliteit beschikte. Deze beperkte kwaliteit zorgde er voor dat de levensduur van de platte dak bedekking aanzienlijk werd aangetast. Tegenwoordig is dat gelukkig veel minder het geval. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een plat dak te gaan gebruiken voor je dakkapel is het altijd de moeite waard om bij het bedrijf die de werkzaamheden voor jou gaat realiseren na te vragen welke garantie er op de roofing wordt aangeboden. Hou op dit vlak in het achterhoofd dat een garantie (onder meer tegen UV) van 20 jaar tegenwoordig helemaal geen uitzondering meer is.

Wat wanneer je kiest voor een schuin dak?

Ben je niet zozeer te vinden voor de uitstraling van een plat dak en geef je dan ook veel liever de voorkeur aan een hellend dak waarbij gebruik wordt gemaakt van dakpannen of leien? In dat geval is het wel aan te raden om hier de nodige extra aandacht aan te schenken. Kies je er voor om je dakbedekking bij een schuin dak niet te behandelen? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat deze na enige tijd poreus zal worden en ook de uitstraling kan aanzienlijk worden aangetast. Dit voorkomen is mogelijk door gebruik te maken van een speciale coating.

Er voor kiezen om het schuine dak van je dakkapel te laten behandelen met een soort van coating zorgt er voor dat je meteen kan rekenen op verschillende voordelen. Om er zeker van te zijn dat je geen van deze voordelen over het hoofd ziet hebben we ze even hieronder voor jou op een rijtje gezet:

  1. Er kan voor het afwerken van je dakkapel gebruik worden gemaakt van tweedehandse dakpannen. Door te kiezen voor een gekleurde coating lijkt het toch alsof je over een compleet nieuwe dakbedekking beschikt.
  1. De beschermlaag die door middel van een coating wordt voorzien beschermt de dakpannen tegen de penetratie van vocht, maar toch kan het materiaal perfect blijven ademen. Dit komt omdat de beschermlaag over een dampdoorlatend karakter beschikt.
  1. Het aanbrengen van een coating op het hellend dak van je dakkapel zorgt niet alleen voor een betere bescherming, ze realiseert ook meteen een waardevermeerdering.

Kies je er met andere woorden voor om gebruik te maken van een hellend dak bij je dakkapel en zou je graag willen kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke bescherming tegen de weersinvloeden? In dat geval is het zeker de moeite waard om een coating aan te brengen!

Wat met de buitenbekleding van je dakkapel?

Het spreekt voor zich dat niet alleen het dak van je dakkapel wordt blootgesteld aan de verschillende weersinvloeden. Wat bovendien ook te denken van de buitenafwerking? Wat dit betreft wordt er op praktisch vlak niet zelden gekozen voor het gebruik van hout, kunststof of polyester. In principe hoef je bij deze laatste twee geen extra voorzorgsmaatregelen te treffen tegen de impact van het weer op je dakkapel. Dat geldt wel voor een dakkapel uit hout.

De keuze voor een houten dakkapel is er één die sinds jaar en dag bijzonder populair is. Dit heeft voor een groot deel te maken met de kostprijs, maar ook het warme karakter van een houten dakkapel is mooi meegenomen. Toch dien je er rekening mee te houden dat een dergelijke dakkapel altijd (extra) behandeld dient te worden wanneer ze wordt geplaatst. Op dit vlak beschik je over twee mogelijkheden, namelijk:

  1. Het schilderen van je houten dakkapel;
  2. Het beitsen van je houten dakkapel;

Eén van beide opties toepassen is altijd een absolute vereiste wanneer je er zeker van wil zijn dat je zo lang mogelijk in optimale omstandigheden zal kunnen genieten van je houten dakkapel. Het helpt bovendien ook om de periodieke onderhoudskosten enigszins binnen de perken te houden.

Lees ook: houtaantasters door ongedierte: ongedierte bestrijden.

Controleer regelmatig op een mogelijke lekkage in je dakkapel!

We zouden kunnen stellen dat een dakkapel een vrij gevaarlijk onderdeel vormt voor je woning op vlak van het opduiken van een mogelijke lekkage. Hoe komt dit? Zeer eenvoudig. Op het ogenblik dat een dakkapel wordt geplaatst is het mogelijk dat er zich ergens een klein kiertje blijft bevinden tussen de dakkapel en de bestaande dakconstructie. Het is best mogelijk dat deze voor het menselijk oog niet zichtbaar is, maar dat neemt niet weg dat ze er wel degelijk is. Na verloop van tijd kan dit kiertje uitzetten waardoor het gat groter wordt en er dus meer water tot binnen in je dakkapel terecht komt. Heb je het vermoeden dat er bij jouw dakkapel ook sprake is van lekkage? In dat geval is het de moeite waard om zo snel mogelijk een vochtmeting te laten uitvoeren. Het laatste wat je namelijk wil is dat je binnenkort kan zwemmen onder de nok van je dak!

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je woning biedt vele voordelen, waaronder

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte