Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Op het ogenblik dat er een bepaalde verbouwing aan je woning dient te gebeuren moet je er als eigenaar rekening mee houden dat je mogelijks een vergunning moet aanvragen. De plaatsing van een dakkapel vormt hierop geen uitzondering. Wel moet het gezegd dat het in bepaalde situaties perfect mogelijk is om een dakkapel aan je huis toe te voegen zonder dat je rekening dient te houden met het aanvragen van een vergunning. Wanneer dat precies het geval is en wanneer een dakkapel vergunningsvrij plaatsen best interessant is vertellen we je graag op deze pagina.

Waarom een dakkapel vergunningsvrij plaatsen?

Het merendeel van de mensen die een dakkapel willen realiseren bij hun woning geven er de voorkeur aan om te proberen dit zonder het aanvragen van een vergunning te doen. Dit heeft  alles te maken met het feit dat er aan een dakkapel vergunningsvrij plaatsen meerdere interessante voordelen verbonden zijn. Deze voordelen zijn:

 

  1. Het bouwen van de dakkapel loopt geen vertraging op door de noodzakelijke aanvraagprocedure van de vergunning;

 

  1. Er kunnen heel wat kosten worden uitgespaard. Dit niet alleen voor het laten maken van een dakkapel tekening, maar ook voor het begeleiden van de aanvraagprocedure.

 

Bovenstaande twee redenen zijn natuurlijk uitstekende redenen om er voor te zorgen dat jouw dakkapel vergunningsvrij kan worden gerealiseerd. Echter is dat niet altijd een mogelijkheid. Wil je bijvoorbeeld een grote dakkapel laten realiseren en / of wil je deze koste wat het kost vooraan aan je dakkapel plaatsen? In dat geval is het niet mogelijk om deze uitbouw zonder vergunning voor elkaar te krijgen.

Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij plaatsen mogelijk?

Goed, bovenstaande maakt reeds duidelijk waarom het nu precies de moeite waard kan zijn om je dakkapel vergunningsvrij te plaatsen, maar daarmee is er nog geen duidelijkheid over de regels die gerespecteerd moeten worden. Wanneer is het nu namelijk wel en wanneer is het nu niet verplicht om een vergunning voor je dakkapel aan te vragen? Er dient voor het mogelijks vergunningsvrij kunnen realiseren van je dakkapel rekening te worden gehouden met verschillende factoren, namelijk:

 

  1. De exacte plaatsing van de dakkapel;
  2. Het model waarvoor is gekozen;
  3. De afmetingen waar de dakkapel over beschikt;

De locatie van de dakkapel

In eerste instantie is er dus de locatie waar de dakkapel precies wordt geplaatst. Wordt deze aangebracht aan de zij- of achterkant van de woning? In dat geval is er geen vergunning vereist. Let wel, er is een uitzondering. Op het ogenblik dat de zijkant van de woning aan een openbaar gebied zoals bijvoorbeeld een weg of een bos is gelegen is er wel een vergunning vereist. Plaats je de dakkapel aan de voorzijde van het huis? In dat geval zal je altijd genoodzaakt zijn om een vergunning aan te vragen.

Het model van de dakkapel

Een dakkapel met zekerheid vergunningsvrij kunnen plaatsen betekent dat je er rekening mee moet houden dat ze over een dakopbouw met een plat dak dient te beschikken. Daarnaast moeten de zijkanten ook ondoorzichtig zijn. Veel mensen houden er geen rekening mee, maar vanaf het ogenblik dat je er voor kiest om een dakkapel met een hellend dak te plaatsen is het altijd een vereiste om daarvoor een vergunning aan te vragen.

De afmetingen van de dakkapel

Bovenstaande brengt ons meteen bij het laatste punt met betrekking tot het vergunningsvrij bouwen van je dakkapel, namelijk de afmetingen. Wat dit betreft moet er rekening worden gehouden met een hoogte die maximaal 1,75 meter mag bedragen. Bij de onderkant dient er sprake te zijn van een afstand tussen de 0,5 en 1 meter boven de dakvoet. De bovenkant van de dakkapel moet zich bovendien ten minste 0,5 meter onder de daknok bevinden. Voor de zijkanten geldt dat ze ten minste 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak verwijderd moeten zijn. Is er sprake van een rijwoning? In dat geval dienen de zijkanten zich minimum 0,5 meter van de woningscheidende muur te bevinden.

Let op de regels van het bouwbesluit en het burenrecht!

Voldoe je aan de bovenstaande regels en is een dakkapel vergunningsvrij plaatsen voor jou daardoor perfect mogelijk? Dat is natuurlijk bijzonder mooi meegenomen. Echter betekent dit niet dat er geen rekening meer dient te worden gehouden met andere belangrijke bepalingen. Wat dit betreft moet er dan ook onder meer worden gekeken naar:

 

  1. De vastgelegde bepalingen in het bouwbesluit;
  2. De richtlijnen zoals aangegeven in het burenrecht;

 

Wanneer je het Bouwbesluit er op naleest zal je kunnen vaststellen dat er daarin verschillende bepalingen zijn opgenomen met betrekking tot onder meer de veiligheid en de gezondheid. Dit zijn stuk voor stuk zaken waar je verplicht rekening mee dient te houden tijdens de realisatie van je dakkapel. Heb je er voor gekozen om een beroep te doen op een echte expert? In dat geval zal deze altijd rekening houden met de verschillende eisen die in het bouwbesluit zijn terug te vinden. Mocht achteraf blijken dat aan één of meerdere van de vooropgestelde eisen niet werd voldaan, dan is het steeds mogelijk om daarvoor de expert aansprakelijk te stellen.

Wat met het burenrecht?

Op het ogenblik dat vergunningsvrij je dakkapel plaatsen tot de mogelijkheden behoort is het eigenlijk zo dat je buren geen formeel bezwaar kunnen aantekenen. Dit uiteraard ervan uitgaande dat alle gangbare bepalingen worden gerespecteerd. Zo dien je er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de dakkapel altijd wordt gebouwd met een zekere marge ten opzichte van de erfgrens. Hoeveel deze marge precies bedraagt is afhankelijk van gemeente tot gemeente en dient daar dan ook gecontroleerd te worden. Een extra factor om rekening mee te houden is afkomstig uit het Burgerlijk Wetboek. Onder het burenrecht valt namelijk dat je altijd je buren op de hoogte moet brengen van eventuele geplande werkzaamheden. Nodig je buren dus even uit op de koffie en licht ze in over je plannen voor het bouwen van een dakkapel. Op deze manier is het mogelijk om heel wat vervelende problemen achteraf te voorkomen en kan je er zeker van zijn dat de optimale relatie die je met je buren hebt behouden blijft.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die