Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Er wordt wel eens gezegd dat een dakkapel standaard over een vrij klassieke uitstraling beschikt. Dat zou ze bijgevolg uitermate geschikt moeten maken voor iets oudere huizen die hun authentieke uitstraling door de jaren heen hebben weten te behouden. Toch is het fout om zomaar te stellen dat elke dakkapel die er op de markt is terug te vinden een klassieke uitstraling heeft. Hoe dat precies komt? Zeer eenvoudig, omdat vooral de komst van polyester als materiaal voor een dakkapel er voor heeft gezorgd dat er ook perfect een modern eindresultaat kan worden gerealiseerd. Wil jij dus met andere woorden met zekerheid kunnen beschikken over een klassieke dakkapel bij je huis? In dat geval kan je maar beter rekening houden met de tips die we voor jou op deze pagina op een rijtje hebben gezet!

Wat maakt een klassieke dakkapel interessant?

Wanneer je in het straatbeeld rond je kijkt valt het vaak op dat het merendeel van de dakkapellen die er in terug te vinden zijn over een vrij klassieke uitstraling beschikken. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat door de jaren heen zeer veel mensen er voor hebben gekozen om een dakkapel te integreren in hun iets oudere woning. Om er voor te zorgen dat de klassieke stijl van hun huis kon worden doorgetrokken werd er dan ook maar voor gekozen om gebruik te maken van min of meer dezelfde materialen voor wat de afwerking betreft. Bovendien was ook de keuze voor bijvoorbeeld een hellende dakconstructie toen veel voor de hand liggender dan tegenwoordig vaak het geval is.

 

De keuze voor een klassieke dakkapel wordt niet zelden ook gemaakt vanuit de veronderstelling dat een dergelijke uitstraling (geloof het of niet) veel tijdlozer is dan een modern exemplaar. Dit klopt ook wel. Een klassieke dakkapel duikt dan ook in principe overal op. Dit niet alleen bij rijwoningen, maar ook aan bijvoorbeeld boerderijen of andere grote gebouwen en ga zo maar door. Bovendien, het feit dat je nu op deze pagina terecht bent gekomen bewijst dat een dakkapel met klassieke uitstraling ook vandaag nog steeds erg actueel is. Genoeg redenen dus om er voor te kiezen om een klassieke dakkapel te realiseren!

Hoeveel kost een klassieke dakkapel realiseren?

Bovenstaande brengt ons automatisch bij het prijskaartje dat voor een klassieke dakkapel in rekening kan worden gebracht. Er wordt voor een klassieke dakkapel in de praktijk vaak gebruik gemaakt van ofwel hout ofwel kunststof (al dan niet voorzien van een houtlook). Naar welke van deze materialen jouw voorkeur precies uit zal gaan is doorgaans een erg persoonlijke keuze. Ben je iemand die wel een fan is van de uitstraling van hout, maar ben je niet meteen te vinden voor het toch niet onaanzienlijke onderhoud dat dit materiaal vereist? In dat geval kan de keuze voor houtlook voor jouw klassieke dakkapel al snel zijn gemaakt. Wij hebben in ieder geval even de verschillende kosten afhankelijk van de materialen voor jouw klassieke dakkapel voor jou op een rijtje gezet.

 

Type klassieke dakkapel Gemiddelde kostprijs
Kunststof klassieke dakkapel Vanaf 2.800 euro voor een prefab uitvoering
Houtlook klassieke dakkapel Vanaf 2.980 euro voor een prefab uitvoering
Houten klassieke dakkapel Vanaf 3.350 euro voor een prefab uitvoering

 

Buiten het materiaal waarmee de afwerking voor jouw klassieke dakkapel kan worden gerealiseerd is het eveneens van belang om te kijken in de richting van eventuele extra details die jouw klassieke dakkapel helemaal kunnen afwerken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om roedes voor de ramen en wat ook te denken van de meest sierlijke boeidelen? Anderzijds loont het ook de moeite om even stil te blijven staan bij de vormen van je dakkapel. Gebruikmaken van stompe of rechte verbindingen is voor wat een klassieke dakkapel betreft ongetwijfeld het meest interessant te noemen.

Een klassieke dakkapel hoeft niet ‘ouderwets’ te zijn

Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat lang niet alleen maar ouderen er voor kiezen om een klassieke dakkapel toe te voegen aan hun huis. Het betreft hier namelijk ook een keuze die door steeds meer jongeren wordt gemaakt. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat een dakkapel van hout of kunststof voordeliger is in vergelijking met een modern exemplaar van polyester, daarnaast is het op uitstekende wijze mogelijk om een klassieke dakkapel een tijdloze uitstraling mee te geven die perfect aansluit op de omgeving. Wat dit betreft kan er dan ook perfect worden gesteld dat een klassieke dakkapel in de praktijk helemaal niet ouderwets hoeft te zijn, in tegendeel.

Hoe besparen op een klassieke dakkapel?

Het realiseren van een klassieke dakkapel hoeft absoluut geen handen vol met geld te kosten, in tegendeel. Ondanks het feit dat een dergelijke dakkapel reeds voor een vrij zacht prijskaartje kan worden gebouwd moet het gezegd dat het voor heel wat woningeigenaars toch van belang is dat ze nog even de standaard kostprijs kunnen drukken. Op welke manieren dit allemaal mogelijk is wordt meteen duidelijk middels het onderstaande overzicht.

 

  • Geef de voorkeur aan een plat dak voor je dakkapel

Vroeger werd er altijd gesteld dat een echt klassieke en dus ook authentieke dakkapel steeds over een hellende dakconstructie moest beschikken. Tegenwoordig weten we wel beter. Wil jij de kosten voor jouw dakkapel drukken en tegelijkertijd ook voorkomen dat je verplicht wordt om een bouwvergunning aan te vragen? Dan kan je er zonder enig probleem altijd voor kiezen om jouw klassieke dakkapel uit te rusten met een plat dak.

 

  • Waarom niet kiezen voor een casco uitvoering?

Ben jij iemand die best een beetje handig is en heb je er bijgevolg geen probleem mee om even de handen uit de mouwen te steken? In dat geval kan het de moeite waard zijn om voor de realisatie van jouw klassieke dakkapel te kiezen voor een casco constructie. Deze water- en winddichte constructie kan de perfecte basis vormen voor jouw dakkapel waarna je de afwerking uiteraard wel voor je eigen rekening dient te nemen. Niet alleen kan je op deze manier heel wat kosten besparen met betrekking tot de afwerking van je klassieke dakkapel, bovendien kan je de afwerking ook nog eens volledig volgens je eigen tempo uitvoeren.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit