Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Voor een traditionele dakkapel geldt dat deze precies wordt gerealiseerd zoals vroeger. Dit betekent dat ze in tegenstelling tot een prefab dakkapel geheel op maat en op de locatie zelf zal worden in elkaar gezet. Hierdoor wordt je als eigenaar van de woning enerzijds geconfronteerd met extra kosten (de fysieke arbeid die moet worden verricht is immers een stuk groter), maar daar tegenover staat wel dat de dakkapel uiteindelijk uiterst precies op basis van je eigen wensen kan worden gerealiseerd. Ben jij ook geïnteresseerd in het laten maken van een traditionele dakkapel en wil je er dan ook graag meer over te weten komen? Lees dan snel verder en ontdek er alles over op deze pagina!

Wat is een traditionele dakkapel precies?

In eerste instantie zal je natuurlijk graag inzicht willen hebben in wat een traditionele dakkapel precies is. Het betreft hier een dakkapel welke altijd beschikt over een houten constructie. Voor alle duidelijkheid, het gaat hierbij om de achterliggende constructie en natuurlijk niet om de afwerking. Deze laatste kan immers gebeuren met een afwerking naar keuze. Let wel, voor een traditionele dakkapel geldt steeds dat ze wordt afgewerkt met hout of kunststof. In principe zou ook polyester een optie kunnen zijn, maar deze is enkel en alleen als prefab uitvoering beschikbaar. Indien je kiest voor een traditionele dakkapel zal je dus jammer genoeg niet kunnen genieten van de voordelen die polyester als materiaal met zich meebrengt.

 

Een tweede typisch kenmerk van een traditionele dakkapel is terug te vinden in het feit dat deze niet op voorhand in de fabriek gemaakt kan worden, maar ter plaatse in elkaar moet worden gezet. Dit brengt enkele voordelen met zich mee op vlak van afwerking, maar er staat tegenover dat het hele bouwproces uiteraard wel iets meer tijd in beslag neemt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat dit een directe invloed heeft op de kosten die worden aangerekend voor de realisatie van een traditionele dakkapel. In de komende stukjes zetten we graag even alle voor- en nadelen die zijn verbonden aan een traditionele dakkapel voor jou op een rijtje.

Waarom is kiezen voor een traditionele dakkapel interessant?

Bijzonder veel mensen die een dakkapel willen toevoegen aan hun woning kiezen voor het gebruik van een traditionele dakkapel. In eerste instantie heeft dit te maken met de wijze aan personalisatie die bij een dergelijke constructie kan worden toegepast. Erg veel mensen hebben zeer specifieke eisen in hun hoofd voor wat de bouw van hun dakkapel betreft en willen deze graag zoveel als mogelijk is ingelost zien. Bij een prefab dakkapel is dat onmogelijk, maar bij een traditioneel exemplaar kan dit wel perfect. Wil je er dus met andere woorden zeker van zijn dat je niet zomaar een standaard dakkapel hebt, maar wel één die uitblinkt in haar unieke eigenschappen? Dan is het altijd de moeite waard om de voorkeur te geven aan een traditioneel exemplaar.

 

Een extra voordeel dat is verbonden aan een traditionele dakkapel heeft betrekking tot de nauwkeurigheid waarmee de constructie kan worden bevestigd. Het is een algemeen bekend probleem dat een prefab dakkapel vaak niet honderd procent correct kan worden aangebracht op de dakconstructie van een woning. Dit zorgt er statistisch gezien voor dat de kans op bijvoorbeeld lekkage een aanzienlijk stuk groter is in vergelijking met een traditionele dakkapel. Uiteraard hoeft dit niet altijd het geval te zijn en is de afwerking hier grotendeels verantwoordelijk voor. Hoe dan ook, op vlak van afwerking moet het wel gezegd dat een traditionele dakkapel veelal nog steeds de beste punten scoort.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Elke constructie heeft voor-, maar ook nadelen. Dit geldt eveneens voor een traditionele dakkapel. Ondanks het feit dat dergelijke dakkapellen er in de praktijk doorgaans altijd prima uit komen te zien moet het gezegd dat er ook enkele nadelen bestaan om rekening mee te houden. Ook deze nadelen wilden we jullie uiteraard niet onthouden:

 

  1. Een traditionele dakkapel is een stuk duurder om te plaatsen in vergelijking met een prefab exemplaar. Dit zorgt er voor dat ze vooral voor mensen met een beperkter budget eigenlijk helemaal niet zo interessant is.

 

  1. Het plaatsen van een traditionele dakkapel gebeurt in tegenstelling tot bij een prefab uitvoering niet in de fabriek, maar wel op locatie bij de klant thuis. Dit zorgt er voor dat er heel wat meer arbeidsuren nodig zijn en er dus ook meer overlast wordt veroorzaakt.

 

  1. Een rechtstreeks gevolg van het tweede nadeel is het feit dat de constructie van een traditionele dakkapel in vergelijking met een prefab variant niet binnen één dag kan gebeuren, in tegendeel.

Hoeveel kost een traditionele dakkapel?

Voor het laten realiseren van een traditionele dakkapel zijn er verschillende mogelijkheden waar je een keuze uit kan maken. We maken op dit vlak een onderscheid tussen drie materialen. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven bestaat er ook nog een extra optie onder de vorm van bijvoorbeeld polyester als materiaal, maar deze is uitsluitend mogelijk in prefab-versie. Wil je toch absoluut kunnen genieten van de vele voordelen die een traditionele dakkapel met zich meebrengt? In dat geval kunnen de onderstaande kosten voor jou ongetwijfeld de moeite waard zijn om te bekijken.

 

Type traditionele dakkapel Gemiddelde kostprijs
Kunststof traditionele dakkapel Vanaf ongeveer 3.300 euro incl. BTW
Houtlook traditionele dakkapel Vanaf ongeveer 3.400 euro incl. BTW
Houten traditionele dakkapel Vanaf ongeveer 3.900 euro incl. BTW

 

Je dient er in het bijzonder bij traditionele dakkapellen altijd rekening mee te houden dat de kosten die worden aangerekend altijd slechts ‘vanaf’ kosten zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat in tegenstelling tot bij een prefab uitvoering de afwerkingsmogelijkheden alles behalve eenzijdig zijn en dus in de praktijk enorme verschillen kunnen vertonen.

 

Omwille van bovenstaande is het altijd van belang om vooraleer een traditionele dakkapel te laten bouwen altijd eerst voldoende onderzoek te doen en voor jezelf uit te maken aan welke eisen deze allemaal dient te voldoen. Alleen op deze manier zal je op het einde van de rit echt zeker kunnen zijn van een bevredigend eindresultaat waar je jarenlang genot van zal ondervinden.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die