Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een daktuin aanleggen zorgt er voor dat je kan rekenen op verschillende, interessante voordelen. In eerste instantie creëer je namelijk een stukje paradijs op een plaats die anders relatief onbenut blijft, maar anderzijds is het ook nog eens zo dat een daktuin een (natuurlijke) meerwaarde creëert voor je huis. Wil jij ook een daktuin aanleggen, maar zou je graag willen kunnen achterhalen waar je allemaal rekening mee dient te houden en welke kosten er allemaal aan verbonden zijn? In dat geval kan de informatie op deze pagina voor jou ongetwijfeld het raadplegen meer dan waard zijn!

Waarom een daktuin aanleggen?

Een daktuin aanleggen betekent dat je altijd kan rekenen op verschillende, interessante voordelen. Deze voordelen hebben niet alleen een visueel karakter, maar kunnen bijvoorbeeld ook de globale waarde van je woning verbeteren. Ben jij ook van plan om een daktuin aan te leggen? Dan kan je veelal rekenen op de volgende voordelen:

 

  • Er wordt een financiële meerwaarde voor je huis gecreëerd;
  • De geluidsisolatie van het huis wordt verbeterd;
  • Er wordt als het ware een natuurlijke vorm van airconditioning gerealiseerd;
  • Schadelijke stoffen worden door de planten uit de buitenlucht gefilterd;
  • De levensduur van je dak kan worden verlengd met zomaar even 20 jaar;

 

Buiten bovenstaande voordelen zorgt het aanleggen van een daktuin er ook nog eens voor dat je altijd over een plaats beschikt waar je in alle privacy tot rust kan komen. Dat is een gewone tuin vaak niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je rekening dient te houden met een mogelijke inkijk van de tuinen of huizen rondom je. Bij een daktuin is dit veelal iets waar je geen rekening meer mee dient te houden.

Rekening houden met de draagkracht van het dak

Een daktuin aanleggen kan tegenwoordig op een enorm aantal uiteenlopende manieren gebeuren. Wel dient er in elk geval rekening mee te worden gehouden dat het dak voldoende sterk is om de daktuin te kunnen dragen. Voor een volwaardige daktuin geldt dat je al snel rekening moet houden met een gewicht van zo’n slordige 250 kilo per vierkante meter. In het slechtste geval kan dit oplopen tot wel 1.500 kilo, in het bijzonder wanneer je in je daktuin ook een beetje wellness wenst te integreren. Veel mensen plaatsen bijvoorbeeld graag een zwembad en / of een jacuzzi in hun daktuin. Met dit extra gewicht dient uiteraard altijd rekening te worden gehouden bij het aanleggen van een daktuin.

Welke planten en bloemen gebruiken bij een daktuin aanleggen?

Een daktuin aanleggen doe je niet zonder eerst even stil te blijven staan bij de verschillende bloemen en planten die er in geïntegreerd moeten worden. Dit is een belangrijk iets om rekening mee te houden, want je daktuin is het hele jaar door zichtbaar. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om een combinatie te voorzien van bijvoorbeeld wintergroene planten met bloemen en verschillende soorten klimmers. Enkele zeer interessante mogelijkheden op dit vlak zijn de blauweregen evenals de clematis.

 

Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om nog een paar struiken en / of bomen aan je stukje paradijs toe te voegen. Let wel, welke onderdelen je ook wenst te integreren in je daktuin, het is altijd van belang om rekening te houden met de positie. Planten en bloemen die zich in je daktuin bevinden drogen dan ook veel sneller uit in vergelijking met zij die in een gewone tuin zijn terug te vinden. Planten die zijn opgewassen tegen de hitte evenals een stevige (schrale) wind zijn dan ook steeds aan te raden.

Wat met het onderhouden van je daktuin?

Een daktuin beschikt niet over een natuurlijk, maar wel over een kunstmatig karakter. Dit betekent dat de planten die deel uitmaken van je daktuin veelal water krijgen door middel van een goed uitgekiend systeem van bevloeiing. Het is zeer belangrijk dat dit systeem altijd feilloos werkt en dus tijdig wordt gecontroleerd. Is dat niet het geval en krijgen bepaalde delen van je daktuin geen of onvoldoende water? In dat geval is het zomaar mogelijk dat een stuk van je daktuin onherroepelijk verloren zal gaan. Het plaatsen van een geautomatiseerd systeem voor het water geven van je tuin brengt uiteraard de nodige kosten met zich mee, maar anderzijds zorgt het er wel tegelijkertijd ook voor dat de onderhoudskosten kunnen worden teruggeschroefd.

Hoeveel kost een daktuin aanleggen?

In principe maak je een daktuin aanleggen zo duur als je zelf wil. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het echter ook zo dat de kostprijs voor een daktuin aanleggen niet louter en alleen maar wordt bepaald door de bloemen en planten die er in worden opgenomen, in tegendeel. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de eventuele verbeterde constructie die moet worden voorzien voor het dak? Dit kan een zeer belangrijke kost zijn die er voor kan zorgen dat het totale kostenplaatje van je daktuin aanzienlijk de lucht in kan schieten.

 

Een tweede punt waar rekening mee moet worden gehouden is terug te vinden in de mate aan luxe en onderhoudsvriendelijkheid die moet worden gecreëerd. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven zien steeds meer mensen hun daktuin als een stukje wellness paradijs. Dat is mooi, maar het kopen van een zwembad en / of jacuzzi brengt natuurlijk ook de nodige extra kosten met zich mee. Dan hebben we het bovendien nog niet gehad over de wel noodzakelijke automatisering op vlak van bewatering. In het bijzonder voor mensen die een onderhoudsvriendelijke daktuin willen aanleggen is dit een absolute must.

 

Zou je graag op je dak de beschikking willen krijgen over een volwaardige en divers ingerichte daktuin? Wil je er bovendien zeker van zijn dat je tijdens elke periode van het jaar over een mooi uitziend stukje paradijs beschikt? In dat geval is het aan te raden om rekening te houden met een kostprijs van tussen de 100 & 250 euro per vierkante meter voor je daktuin aanleggen. Let wel, ga altijd eerst na of je dak wel echt geschikt is voor het plaatsen van een daktuin. Is dat niet het geval? Dan is het altijd een must om eerst even contact op te nemen met een ingenieur-architect om de mogelijkheden op dit vlak te bekijken.

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte