Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je er tegenwoordig voor kiest om een bepaalde verandering aan je woning door te voeren is het niet meer dan normaal dat je daarbij rekening houdt met de isolatiewaarde van de materialen waar gebruik van wordt gemaakt. Dit geldt eveneens voor de realisatie van een dakkapel. Een dakkapel is opgebouwd uit verschillende onderdelen waaronder bijvoorbeeld ook verschillende kozijnen. Deze kozijnen dienen er voor te zorgen dat de ramen netjes worden afgewerkt, maar moeten ook de tocht buiten houden. Dit laatste is iets dat vaak over het hoofd wordt gezien. Welke kozijnen zijn nu op vlak van isolatiewaarde het meest geschikt om te integreren in je dakkapel? Wij zochten het speciaal voor jou uit en hebben onze bevindingen op deze pagina uitgebreid op een rijtje gezet.

Controle van de U-waarde van je dakkapel kozijnen

Voor wat de kozijnen in een dakkapel betreft maken we tegenwoordig een onderscheid tussen drie verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij om houten, kunststof en aluminium kozijnen. In de basis maakt het op zich niet zoveel uit voor welke van deze kozijnen je kiest. Het komt er in de praktijk dan ook vaak op neer dat mensen gewoon kiezen voor het kozijn dat op visueel vlak het dichtst aansluit bij de vooropgestelde eisen. Dat is logisch, maar er is meer. Een significant deel van het warmteverlies in je woning treedt namelijk op via de kozijnen. Ook wanneer je een knusse nieuwe ruimte wenst te creëren door middel van een dakkapel is het dan ook een absolute vereiste om hierbij stil te blijven staan.

 

Vooraleer over te gaan tot het kopen van bepaalde kozijnen voor in je dakkapel is het dan ook altijd interessant om even de nodige aandacht aan de zogenaamde U-waarde te besteden. Deze U-waarde maakt duidelijk hoe eenvoudig een bepaald kozijn de warmte doorlaat. Voor alle duidelijkheid, een hogere U-waarde betekent een eenvoudigere doorlating van warmte lucht naar buiten toe. Je zal er dan ook in de praktijk altijd voor willen kiezen om voor je dakkapel kozijnen te kopen die over een zo laag mogelijke U-waarde beschikken. In ieder geval dient er rekening mee te worden gehouden dat eender welk kozijn in ons land vandaag de dag een maximale U-waarde mag hebben van 4,2 W/m2K.

De isolatiewaarde van houten kozijnen voor in je dakkapel

Houten kozijnen zijn erg populair om te integreren in een dakkapel. In het bijzonder wanneer je de natuurlijke uitstraling van een volledig houten dakkapel wenst te realiseren kunnen dit type van kozijnen niet over het hoofd worden gezien. Bij het uitkiezen van houten profielen voor in je dakkapel dient er echter rekening te worden gehouden met verschillende aspecten. Zo kiezen veel mensen voor het gebruik van goedkoop zachthout zoals grenen en vuren. Ondanks het feit dat deze houtsoorten over een degelijke isolatiewaarde beschikken kenmerken ze zich vooral door een beperkte levensduur van slechts 10 à 15 jaar. Wil je er zeker van zijn dat je gedurende een veel langere periode kan blijven genieten van je houten kozijnen? In dat geval is het wellicht heel wat interessanter om te kiezen voor een exemplaar die is gemaakt van hardhout. Let hierbij wel op de aanwezigheid van een keurmerk.

 

Hout beschikt van nature af over een bepaalde isolatiewaarde. Dit zorgt er voor dat een houten dakkapel, voorzien van houten kozijnen standaard vrij degelijk isoleert. Voor wat de houten profielen in je dakkapel betreft kan je er rekening mee houden dat deze veelal over een U-waarde beschikken welke is gelegen tussen de 0,8 & 0,63 W/m2K.

De isolatiewaarde van kunststof kozijnen voor in je dakkapel

Bij de realisatie van een dakkapel kiezen de meeste mensen er nog altijd voor om gebruik te maken van kunststof. Dit niet alleen omdat deze meteen verkrijgbaar is in verschillende kleuren, daarnaast realiseer je er een tijdloze indruk mee en bovendien is het ook nog eens zo dat er geen extra onderhoudskosten zijn waar je rekening mee dient te houden. Niet alleen het gebruik van kunststof als bekleding is tegenwoordig bijzonder populair bij dakkapellen, dit geldt ook voor de kozijnen die in de dakkapel worden geplaatst. Door te kiezen voor kunststof kozijnen beschik je meteen over prachtige kozijnen die naadloos aansluiten op de rest van de dakkapel en bovendien zijn ze in vergelijking met de aluminium exemplaren ook nog eens een behoorlijk stuk scherper geprijsd. Wel zijn kunststof kozijnen duurder dan de houten exemplaren die er op de markt zijn terug te vinden.

 

Specifiek voor de isolatiewaarde van kunststof kozijnen voor in je dakkapel geldt dat er door de jaren heen aanzienlijke sprongen in de juiste richting zijn gemaakt. In eerste instantie was het namelijk zo dat de gemiddelde U-waarde van kunststof kozijnen rond 2,4 W/m2K lag. Dat is behoorlijk wat. De isolatiewaarde van dergelijke kozijnen moest dan ook flink onderdoen voor de houten varianten, die bovendien ook nog eens voordeliger zijn. Tegenwoordig is daar enigszins verandering in gekomen en beschikken de gemiddelde kunststof kozijnen over een U-waarde welke is gelegen tussen de 1,2 & 1,6 W/m2K.

De isolatiewaarde van aluminium kozijnen voor in je dakkapel

Buiten kunststof en houten kozijnen is het ook nog een mogelijkheid om te kiezen voor aluminium exemplaren. Aluminium kozijnen staan er om bekend niet alleen over een zeer licht karakter te beschikken, daarnaast kunnen ze, mits voorzien van een anodiseerlaag, ook nog eens geheel onderhoudsvrij zijn. Een zeer belangrijk nadeel van aluminium is helaas terug te vinden in het feit dat het materiaal niet of nauwelijks isoleert. De isolerende factor van aluminium kozijnen is zelfs zo laag dat het vroeger niet zelden gebeurde dat de aluminium kozijnen die aan de binnenkant van bijvoorbeeld een serre werden geplaatst kwamen te bevriezen tijdens de strengste winterdagen.

 

Betekent bovenstaande dat je er voor jouw dakkapel absoluut niet voor moet kiezen om gebruik te maken van aluminium kozijnen? Zeker niet. De wetenschap heeft namelijk een deel van het probleem aangepakt. Om de zeer slechte isolatiewaarde van een aluminium kozijn in de basis aan te kunnen pakken werd er namelijk voor gekozen om een thermische brug te creëren. Het gaat hierbij om een kunststof onderbreking die wordt doorgevoerd in het hart van het frame. Op deze manier krijgt de isolatiewaarde een stevige boost waardoor deze zomaar in de buurt komt te liggen van deze van een kunststof kozijn. Tegenwoordig is de gemiddelde U-waarde van een aluminium kozijn dan ook gelegen tussen de 1,4 & 1,8 W/m2K.

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine