
Vooraleer je er voor kiest om een dakkapel toe te voegen aan je woning dien je er altijd rekening mee te houden dat er een zogenaamde omgevingsvergunning vereist kan zijn. We zeggen wel degelijk ‘kan zijn’, want in de praktijk is het ook mogelijk dat ze gewoon vergunningsvrij kan worden gerealiseerd. Dit is onder meer afhankelijk van de exacte locatie waar de dakkapel zal worden geplaatst evenals van de afmetingen waarover ze beschikt. Wil jij ook graag alles te weten komen over de dakkapel vergunning, hoe je ze kan aanvragen en waar je rekening mee dient te houden op vlak van kosten? Dat is perfect mogelijk door het raadplegen van de informatie op deze pagina!
Wanneer is een dakkapel vergunning vereist?
In eerste instantie willen zoveel mogelijk mensen natuurlijk proberen om een dakkapel te bouwen zonder dat ze daarbij rekening moeten houden met het aanvragen van een vergunning. Echter betekent dit wel dat je aanzienlijk zal moeten inboeten op vlak van persoonlijke eisen. De onderstaande situaties zijn bijvoorbeeld slechts enkele voorbeelden waarbij je altijd verplicht bent om een dakkapel vergunning aan te vragen:
- Op het ogenblik dat je een hellend dak wil voorzien bij je dakkapel;
- Wanneer je de dakkapel aan de voorzijde van de woning wenst te plaatsen;
- Indien de standaard afmetingen voor jou niet voldoende groot zijn;
Bovenstaande is natuurlijk vervelend, maar niet onoverkomelijk. Je moet er dan namelijk gewoon rekening mee houden dat er een omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd. Deze vergunning moet worden aangebracht via het omgevingsloket waarna er verschillende documenten zullen moeten worden aangeleverd. Je dient er bovendien rekening mee te houden dat er voor het aanvragen van een omgevingsvergunning ook altijd een speciale dakkapel tekening dient te worden gemaakt.
Over welke afmetingen kan je dakkapel beschikken?
Op het ogenblik dat je de dakkapel aan de voorkant of aan een openbaar gebied wenst te plaatsen en wanneer deze over een hellend dak dient te beschikken moet je dus rekening houden met het aanvragen van een omgevingsvergunning voor je dakkapel. Dit is duidelijk. Echter, bij welke afmetingen moet je nu precies stil blijven staan? Op dit vlak dien je rekening te houden met de volgende eisen voor wat het vergunningsvrij plaatsen van je dakkapel betreft:
- De hoogte van de dakkapel mag maximaal 1,75 meter bedragen;
- De onderkant: dient zich tussen de 0,5 & 1 meter bovendien de dakvoet te bevinden;
- De bovenkant: dient minimaal 0,5 meter onder de daknok te worden gerealiseerd;
- De zijkanten: moeten zich ten minste 0,5 meter van de zijkanten van het draagvlak bevinden. Let op, voor rijwoningen geldt dat ze zich op 0,5 meter ten opzichte van de woningscheidende muur dienen te bevinden.
Hou je rekening met bovenstaande afmetingen en vallen deze bij de uiteindelijke realisatie van de dakkapel niet groter uit? In dat geval hoef je, je geen zorgen te maken en hoef je geen rekening te houden met het aanvragen van een omgevingsvergunning voor je dakkapel.
Hoeveel kost een dakkapel vergunning aanvragen?
Op het ogenblik dat je zeer specifieke eisen of verwachtingen hebt voor je dakkapel en je deze allemaal wenst uit te laten voeren is de kans groot dat je alsnog een dakkapel vergunning zal moeten aanvragen. In dit geval zal je rekening moeten houden met:
- De aanvraagtermijn voor het goedkeuren van de plaatsing van je dakkapel;
- Extra kosten voor het opmaken van de dakkapel tekening en de vergunningsaanvraag;
In het bijzonder het tweede punt is voor veel mensen natuurlijk een doorn in het oog. Je moet er namelijk rekening mee houden dat het laten maken van een dakkapel tekening door een echte expert gemiddeld al snel zo’n 250 euro excl. BTW kost. Bovendien is dit nog niet alles. Met deze kostprijs beschik je namelijk alleen nog maar over een dakkapel tekening. Is er ook begeleiding vereist tijdens de aanvraagperiode van de vergunning? In dat geval zal je er rekening mee moeten houden dat hier nog extra kosten aan verbonden zijn.
Hoelang duurt een dakkapel vergunning aanvragen?
Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat er tussen het moment van aanvraag en de daadwerkelijke goedkeuring van de omgevingsvergunning voor je dakkapel zo’n 8 weken zijn terug te vinden. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze 8 weken uitsluitend van toepassing zijn op het ogenblik dat de aanvraag vanaf het eerste moment correct is ingediend. Veel mensen kiezen er voor om niet alleen de dakkapel tekening zelf te maken, maar ook de vergunningsaanvraag zelf in te dienen zonder zich te laten bijstaan door een expert. In de praktijk blijkt echter vaak dat dit lang niet altijd interessant is, in tegendeel.
Er voor kiezen om zelf je dakkapel tekening te maken en de vergunningsaanvraag te doen is vaak niet de juiste keuze omdat het tot een aanzienlijke vertraging in de procedure kan leiden. Op het ogenblik dat de dakkapel tekening bijvoorbeeld niet volgens de vooropgestelde regels is gemaakt en ze bijgevolg is afgekeurd betekent dit dat de volledige procedure opnieuw moet worden gedaan. Niet alleen moet de procedure van begin af aan terug worden gestart, daarnaast moeten ook de kosten nog eens extra worden betaald. Dit is zeker en vast iets waar je rekening mee zal willen houden voor wat je dakkapel vergunning betreft.
Besparen op de kostprijs van je dakkapel vergunning
Bovenstaande informatie heeft duidelijk gemaakt dat er zeer veel verschillende zaken zijn waar je bij een dakkapel vergunning aanvragen rekening mee dient te houden. Dit geldt wellicht nog niet in het minst voor de kosten die deze procedure met zich meebrengt. Toch bestaan er ook verschillende mogelijkheden om te besparen op het prijskaartje van je dakkapel vergunning. Denk wat dit betreft niet alleen aan het opvragen en vergelijken van offertes tussen verschillende experts, maar ook aan er voor zorgen dat alles vanaf de eerste keer perfect voldoet aan de vooropgestelde richtlijnen. Op deze manier wordt er voorkomen dat er nog eens een extra procedure moet worden opgestart waardoor je met extra kosten wordt geconfronteerd. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, besteed voldoende aandacht aan het aanvragen van de vergunning voor je dakkapel en je hoeft je nergens zorgen om te maken.
Dit artikel is geschreven door: