Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten zolderisolatieSteeds meer mensen kiezen er voor om zolderisolatie toe te passen. Het plaatsen van dergelijke isolatie kan op twee verschillende manieren gebeuren. Zo kan je er voor kiezen om het dak van de zolder te isoleren waardoor de zolderruimte zelf aangenaam en leefbaar wordt, maar daarnaast is er ook een mogelijkheid om de zoldervloer te isoleren. Op deze manier kan worden voorkomen dat er warme lucht via het dak uit de woning ontsnapt, maar daar staat tegenover dat de zolder zelf uiteraard niet wordt beschermd tegen de buitentemperaturen. Ben jij eveneens van plan om zolderisolatie toe te laten passen in je huis, maar wil je eerst even een goed zicht hebben op de verschillende mogelijkheden en kosten die hieraan verbonden zijn? Lees dan snel verder en kom op deze pagina alles te weten over zolderisolatie!

*Tip:

  • Direct weten wat de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakkapelspecialisten.

Hoeveel kost zolderisolatie?

De kosten die in rekening worden gebracht voor het isoleren van de zolder zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren. Op dit vlak onderscheiden we niet alleen het onderdeel van de zolder die wordt geïsoleerd (het vloer of het dak), maar ook het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Laat ons in eerste instantie even kijken naar de gemiddelde kosten van zolderisolatie op basis van de onderdelen die worden geïsoleerd.

Onderdeel van de zolder Gemiddelde kostprijs
Schuin dak (binnenzijde) Tussen 1.600 & 2.600 euro
Zoldervloer Tussen 1.050 & 2.050 euro

Zoals reeds aangegeven is het voor wat het toepassen van zolderisolatie betreft uiteraard altijd mogelijk om een keuze te maken uit verschillende isolatiematerialen. We hebben ook op dit vlak de diverse mogelijkheden inclusief hun prijskaartje even voor jou op een rijtje gezet.

Type isolatiemateriaal Gemiddelde kostprijs
EPS isolatiemateriaal Gemiddeld 22 euro per vierkante meter
PUR isolatiemateriaal Gemiddeld 27 euro per vierkante meter
PIR isolatiemateriaal Gemiddeld 27 euro per vierkante meter
Glaswol isolatiemateriaal Gemiddeld 8,50 euro per vierkante meter

Tot 30% besparen op de kosten van jouw zolderisolatie? Het kan!

Het isoleren van de zolder wordt door veel mensen aanzien als een noodzakelijk kwaad. Dit is vooral het geval omdat de kosten vaak heel wat hoger uitvallen dan in eerste instantie werd verwacht. Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Zo bestaat er bijvoorbeeld een zeer eenvoudige mogelijkheid om een besparing mogelijk te maken op je zolderisolatie die kan oplopen tot een slordige 30 procent. Op deze manier kan je zomaar één derde van het totale kostenplaatje van je zolderisolatie uitsparen. Als dat niet mooi meegenomen is!

De prijsopbouw van zolderisolatie

Wanneer we de prijsopbouw van zolderisolatie onder de loep gaan nemen kunnen we zien dat er sprake is van drie verschillende onderdelen. Het merendeel van het prijskaartje wordt in beslag genomen door de arbeidskosten. Het gaat hierbij dan ook om zo’n slordige 55 procent. 40 procent van de kosten gaan naar het kopen van het materiaal en de resterende 5 procent is nodig om bijvoorbeeld de huurprijs van de machines in te dekken. Het is vanzelfsprekend dat de exacte prijsopbouw altijd zal worden beïnvloed door de situatie. In bepaalde gevallen plaatsen mensen de zolderisolatie bijvoorbeeld zelf waardoor er uiteraard geen rekening meer moet worden gehouden met de arbeidskosten.

Keuzes die de kostprijs van zolderisolatie beïnvloeden

Ondertussen mag het wel duidelijk zijn dat een aantal keuzes een niet aanzienlijke invloed kunnen hebben op de uiteindelijke kostprijs die voor zolderisolatie zal worden aangerekend. Wij hebben de belangrijkste van deze keuzes even voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het onderdeel van de zolder dat wordt geïsoleerd

Zolderisolatie kan worden toegepast op twee verschillende manieren. Zo is het mogelijk om het dak van de zolder te isoleren, maar kan je eveneens isolatie gaan toepassen in de zoldervloer. Tussen beide isolatiemogelijkheden bestaat een niet onbelangrijk prijsverschil. Wil je de kosten drukken en ben je toch niet van plan om de zolderkamer zelf te gebruiken? Wil je dus met andere woorden alleen maar een extra bescherming bieden tegen warmteverlies via het dak? In dat geval is het altijd financieel het interessantst om de vloer van de zolder te isoleren. Ben je wel van plan om van de zolderkamer een mooi bureau of een extra slaapkamer te maken? In dat geval is het dan weer aan te raden om toch het dak te isoleren.

Keuze 2: Het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt

Het is vanzelfsprekend dat ook het soort isolatiemateriaal altijd een niet onbelangrijke invloed zal hebben op de uiteindelijke kostprijs die wordt aangerekend voor het laten plaatsen van zolderisolatie. Wanneer je er zeker van wenst te zijn dat je op dit vlak zo goedkoop mogelijk uit bent is het altijd aan te raden om te kiezen voor glaswol. Andere mogelijkheden die bestaan zijn onder meer EPS, PUR en PIR.

Keuze 3: Zelf zolderisolatie plaatsen of uitbesteden?

Zoals je hebt kunnen afleiden uit de prijsopbouw zijn de arbeidskosten verantwoordelijk voor een niet onbelangrijk deel van de koek. Gelukkig is het plaatsen van zolderisolatie niet zo’n complex karwei, in tegendeel. Wil je er dus zeker van zijn dat je niet nodeloos extra kosten moet betalen en ben je een beetje handig? In dat geval is het altijd meer dan de moeite waard om er voor te kiezen om je zolderisolatie zelf te plaatsen.

Interessante bespaartips

Eerder op deze pagina hebben we je reeds voorzien van een interessante mogelijkheid om te besparen op de kostprijs die voor zolderisolatie in rekening kan worden gebracht. Er is echter meer. Door rekening te houden met de onderstaande bespaartips zal namelijk meteen duidelijk worden dat het kopen en laten plaatsen van zolderisolatie op financieel vlak alleen maar nog interessanter zal worden.

  • Samen met de buren laten isoleren?

Ben je niet de enige in de straat die nog over een niet geïsoleerde zolder beschikt? Spelen ook de buren met hetzelfde idee als jou en willen ze met andere woorden hun zolder laten isoleren? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om de beide werkzaamheden samen uit te laten voeren door hetzelfde bedrijf. Zo kan je zomaar een kwantumkorting in de wacht slepen die kan oplopen tot een niet onaantrekkelijke 10 procent!

  • Het aanvragen van een subsidie

Op het ogenblik dat er door het laten plaatsen van (nieuwe) isolatie in je woning een verbetering van het warmteverlies wordt gerealiseerd is het mogelijk om een subsidie te verkrijgen. Deze subsidie is bijzonder interessant, want ze kan er voor zorgen dat je meteen een niet onbelangrijk deel van je investering terug kan krijgen. Op deze manier wordt het laten plaatsen van zolderisolatie voor iedereen zo betaalbaar mogelijk gehouden.

  • Zelf plaatsen van je zolderisolatie

Wil je een zeer aanzienlijk bedrag kunnen besparen op het plaatsen van je zolderisolatie? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om de isolatie zelf te plaatsen. Het isoleren van je zolder is geen lastig karwei, het neemt bovendien ook helemaal niet veel tijd in beslag en daarnaast kan het je behoorlijk wat geld besparen.

Lees ook: stukadoor

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Expert tips: Zelf een dakkapel plaatsen

Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Een dakkapel op je woning plaatsen.

Heb je een omgevingsvergunning nodig bij de aanleg van je dakkapel?

Een bekende soort uitbouw aan je huis is het aanleggen van een

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die