Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Goedkope dakkapel kostenVeel mensen willen hun woning maar wat graag uitbreiden met behulp van een dakkapel, maar beschikken over een eerder beperkt budget. Dat hoeft evenwel geen probleem te vormen, in tegendeel. Door rekening te houden met verschillende zaken is het immers mogelijk om een goedkope dakkapel te realiseren. Heb je hier ook interesse in? Lees dan snel verder en ontdek hoe je ook met een beperkte investering een mooie en kwalitatieve dakkapel voor jou woning kan verwezenlijken!

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten een dakkapel voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

De keuze van het materiaal

kostenHet realiseren van een goedkope dakkapel begint bij het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Op vlak van een dakkapel kan je kiezen tussen verschillende materialen, namelijk hout, kunststof en polyester. Van deze drie materialen is hout veruit de voordeligste. In vergelijking met een dakkapel van kunststof bedraagt het prijsverschil dan ook ongeveer 500 euro. Wanneer je kiest voor een goedkope dakkapel van hout dien je er wel bij stil te blijven staan dat hout een regelmatige onderhoudsbeurt nodig heeft. Daar staat dan weer wel tegenover dat ze over een mooie, natuurlijke uitstraling beschikt en dat ze op eenvoudige wijze kan worden geschilderd. Op deze manier past een houten dakkapel perfect bij de stijl van je woning. We zetten de kosten van de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het realiseren van een dakkapel graag even op een rijtje:

Materiaal dakkapel Gemiddelde kostprijs (prefab)
Hout Vanaf ongeveer 3.300 euro
Kunststof Vanaf ongeveer 3.800 euro
Polyester Vanaf ongeveer 4.800 euro

Zoals in de tabel staat aangegeven zijn de bovenstaande prijzen steeds gebaseerd op een prefab dakkapel. Wanneer je graag een dakkapel wenst te realiseren tegen de best mogelijke prijs is deze constructie immers de meest voor de hand liggende. We gaan er graag verder voor jou op in, in onderstaand stukje.

Prefab versus maatwerk dakkapel

We maken zoals reeds aangegeven bij de realisatie van een dakkapel een onderscheid tussen een prefab en een maatwerk dakkapel. Dit is een zeer belangrijke keuze, want ze is voor een zeer aanzienlijk deel bepalend voor de uiteindelijke kostprijs die zal worden aangerekend. Een prefab dakkapel is gemiddeld zo’n kleine 1.000 euro goedkoper, maar hoe komt dat nu precies? Zeer eenvoudig. Een prefab dakkapel wordt in de fabriek reeds vervaardigd. Dit zorgt er voor dat er veel minder arbeidsuren in komen te zitten met als gevolg dat de kostprijs op dit vlak reeds aanzienlijk omlaag gaat. Daarnaast wordt de dakkapel bij een prefab constructie ook in één geheel naar de klant vervoerd waardoor er ook op vlak van eventuele voorrijkosten kan worden bespaard. Wil je er met andere woorden echt zeker van zijn dat je kiest voor een zeer goedkope, maar toch kwalitatieve dakkapel? In dat geval is gebruikmaken van een prefab constructie ongetwijfeld een aanrader!

Welke dak kiezen?

Bovenstaande twee factoren zorgen er op zich reeds voor dat je bent verzekerd van een zeer interessante basisprijs voor jouw dakkapel, maar er is meer. Wat bijvoorbeeld te denken van het dak waar de dakkapel over beschikt? Je kan op dit vlak kiezen tussen een plat en een schuin dak. Omdat het realiseren van een plat dak veelal niet veel extra materiaal en dus kosten met zich meebrengt zit deze standaard reeds inbegrepen in het prijskaartje. Dat geldt niet voor een schuin dak. In het geval van een schuin dak dient er rekening te worden gehouden met een meerprijs die is gelegen rond de 1.000 euro. Wanneer je echt wil verzekerd zijn van de scherpst mogelijke prijs voor de realisatie van een dakkapel is kiezen voor een plat dak dus altijd de beste keuze, ondanks het feit dat deze weliswaar heel wat meer onderhoud vergt.

Het onderhoud van de dakkapel

Een goedkope dakkapel realiseren is één ding, maar het is altijd belangrijk om stil te blijven staan bij de kosten die het onderhoud met zich meebrengt. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is een plat dak dan wel een stuk voordeliger, daar staat tegenover dat al het water gedurende een zekere periode blijft staan en ook het vuil zich kan ophopen. Dit laatste kan er onder meer voor zorgen dat de afvoer na enige tijd verstopt raakt waardoor overtollig regenwater helemaal geen uitweg meer kan vinden. Het regelmatig laten onderhouden van het plat dak bij een dakkapel is dan ook altijd een aanrader. Dat is echter nog niet alles.

Zoals je waarschijnlijk wel kan vermoeden is ook de keuze van het materiaal belangrijk voor het onderhoud dat moet worden uitgevoerd. Het is namelijk algemeen bekend dat hout een materiaal is die zeer regelmatig onderhouden dient te worden om een lange levensduur en een zo optimaal mogelijke uitstraling te kunnen garanderen. Dit geldt dan weer niet voor polyester en kunststof. Het mag dan ook duidelijk zijn, kiezen voor de goedkoopste oplossing bij de start van de bouw van de dakkapel hoeft lang niet altijd te betekenen dat je ook op langere termijn goedkoper uit zal zijn, in tegendeel.

De afwerking van de dakkapel

Eveneens bepalend voor het totale prijskaartje van een dakkapel is de afwerking waar deze over beschikt. Deze maak je uiteraard zo duur als je zelf wil. Kies je er bijvoorbeeld voor om een ventilatierooster te voorzien, wil je een draaikiepraam laten plaatsen en wat ook te denken van een insectenhor? Het zijn stuk voor stuk kleine toevoegingen die er wel allemaal samen voor kunnen zorgen dat het prijskaartje van een dakkapel aanzienlijk kan worden beïnvloed.

Tot 40 procent besparen op realisatie van een dakkapel

Tot slot nog even een interessante tip. Veel mensen staan er namelijk onvoldoende bij stil, maar het loont altijd de moeite om even een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende bedrijven en vakmannen die voor jou een dakkapel kunnen realiseren. Door het uitvoeren van zo’n vergelijking is het zomaar mogelijk om een besparing op de realisatie van een dakkapel te verwezenlijken die kan oplopen tot wel 40 procent. Het spreekt voor zich dat je in deze situatie dan ook als eigenaar van een woning echt op beide oren kan slapen voor wat het prijskaartje van je gloednieuwe dakkapel betreft.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Expert tips: Zelf een dakkapel plaatsen

Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Een dakkapel op je woning plaatsen.

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.