Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Op het ogenblik dat je een bepaalde meerwaarde wenst te creëren voor je woning is het belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende mogelijkheden die er hiertoe op de markt zijn terug te vinden. Eén van de meest interessante opties op dit vlak is de dakkapel. Het plaatsen van een dakkapel zorgt er namelijk niet alleen voor dat je over meer ruimte in huis beschikt, daarnaast vormt ze ook nog eens op visueel vlak een ware eye-catcher. Zou jij ook graag een dakkapel op je huis willen realiseren, maar wil je in eerste instantie graag een duidelijk beeld hebben van alle voordelen waar je op kan rekenen? Lees dan snel verder!

Snel meer beloopbare vloeroppervlakte in huis

Door een dakkapel te voorzien bij je woning wordt er natuurlijk meer beloopbare oppervlakte gecreëerd. Dit zorgt er voor dat het mogelijk wordt om een extra bruikbare ruimte aan je woning toe te voegen. Met een beetje geluk beschik je vanuit deze ruimte ook nog eens over een fantastisch uitzicht over de omgeving. Een dakkapel doet in de praktijk vaak dienst als ruimte voor bijvoorbeeld een studie- of hobbykamer of een (extra) slaapkamer. De mogelijkheden op dit vlak zijn in de praktijk natuurlijk eindeloos te noemen.

 

Bovendien vrezen veel mensen dat de realisatie van een dakkapel zeer veel overlast met zich meebrengt en een behoorlijke tijd in beslag neemt. Dat is echter sterk afhankelijk van het type dakkapel waarvoor je kiest. Ga je voor een prefab exemplaar? Dan wordt de overlast zeer beperkt gehouden en kan de dakkapel binnen één dag worden gerealiseerd. Heb je gekozen voor een volledig maatwerk uitvoering? In dat geval kan dat de uitvoeringstermijn natuurlijk aanzienlijk beïnvloeden.

Een stijl geheel op maat van jouw wensen

Een dakkapel maak je tegenwoordig zo uniek als je zelf wil. Je kan er in eerste instantie voor kiezen om een standaard, prefab exemplaar te laten plaatsen, maar wanneer je graag wil dat je dakkapel er volledig uniek uit komt te zien is dat eveneens een mogelijkheid. Je dient er wel rekening mee te houden dat er een niet onaanzienlijk prijsverschil van toepassing is tussen een prefab en een maatwerk dakkapel. Kies je voor een prefab uitvoering? Dan ben je in de praktijk gemiddeld zo’n 30 procent goedkoper uit. Wist je bovendien ook dat een dakkapel kan worden gerealiseerd met behulp van verschillende materialen? Op dit vlak maken we een onderscheid tussen:

 

  • Hout;
  • Kunststof;
  • Polyester;

 

Let wel, indien je er voor kiest om gebruik te maken van polyester behoort alleen een prefab exemplaar tot de mogelijkheden. Je kan in deze situatie dan ook geen constructie op maat laten realiseren. Een polyester dakkapel is bovendien de duurste van alle mogelijkheden, maar je krijgt er wel een optimale levensduur en duurzaamheid voor in de plaats.

Een aanzienlijk betere lichtinval

Veel mensen moeten vaststellen dat de lichtinval in hun woning eerder aan de beperkte kant is. Dat is omwille van verschillende redenen vervelend. In eerste instantie wordt er namelijk een ietwat kille uitstraling door gecreëerd, maar daarnaast ben je ook al snel aangewezen op kunstmatige verlichting. Dit lijkt geen probleem te zijn, maar op het einde van de rit neemt ze wel een aanzienlijk deel van je de jaarafrekening op vlak van energie in beslag. Door het plaatsen van een dakkapel wordt er een aanzienlijk betere lichtinval in je huis gerealiseerd waardoor je veel minder snel in de richting van kunstmatige verlichting moet kijken.

Een hogere verkoopwaarde voor je woning

Op het ogenblik dat je bepaalde veranderingen gaat uitvoeren aan je woning is het natuurlijk belangrijk om te kijken welke impact deze hebben op het financiële geheel. Elke verandering die in huis wordt doorgevoerd zal de waarde van je vastgoed namelijk op een zekere wijze beïnvloeden. Er voor kiezen om een dakkapel te realiseren betekent altijd dat je een mooie meerwaarde creëert voor wat de verkoopwaarde van je huis betreft. Bij een eventuele verkoop heb je dan ook altijd nog een extra troef voor handen.

Meteen een (verhoogde) isolerende werking

Voor het realiseren van je dakkapel is het mogelijk om een keuze te maken uit tal van verschillende materialen. Op het ogenblik dat je kiest voor bijvoorbeeld kunststof of hout kan je meteen rekenen op een bepaalde isolatiewaarde voor je dakkapel. De ruimte wordt in de basis meteen voorzien van een standaard isolerende werking en dat zonder dat je hiervoor extra kosten dient te maken. Wil je de isolatiewaarde nog meer verbeteren? Dan kan je er natuurlijk altijd nog voor kiezen om de dakkapel aan de binnenzijde extra te isoleren.

Een dakkapel is veel betaalbaarder dan je denkt

Veel mensen die er aan denken om hun geld te investeren in een dakkapel vrezen dat ze op het einde van de rit nog maar weinig meer over zullen houden. Die vrees is onterecht. Een dakkapel ziet er op het eerste zicht dan wel een vrij dure constructie uit (en ze is zeker duurder in vergelijking met het realiseren van een dakraam), maar er bestaan gelukkig verschillende interessante mogelijkheden om te besparen op de kostprijs die er voor moet worden betaald. In principe is het zo reeds mogelijk om voor een prijs van ongeveer 3.000 euro een prachtige dakkapel op je huis te bouwen. Klinkt fantastisch toch?!

Een omgevingsvergunning is niet altijd vereist

Voor het uitvoeren van verschillende verbouwingen aan je woning is het altijd een vereiste om een bepaalde vergunning aan te vragen. Het gaat hierbij in het merendeel van de gevallen om de zogenaamde ‘omgevingsvergunning’. Deze vergunning is vereist op het ogenblik dat het uitzicht van de woning naar de straatkant toe wordt beïnvloed. Een omgevingsvergunning moeten aanvragen is vervelend omwille van verschillende redenen, namelijk:

 

  • Het kan de uitvoeringstermijn van de werkzaamheden beïnvloeden;
  • Er zijn extra kosten aan verbonden;

 

Gelukkig is de omgevingsvergunning bij de realisatie van een dakkapel niet altijd een vereiste. Voorwaarde is wel dat je dakkapel voldoet aan bepaalde eisen voor wat de afmetingen betreft en ze aan de achterkant van het huis wordt geplaatst. Bovendien moet er ook rekening mee worden gehouden dat de dakkapel niet op een tijdelijke woonst mag worden geplaatst.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug