Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Er wordt bij het bouwen van een huis tegenwoordig zeer veel aandacht besteed aan de isolatiewaarde waar deze over beschikt. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een dakkapel aan je huis toe te voegen spreekt het voor zich dat je ook hierbij graag stil wil blijven staan bij het isolerende karakter waar je dakkapel over beschikt. Dit isolerende karakter wordt gerealiseerd door het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt, maar ook door het type beglazing die wordt voorzien en ga zo maar door. Bijzondere aandacht dient bij het realiseren van je dakkapel uit te gaan naar de ramen waar gebruik van wordt gemaakt. Omdat deze onderdelen zo belangrijk zijn gaan we er op deze pagina graag speciaal voor jou uitgebreid verder op in. Ook investeren in goed isolerende ramen voor je dakkapel? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina!

Rekening houden met de U-waarde van je dakkapel ramen

Vooraleer we specifiek gaan kijken naar de isolatiewaarde waar verschillende soorten ramen voor in je dakkapel over beschikken is het belangrijk om je even te vertellen hoe we de isolatiewaarde precies bepalen. Dit gebeurt namelijk altijd door middel van de zogenaamde U-waarde. Veel mensen denken wellicht dat er hiervoor nog steeds in de richting moet worden gekeken van de K-waarde, maar deze is in een vroegere tijd vervangen door de nieuwe U-variant.

 

De hoeveelheid warmte wordt uitgedrukt in het zogenaamde warmtedoorgangscoëfficiënt. Ze wordt in de praktijk bovendien steeds uitgedrukt als W/m2K. Het betreft hier eenvoudig gezegd het aantal watt per vierkante meter. Deze wordt bovendien gemeten bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin. Op het ogenblik dat je de verschillende soorten ramen op de markt met elkaar gaat vergelijken voor wat de U-waarde betreft is het altijd de moeite waard om te kijken in de richting van een zo laag mogelijke U-waarde. Hoe langer de U-waarde, des te minder warmte er namelijk wordt doorgelaten.

De isolatiewaarde van houten ramen voor in je dakkapel

Wanneer het aankomt op goed isolerende ramen voor in je dakkapel is het niet meer dan normaal dat we in eerste instantie in de richting kijken van houten exemplaren. Houten raamprofielen die geïmplementeerd kunnen worden in je dakkapel beschikken namelijk over een U-waarde die is gelegen tussen de 0,8 & 0,63 W/m2K. Je dient er rekening mee te houden dat de mate aan isolatie voor een groot deel wordt bepaald door niet alleen het soort hout waar gebruik van wordt gemaakt, maar ook door de dikte van de raamprofielen. Omwille van de bijzonder lage U-waarde waar houten raamprofielen voor dakkapellen over beschikken worden ze zeer vaak geïntegreerd in zogenaamde passief huizen.

 

Een extra voordeel van houten ramen voor je dakkapel is terug te vinden in het feit dat ze niet alleen op thermisch vlak een degelijke isolatie biedt, maar ook op akoestisch vlak verschillende voordelen met zich meebrengt. Woon je dus met andere woorden in een vrij drukke buurt en ben je dan ook op zoek naar een efficiënte mogelijkheid om zoveel mogelijk omgevingsgeluiden buiten je huis te houden? In dat geval is het altijd de moeite waard om te kiezen voor houten raamprofielen voor in je dakkapel.

De isolatiewaarde van kunststof ramen voor in je dakkapel

PVC ramen zijn door innovaties door de jaren heen steeds populairder geworden. Dit geldt niet in het minst voor wat de dakkapel betreft. Er voor kiezen om gebruik te maken van een PVC raam voor in je dakkapel zorgt er voor dat je tegenwoordig kan rekenen op een gemiddelde U-waarde van tussen de 1,2 & 0,78 W/m2K. Bij het uitkiezen van een bepaald PVC raam is het altijd van belang om rekening te houden met het aantal luchtkamers welke in het profiel zijn terug te vinden. Het is namelijk in het bijzonder de stilstaande lucht in de profielen die verantwoordelijk is voor het isolerende karakter. Des te meer luchtkamers er aanwezig zijn, des te beter het profiel met andere woorden zal isoleren. Daarnaast spreekt het voor zich dat ook de afdichtingsmaterialen een zekere invloed uitoefenen op de isolatiewaarde.

 

PVC ramen zijn niet alleen omwille van hun verbeterde isolatiewaarde steeds interessanter geworden voor dakkapellen (ook in passief huizen). Het is verder namelijk ook zo dat dit type van raamkozijnen over een uitstekende levensduur beschikken en bovendien nagenoeg geen onderhoud nodig hebben. Tel daar ook nog eens bij op dat ze uitstekend tot hun recht komen in moderne, strakke woningen en het mag duidelijk zijn dat ook kiezen voor een PVC of kunststof raam voor in je dakkapel zeker de moeite waard kan zijn.

De isolatiewaarde van stalen ramen voor in je dakkapel

Een andere mogelijkheid waarover je beschikt voor wat de ramen in je dakkapel betreft is terug te vinden onder de vorm van een stalen raamkozijn. Ondanks het feit dat een dergelijk raamkozijn werkelijk over een uitstekende levensduur beschikt moet het gezegd dat ze op isolerend vlak eigenlijk niet zo interessant is. Dit heeft alles te maken met het feit dat de gemiddelde U-waarde bij een stalen raamkozijn nog altijd is gelegen tussen de 2,6 & 1,9 W/m2K. In zeer uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een stalen raamkozijn te kopen welke over een U-waarde van 1,2 beschikt. Dit kan evenwel uitsluitend worden gerealiseerd door gebruik te maken van een combinatie van thermische profielen evenals tripple glas. De profielen zijn vervaardigd uit een roestvrij staal en hebben als extra voordeel dat ze voor de volle honderd procent recycleerbaar zijn.

Conclusie; welke ramen zijn het meest geschikt voor je dakkapel?

Het type ramen waarvoor je uiteindelijk zal kiezen voor wat je dakkapel betreft is altijd afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Niet alleen de isolatiewaarde is namelijk belangrijk om rekening mee te houden, wat ook te denken van de uitstraling waar de dakkapel over beschikt evenals het mogelijks vereiste onderhoud? Hoe dan ook, specifiek voor wat de isolatiewaarde betreft van je potentiële ramen voor in je dakkapel hebben we nog even de verschillende waarden voor jou op een rijtje gezet middels de onderstaande prijstabel.

 

Type raamprofiel voor in dakkapel Isolatiewaarde
Houten raamprofiel voor in dakkapel U-waarde van tussen 0,8 & 0,63 W/m2K
PVC raamprofiel voor in dakkapel U-waarde van tussen 1,2 & 0,78 W/m2K
Aluminium raamprofiel voor in dakkapel U-waarde van tussen 1,5 & 0,8 W/m2K
Stalen raamprofiel voor in dakkapel U-waarde van tussen 2,6 & 1,9 W/m2K

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure