Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Steeds meer mensen willen maar wat graag in hun huis kunnen genieten van de interessante voordelen die zijn verbonden aan een dakkapel. Het staat dan ook als een paal boven water dat een dergelijke constructie een zeer aantrekkelijke (financiële) meerwaarde met zich meebrengt voor elk type van woning, dus eveneens voor jouwe. Anderzijds moet het gezegd dat er door veel gezinnen voor het bouwen of laten plaatsen van een dakkapel eerder slechts een beperkte hoeveelheid budget wordt voorzien. Dit wil nog wel eens zorgen voor problemen. Geldt dit ook voor jou en zou je bijgevolg graag een goedkope dakkapel willen laten bouwen? In dat geval hebben wij 5 cruciale tips bij elkaar gezocht die je kunnen helpen om echt heel veel geld te besparen op de realisatie van jouw dakkapel.

Lees ook: cruciale fouten dakkapel kopen

Tip 1: Een casco dakkapel voor handige doe-het-zelvers

De eerste tip voor het realiseren van een goedkope dakkapel is er één die uitsluitend is voorbehouden voor mensen die zelf handig zijn om bijvoorbeeld de volledige binnen afwerking voor hun rekening te nemen. Door er voor te kiezen om een casco dakkapel te kopen en te laten plaatsen beschik je namelijk meteen over een constructie die geheel water- en winddicht is. Dat is interessant omdat je op deze manier over een solide basis beschikt tegen een scherpe prijs die je geheel volgens je eigen inzicht verder kan afwerken.

Een casco dakkapel is bovendien in de praktijk lang niet altijd precies hetzelfde, in tegendeel. Je kan bij het kopen van een casco dakkapel dan ook steeds concreet aangeven over welke afmetingen deze dient te beschikken. Dit kan interessant zijn omdat dit mee bepalend is voor het feit of de casco dakkapel van je keuze al dan niet vergunningsvrij kan worden gerealiseerd. Is dat niet mogelijk? Dan scheelt dat toch weer een behoorlijk aantal euro’s op de factuur.

Tip 2: Probeer je dakkapel vergunningsvrij te realiseren

In lijn met bovenstaande ligt de tweede tip van deze pagina. Veel mensen staan er dan misschien wel niet bij stil, maar de volledige procedure welke gepaard gaat met het aanvragen van een vergunning voor een dakkapel gaat eveneens gepaard met stevige kosten. Bovendien is er hierbij geen sprake van slechts één enkele, maar wel van meerdere kosten. Je kan wat dit betreft denken aan:

  1. De kostprijs voor het maken van de dakkapel tekening;
  2. De kostprijs die is verbonden aan de vergunningsaanvraag evenals de volledige begeleiding tijdens het vergunningsproces;

Voor wat het maken van een dakkapel tekening betreft kan je rekening houden met een prijskaartje van gemiddeld zo’n 250 euro. Wil je de vergunning laten indienen door iemand met kennis van zaken en wil je hem of haar ook het volledige vergunningsproces laten opvolgen? Hou dan rekening met een extra prijskaartje dat al snel zo’n 500 tot 650 euro kan bedragen. Het mag dan ook duidelijk zijn, er voor kiezen om je dakkapel in lijn te leggen met de voorwaarden voor een vergunningsvrij exemplaar is zeker financieel interessant.

Tip 3: De meeste opties kunnen wachten

Het is niet meer dan normaal dat je in je dakkapel zal willen kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijk comfort. Als het enigszins kan zal je daarnaast ook wel een beetje luxe willen voorzien. In de praktijk is het echter zo dat comfort en luxe altijd behoorlijk veel geld kosten, geld dat jij mogelijks niet meteen voor handen hebt. Dat hoeft echter niet zo’n probleem te zijn. Heb je er voor gekozen om een onafgewerkte dakkapel zoals bijvoorbeeld een casco exemplaar te kopen en te laten plaatsen? Dan werk je ze vervolgens geheel volgens je eigen tempo en budgettaire mogelijkheden af. Die opties komen er uiteindelijk wel!

Tip 4: Maatwerk dakkapellen zijn 30% duurder dan prefab exemplaren

Wanneer je het aanbod aan dakkapellen op de markt gaat bestuderen zal je meteen kunnen vaststellen dat er verschillende soorten verkrijgbaar zijn. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de prefab dakkapellen en de maatwerk varianten. Er voor kiezen om een maatwerk dakkapel te laten realiseren betekent dat je al je wensen zonder probleem ingewilligd ziet worden, maar daar tegenover staat dat je rekening moet houden met een meerprijs ten opzichte van een prefab dakkapel van zomaar even 30 procent of meer…

Bovendien is het nog maar de vraag of kiezen voor een maatwerk dakkapel wel interessant is. Uit de praktijk blijkt namelijk dat het merendeel van de maatwerk dakkapellen helemaal niet vergunningsvrij kunnen worden gebouwd. Daarnaast worden ze veelal zo groot gemaakt dat een groot deel van de dakkapel nooit wordt benut. Tel daar ook nog eens bij op dat het onderhouden van een grote, (houten) maatwerk dakkapel in de praktijk veelal gepaard gaat met een stevig kostenplaatje en het mag duidelijk zijn dat een prefab uitvoering zomaar (financieel) veruit de juiste keuze kan zijn voor jouw situatie.

Tip 5: Voer altijd een uitgebreide, neutrale vergelijking uit

Een grote fout die veel mensen maken is dat ze zomaar zonder goed onderzoek te doen met het eerste, het beste dakkapel bedrijf in zee gaan. Op het eerste zicht lijkt dat misschien geen probleem, maar in de praktijk is het dat wel degelijk. Je dient er immers bij stil te blijven staan dat elk dakkapel bedrijf diens eigen kosten in rekening brengt. Deze kosten niet alleen bepaald op basis van de kwaliteit van de gebruikte materialen, wat bovendien ook te denken van de ervaring evenals de populariteit van het bedrijf in kwestie? Een andere factor welke eveneens een rol speelt is diens ligging. Ligt het dakkapel bedrijf van je keuze ver van je vandaan? In dat geval kan je zomaar geconfronteerd worden met stevige voorrijkosten.

Bovenstaande betekent dat een dakkapel offerte die je hebt ontvangen op het eerste zicht misschien wel interessant kan blijken te zijn, maar je moet altijd alle kosten meer in detail gaan bekijken. Alleen op deze manier zal je voor jezelf kunnen uitmaken of het totale bedrag (dus inclusief de voorrijkosten en eventuele andere extra kosten) nog steeds de moeite waard is of niet. In het merendeel van de gevallen zal je dan tot de conclusie komen dat een bedrijf uit je buurt wellicht de grootste financiële voordelen weet te garanderen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit