Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Is de dakkapel waar je woning over beschikt door de jaren heen aanzienlijk verouderd? Is de uitstraling niet meer wat ze is geweest of is de achterliggende constructie aanzienlijk aangetast? In beide gevallen zal je er misschien wel voor willen kiezen om de dakkapel te vervangen. Wil jij er voor zorgen dat de dakkapel van je woning terug een echte meerwaarde betekent? Zou je dan ook graag de nieuwe dakkapel willen realiseren, maar wil je eerst een goede kijk hebben op de kosten waar je op dit vlak rekening mee dient te houden? Dat kan! Wij zetten de gemiddelde kosten voor een dakkapel vervangen graag even voor jou op een rijtje.

*Tip:

→ Direct weten wat een dakkapel vervangen kost? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost een dakkapel vervangen?

kostenWanneer je van plan bent om je bestaande dakkapel te laten vervangen door een nieuwe zijn er twee verschillende soorten kosten waar je rekening mee dient te houden. In eerste instantie dient de bestaande dakkapel namelijk (deels) te worden verwijderd terwijl er een nieuwe gerealiseerd moet worden. De exacte kosten die hiervoor in rekening worden gebracht zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan het feit of ook de constructie van de dakkapel moet worden verwijderd of niet of het bijvoorbeeld uitsluitend gaat om de afwerking. Dit laatste is uiteraard een stuk voordeliger.

Wanneer je er voor kiest om je bestaande dakkapel inclusief de constructie te laten verwijderen dien je rekening te houden met een meerprijs bovenop de standaard kostprijs van een dakkapel van tussen de 1.000 en 1.500 euro. Blijft de constructie staan en wordt uitsluitend de afwerking vervangen? In dat geval ligt de meerprijs exclusief de gebruikte materialen tussen de 500 en 750 euro.

Het prijsverschil in realisatie van een nieuwe dakkapel

Hoeveel je precies zal moeten betalen voor het vervangen van je bestaande dakkapel is eveneens afhankelijk van de nieuwe dakkapel die moet worden geplaatst. Op dit vlak kan je een keuze maken tussen een prefab en een maatwerk constructie. Dit is een belangrijke keuze, want elke afwerking beschikt over diens eigen specifieke voordelen. Voor het laten plaatsen van een nieuwe dakkapel dien je in ieder geval rekening te houden met de volgende gemiddelde kosten:

Type dakkapel Gemiddelde kostprijs
Houten dakkapel Tussen 3.200 & 3.900 euro
Kunststof dakkapel Tussen 3.700 & 4.600 euro
Polyester dakkapel Tussen 4.700 & 5.500 euro

De exacte kostprijs van je nieuwe dakkapel is niet alleen afhankelijk van het materiaal waar deze uit bestaat, bovendien moet er ook nog rekening worden gehouden met de constructie. We onderscheiden op dit vlak bij de verschillende soorten dakkapellen een prefab van een maatwerk constructie. Gemiddeld is een prefab uitvoering zo’n kleine 900 euro voordeliger. Let op, in het geval van een polyester dakkapel is een prefab constructie de enige mogelijkheid.

constructie dakkapel

Bestaande dakkapel renoveren

Het laten vervangen van een bestaande dakkapel brengt zoals je reeds hebt kunnen lezen altijd niet onaanzienlijke kosten met zich mee. Het spreekt voor zich dat je deze kosten eigenlijk het liefst zou willen voorkomen of op z’n minst beperken. Dat is mogelijk. In plaats van je bestaande dakkapel te vervangen is het immers eveneens een mogelijkheid om er voor te kiezen om deze te laten renoveren. Een dakkapel renoveren is op financieel vlak veel interessanter en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, namelijk:

  • Vervangen van een kozijn door een nieuw exemplaar van kunststof of hardhout.
  • Vervangen van enkele beglazing door dubbel- of hoogrendementsglas.
  • Vervangen van de zijwangen en boeiborden door respa of rabatdelen.
  • Vernieuwen van de dakbedekking.
  • Plaatsen of vervangen van de isolatie in het dak en de zijwangen.
  • Vervangen van de loodslabben.

Door bovenstaande renovatiewerkzaamheden uit te voeren kan er voor worden gezorgd dat de kwaliteit en duurzaamheid van je dakkapel naar een aanzienlijk hoger niveau wordt getrokken en dat zonder de torenhoge kosten die vaak zijn verbonden aan het compleet laten vervangen van een bestaande dakkapel. Zo sla je eigenlijk twee vliegen in één klap.

Besparing van 25 tot 50 procent

Om maar even duidelijk te maken hoeveel voordeliger het kan zijn om een dakkapel te laten renoveren in plaats van deze te laten vervangen hebben we even de vergelijking voor jou gedaan. Gemiddeld kwam het renoveren van een bestaande dakkapel tussen de 25 en 50 procent voordeliger uit in vergelijking met het vervangen van de dakkapel in kwestie. Daar komt bij dat je bij het vervangen van een dakkapel mogelijks rekening dient te houden met het aanvragen van een vergunning. Het uiterlijk, maar ook het formaat van de dakkapel kan namelijk worden aangepast en daar is een vergunning voor nodig. In de praktijk kan dit al snel zorgen voor een prijsverschil van tussen de 250 en 550 euro.

Kies voor een duurzame dakkapel

Kies je er voor om je bestaande dakkapel te vervangen door een nieuwe? In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor een duurzame uitvoering. Zoals je ongetwijfeld wel weet beschik je vandaag de dag namelijk over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen een houten, een polyester en een kunststof dakkapel. De polyester dakkapel is veruit de duurzaamste en is eveneens perfect te voorzien van een houtlook. Op deze manier kan je de natuurlijke uitstraling van hout zonder enig probleem combineren met de duurzame eigenschappen waar een polyester dakkapel over beschikt. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Extra opties vervangen van dakkapel

Ga je, je bestaande dakkapel toch vervangen? Buiten de duurzaamheid van de afwerking is het in dat geval ook altijd belangrijk om even stil te blijven staan bij de mogelijke opties waar gebruik van kan worden gemaakt. Hoewel geen enkele van onderstaande opties echt noodzakelijk zijn kunnen ze er uiteraard wel voor zorgen dat het comfort evenals de veiligheid in je dakkapel naar een hoger niveau worden getild. Ze zijn het overwegen dan ook altijd meer dan waard.

Optie Gemiddelde kostprijs
Ventilatierooster Tussen 9 & 13 euro
Draaikiepraam Tussen 130 & 210 euro
Insectenhor Tussen 80 & 110 euro
Rolluik Tussen 600 & 1.100 euro
Kwalitatief hang- en sluitwerk Tussen 80 & 190 euro
Knieschotten Tussen 35 & 45 euro

Besparen op je nieuwe dakkapel

Wist je al dat je geld kunt besparen door meerdere offertes van diverse specialisten te vergelijken? De arbeidskosten van lokale dakkapelspecialisten verschillen aanzienlijk. Je doet er daarom verstandig aan om eerst te vergelijken voordat je koopt. Gelukkig kun je via onze website in een keer tot 6 offertes aanvragen en vergelijken. Zo kun je niet alleen de prijzen, maar ook de garanties en voorwaarden vergelijken. Op deze manier bespaar je dus niet alleen geld, maar maak je ook een weloverwogen keuze.

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Expert tips: Zelf een dakkapel plaatsen

Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Een dakkapel op je woning plaatsen.

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug