Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Het dak van je dakkapel vereist altijd een bepaalde hoeveelheid aandacht. In eerste instantie zal je voor jezelf moeten uitmaken of je de voorkeur geeft aan een plat of een hellend dak voor je dakkapel. Je moet er rekening mee houden dat je keuze op dit vlak eveneens een impact kan hebben op het al dan niet vergunningsvrij kunnen plaatsen van je dakkapel. Eenmaal je deze beslissing hebt genomen is het tijd geworden om te kijken in de richting van de dakbedekking waar je gebruik van gaat maken. Kies je bijvoorbeeld voor bitumen, geef je de voorkeur aan EPDM of ga je voor een hellend dak met leien? Wij hebben de verschillende soorten dakbedekking voor op jouw dakkapel op deze pagina alvast op een rijtje gezet.

Soorten dakbedekking bij dakkapel met plat dak

Bijzonder veel mensen die een dakkapel willen toevoegen aan hun woning kiezen voor een exemplaar die beschikt over een plat dak. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet altijd de beste keuze, maar het brengt wel enkele interessante voordelen met zich mee. Zo is een plat dak altijd standaard inbegrepen in de kosten van een dakkapel en daarnaast is het ook nog eens zo dat ze helpt bij het vergunningsvrij realiseren van de dakkapel. Ben jij ook van plan om een dakkapel met een plat dak te laten plaatsen, maar twijfel je wel nog over het soort dakbedekking waar je gebruik van gaat maken? In dat geval kan het onderstaande overzicht je helpen bij het maken van je keuze:

  • Bitumen dakbedekking

Dakkapellen die vroeger over een plat dak beschikten werden in principe altijd afgewerkt met bitumen. Er wordt naar dit materiaal ook wel eens verwezen als dakleer. Het probleem met dit type van dakbedekking was altijd dat ze over een beperkte levensduur beschikte van zo’n 15 jaar. Gelukkig is daar door de jaren heen verandering in gekomen en is de levensduur opgewaardeerd tot zo’n 30 à 35 jaar. Een nadeel is wel nog altijd dat bitumen niet goed bestand zijn tegen het zonlicht. Omwille van het feit dat ze eenvoudig verwerkt kunnen worden is het mogelijk om ze toe te passen bij de meest complexe dakvormen.

  • EPDM

Misschien wel de populairste vorm van dakbedekking voor platte daken bij dakkapellen tegenwoordig is EPDM. Deze rubberfolie kenmerkt zich door een zeer sterk en tegelijkertijd toch opvallend elastisch karakter. Bovendien is het ook nog eens zo dat EPDM niet alleen UV-bestendig is, daarnaast is ze ook nog eens opgewassen tegen extreme temperaturen. De gemiddelde levensduur van EPDM is dan ook gelegen tussen de 40 & 45 jaar. Je moet er bij het gebruik van EPDM als dakbedekking alleen rekening mee houden dat ze in vergelijking met bitumen een stukje duurder kan uitvallen.

  • PVC

Een andere vorm van dakbedekking voor op het platte dak van je dakkapel is PVC. Het betreft hier een soort van kunststof waar tegenwoordig steeds vaker mee wordt gewerkt. Het is voor wat dit materiaal betreft mogelijk om een keuze te maken uit verschillende diktes. Hoe dikker het materiaal, des te optimaler de levensduur. Bovendien spreekt het voor zich dat PVC als dakbedekking voor je dakkapel ook verkrijgbaar is in meerdere kleuren. In de praktijk wordt er echter vaak de voorkeur gegeven aan een grijze kleur omdat deze de mogelijkheid heeft om je dakkapel tijdens de zomer lekker koel te houden. De gemiddelde levensduur van PVC dakbedekking voor je dakkapel bedraagt zo’n 30 jaar.

  • Polyester

Het laatste type dakbedekking dakkapel bij een plat dak is polyester. In principe is het zelfs mogelijk om de volledige dakopbouw met behulp van dit materiaal te realiseren. De polyester wordt naadloos aangebracht wat er voor zorgt dat de kans op eventuele lekkage (een vaak voorkomend probleem bij dakkapellen) tot een minimum kan worden beperkt. Wist je bovendien al dat polyester bijzonder vaak in lichte kleuren wordt gemaakt? Dit zorgt er voor dat er altijd een zeer strakke, moderne uitstraling mee kan worden gerealiseerd. De gemiddelde levensduur van polyester dakbedekking voor je dakkapel is gelegen rond de 30 à 35 jaar.

Soorten dakbedekking bij dakkapel met hellend dak

Wil je er zeker van zijn dat de stijl van het dak van je dakkapel perfect aansluit op deze van je woning? Heb je er bovendien geen probleem mee dat er voor de realisatie van je dakkapel een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd? In dit geval is het ook een mogelijkheid om te kiezen voor een dakkapel welke is voorzien van een hellend dak. Wat dit betreft kan je bovendien een keuze maken uit verschillende soorten dakbedekkingen, namelijk dakpannen, zink, leien evenals riet. We hebben ook deze materialen even voor je op een rijtje gezet:

  • Dakpannen

In eerste instantie zijn er natuurlijk de klassieke, keramische dakpannen waar gebruik van kan worden gemaakt. Dit type van dakbedekking voor hellende daken wordt vooral gekozen omwille van haar aanzienlijke levensduur. Deze ligt gemiddeld op zo’n 60 jaar, maar in de praktijk kunnen keramische dakpannen nog veel langer mee blijven gaan.

  • Zink

In vroegere tijden werd er zeer vaak gebruik gemaakt van zink en ook tegenwoordig zien we terug een toenemende populariteit voor dit type van dakbedekking. Dit heeft niet in het minst te maken met de strakke, industriële uitstraling die ze weet te realiseren. Bovendien is het ook nog eens zo dat zink weinig tot geen onderhoud vereist en daarnaast betreft het ook nog eens een uitermate milieuvriendelijk materiaal. Zink is dan ook volledig recycleerbaar en beschikt over een gemiddelde levensduur van tussen de 30 en 40 jaar.

  • Leien

Ook een bijzonder populair type van dakbedekking voor dakkapellen zijn leien. Deze leien kunnen zijn gemaakt van klei of kunststof en beschikken over een gelijkaardige levensduur als dakpannen. Je moet er wel rekening mee houden dat ze op vlak van aankoopprijs iets duurder zijn. Daar staat dan echter wel weer tegenover dat ze op vlak van uitstraling toch net wat mooier zijn.

  • Riet

Wil je graag het hellende dak van je dakkapel voorzien van een bijzonder karakteristieke uitstraling? In dat geval is de keuze voor riet veelal al snel gemaakt. Je dient er wel rekening mee te houden dat de levensduur waar riet over beschikt steeds afhankelijk is van de kwaliteit van het materiaal. Bovendien spelen ook de dikte van het riet evenals de hellingshoek van het dak op dit vlak een cruciale rol. Onder een hellingshoek van 50 graden is het mogelijk dat het riet op je dakkapel tot zomaar even 35 jaar lang mee blijft gaan.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit