Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 13 okt 2016

Kosten dakkapel zelf makenEen dakkapel vormt een zeer waardevolle aanvulling op een woning. Helaas staat een dakkapel er ook om bekend niet zo goedkoop te zijn en dan drukken we ons eigenlijk nog vrij zacht uit. Omwille van deze reden gaan woningeigenaars die een dakkapel willen laten realiseren voor hun woning steevast op zoek naar mogelijkheden om te besparen op het kostenplaatje. Een dakkapel zelf maken kan op dit vlak de perfecte oplossing betekenen, al dien je dan wel over de nodige technische kennis te maken. Denk je er ook aan om een dakkapel zelf te maken, maar wil je eerst een goed beeld hebben van de exacte kosten waar je nog rekening mee dient te houden? Wij zetten ze graag allemaal op deze pagina even voor jou op een rijtje.

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten een dakkapel voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Welk materiaal heb je nodig?

Vooraleer je kan beginnen met het zelf maken van een dakkapel is het belangrijk om eerst even stil te blijven staan bij het materiaal dat je voor handen dient te hebben. Lang niet iedereen zal namelijk al dit materiaal zomaar voor handen hebben. Materiaal die je zeker en vast moet kopen of dient te huren is:

  • Een steiger (veelal wordt dit gehuurd)
  • Een zaagtafel of een cirkelzaag
  • Een afkortzaag of een reciprozaag
  • Een kraan (noodzakelijk bij een prefab dakkapel)
  • Veiligheidsschoenen, een helm, oog- en oorbescherming
  • Afdekzeilen
  • Handgereedschap

Heb je het merendeel van dit materiaal voor handen, dan valt de investering die je moet doen in materiaal nog wel mee. Dien je het gros toch nog te kopen, dan is het interessant om de afweging te maken of een dakkapel zelf maken nog wel interessant is of niet. De kans bestaat dan namelijk dat je uiteindelijk meer zal moeten betalen voor het zelf maken van een dakkapel dan wanneer je een prefab constructie aankoopt.

Hoe werkt een dakkapel zelf maken precies?

Bij het zelf maken van een dakkapel wordt er voor gekozen om het timmerwerk zelf te doen. Er wordt in dit geval met andere woorden ook geen gebruik gemaakt van een standaard constructie, maar de woningeigenaar koopt gewoon losse balken, planken, kozijn en een dakbeschot aan die hij vervolgens zelf in elkaar gaat timmeren. Uiteraard is dit een mogelijkheid, maar het moet toch gezegd dat een beetje ervaring met timmerwerk eigenlijk absoluut noodzakelijk is. Heb je deze niet, dan loop je het risico dat er na het afwerken nog problemen de kop opsteken met betrekking tot de door jou gemaakte dakkapel.

Zelf prefab dakkapel plaatsen

Een tweede mogelijkheid waarover je beschikt wanneer je niet alle onderdelen van de dakkapel zelf wenst in elkaar te timmeren is gebruikmaken van een prefab constructie. Een dergelijke constructie kan tegen een zeer interessant prijskaartje worden aangekocht (bijvoorbeeld bij een uitverkoop van dakkapellen) terwijl je de plaatsing in principe ook zelf zou kunnen doen. Sowieso ligging de plaatsingskosten die door een vakman in rekening worden gebracht bij een prefab dakkapel een behoorlijk stuk lager dan je in eerste instantie zou verwachten, maar door ze zelf te plaatsen kan je de kostprijs nog een beetje meer drukken. Let op, het verschil is niet zo groot omdat je als woningeigenaar bij het plaatsen van een prefab dakkapel altijd rekening moet houden met de huur van de kraan. Deze kan je al snel enkele honderden euro’s per uur kosten.

Alle kosten op een rijtje

kosten dakkapelBovenstaande maakt het reeds duidelijk dat heel wat mensen zich vaak verkijken op de prijs waar rekening mee dient te worden gehouden bij het zelf maken van een dakkapel. Dit heeft alles te maken met de vele materialen en hulpmiddelen die toch echt wel noodzakelijk zijn. We hebben de verschillende kosten waar je rekening mee dient te houden even op een rijtje gezet in onderstaande tabel:

Type Gemiddelde kostprijs
Kopen van hulpmiddelen voor bij het plaatsen (handgereedschap, veiligheidskleding, etc.) Tussen 500 & 2.500 euro
Huren van een steiger Tussen 20 & 25 euro per dag
Huren van een kraan Tussen 100 & 250 euro per uur
Aankoop van het materiaal (afhankelijk van de omvang van de dakkapel) Tussen 1.000 & 2.500 euro

Bovenstaande tabel maakt reeds duidelijk dat alles bij elkaar gezien de besparing die je kan realiseren door het zelf maken van een dakkapel eigenlijk vrij beperkt is. Bovendien moet je er ook altijd rekening mee houden dat er niet alleen geld, maar ook zeer veel tijd in zal moeten worden geïnvesteerd. Deze tijd kan je misschien beter besteden aan datgene waar je echt goed in bent. De kans is groot dat je op die manier zelfs nog meer financieel voordeel zal doen.

De opties bij het zelf maken van een dakkapel

Bovenstaande informatie is verder nog niet alles. Er zijn dan ook nog heel wat meer kosten waar je graag rekening mee zal willen houden. Is je woning op en top geïsoleerd? Dan is een goede ventilatie bijvoorbeeld van zeer groot belang. Wil je kunnen genieten van een mooi uitzicht vanaf de top van je woning? In dat geval is het plaatsen van een mooi raam noodzakelijk. Om je een goed beeld te geven van de meerprijs die de verschillende opties bij een dakkapel met zich meebrengen hebben we ook deze nog even voor jou op een rijtje gezet.

Optie Gemiddelde kostprijs
Ventilatierooster Tussen de 9 & 13 euro
Draaikiepraam Tussen de 130 & 210 euro
Insectenhor Tussen de 80 & 105 euro
Rolluik / screen Tussen de 550 & 1050 euro
Kwalitatief hang- en sluitwerk Tussen de 80 & 190 euro
Knieschotten Tussen de 40 & 50 euro

Welke besparing kan er worden gerealiseerd?

Laat ons nu even concreet bekijken welke besparing er kan worden gerealiseerd. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om de kosten waar je altijd mee wordt geconfronteerd uit te schakelen. Denk hierbij aan de huur van de steiger en de kraan. Beide huurprijzen worden altijd in rekening gebracht, ook wanneer de realisatie van je dakkapel wordt uitbesteed aan een echte vakman. Het gereedschap dien je normaal niet te kopen, maar zal je wel voor je hele leven (of toch in ieder geval voor een zeer lange tijd) kunnen gebruiken. Wanneer we alle kosten mee in overweging nemen kunnen we vaststellen dat de totale besparing bij het zelf maken van een dakkapel uitkomt tussen de 500 en maximaal 1.000 euro (in het geval van een maatwerk dakkapel). Mede omwille van deze reden kiezen de meeste mensen die willen besparen op de realisatie van hun dakkapel voor een prefab constructie die ze vervolgens zelf aan hun woning bevestigen. Zo combineer je het beste van twee werelden, want je hebt een mooie en kwalitatieve dakkapel die kan worden gerealiseerd tegen een zeer interessant prijskaartje.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit