
Veel mensen die er voor hebben gekozen om een huis te kopen in Utrecht denken er aan om daar ook een dakkapel aan toe te voegen. Op deze manier tracht men niet alleen wat extra natuurlijke lichtinval in huis te creëren, maar bovendien kan men zo ook perfect een extra slaapkamer of een andere ruimte aan diens huis toevoegen. Het toevoegen van een dakkapel aan je huis zal in het merendeel van de gevallen hoe dan ook een zeer mooie meerwaarde met zich meebrengen. Toch zijn er nog enkele zaken waar je in het bijzonder aandachtig voor dient te zijn. Het mogelijks moeten aanvragen van een dakkapel vergunning Utrecht is daar één van.
Wanneer altijd een dakkapel vergunning Utrecht aanvragen?
Ondanks het feit dat er een reeks van algemene bepalingen gelden voor het al dan niet moeten aanvragen van een vergunning voor een dakkapel is het mogelijk dat een stad zoals bijvoorbeeld Utrecht bijkomende bepalingen oplegt. Het gaat dan vooral om de impact die de plaatsing van een dakkapel (aan de voorgevel van een woning) heeft op diens omgeving. Vergis je echter niet, in eerste instantie ligt de focus altijd op dakkapellen die aan de voorgevel worden gebouwd, maar ook wanneer bijvoorbeeld de zij- of achtergevel van je woning grenst aan publiek gebied kan dat voor aanvullende voorwaarden en dus regels zorgen.
Hoe dan ook, op het ogenblik dat je er dus voor kiest om een dakkapel te bouwen aan de voorgevel van je woning in Utrecht dient er een vergunning te worden aangevraagd. Dit geldt ook in het geval de dakkapel niet over een platte, maar wel over een hellende dakconstructie beschikt en wat bovendien ook te denken van de situatie waarin de maximaal toegestane afmetingen niet worden gerespecteerd? In al deze gevallen dien je dus een dakkapel vergunning Utrecht aan te vragen en zal je rekening moeten houden met de extra tijd en kosten die dit met zich meebrengt.
Wat bij een dakkapel aan zij- of achtergevel van je woning in Utrecht?
Zoals eerder reeds aangegeven is het uitsluitend bij het plaatsen van een dakkapel aan de voorgevel van je huis in Utrecht altijd per direct een vereiste om een vergunning aan te vragen. Betekent dit dat je een dakkapel aan je zij- of achtergevel altijd vergunningsvrij kan realiseren? Neen, absoluut niet. Zoals eerder opgelijst zijn er verschillende algemene bepalingen die zijn uitgedokterd om te bepalen of het aangewezen is voor de eigenaar van het huis in Utrecht om een vergunning voor diens dakkapel aan te vragen of niet. Denk hierbij niet alleen aan de afmetingen van de dakkapel in kwestie, maar ook aan bijvoorbeeld het soort dak waarover ze beschikt. Geef je er wat dit betreft de voorkeur aan om gebruik te maken van een hellend in plaats van een plat dak? Ook dan zal je steeds een vergunning moeten aanvragen!
Tips voor aanvragen dakkapel vergunning Utrecht
Op het ogenblik dat duidelijk is geworden dat je verplicht bent om een bouwvergunning voor je dakkapel aan te vragen spreekt het voor zich dat je nog een volledige procedure voor je hebt. Veel mensen bereiden deze procedure helaas niet goed voor met als gevolg dat ze tegen een afkeuring aanlopen. Dat is niet alleen vervelend omdat hierdoor (nog meer) tijd verloren gaat, daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je met extra kosten wordt geconfronteerd. Door rekening te houden met de onderstaande tips voor het aanvragen van je dakkapel vergunning in Utrecht kan je echter gegarandeerd reeds heel wat problemen voorkomen:
- Zorg er voor dat de indeling van je dakkapel zoveel als mogelijk is wordt aangepast aan de ramen in de gevel.
- Kies er voor om niet alleen de boeiboorden, maar ook de dakoverstekking zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de stijl van het gebouw. Hoe dan ook wordt het ten stelligste aangeraden om deze elementen niet groter te maken dan strikt noodzakelijk is.
- Is er sprake van meer dan één dakkapel welke je in hetzelfde dak wenst te plaatsen? In dat geval is het altijd veel eenvoudiger om deze goedgekeurd te krijgen wanneer alle dakkapellen er precies hetzelfde uitzien. Dit niet alleen op vlak van afmetingen, maar ook voor wat de details in het ontwerp evenals in het materiaal betreft.
- Zowel het materiaal van de dakkapel als de kleur(en) waarover ze beschikt dienen aan te sluiten op de rest van de woning. Maak bijvoorbeeld bij voorkeur altijd gebruik van dezelfde kleuren die eveneens reeds zijn terug te vinden in de kozijnen evenals in de gevel.
- Voorzie de zijkanten van je dakkapel over een neutrale(er) kleur. Dit zorgt er voor dat ze veel minder zal opvallen in het straatbeeld.
- Wanneer er sprake is van een nieuwe, moderne woning is de kans zeer groot dat de architect er reeds voor heeft gekozen om een dakkapel te ontwerpen. Is dat het geval? Dan wordt het altijd aangeraden om het oorspronkelijke ontwerp van de dakkapel te volgen en hier bijgevolg niet meer vanaf te wijken.
Tot slot wordt er onder meer op de website van de stad Utrecht benadrukt dat het ook zonder de noodzaak om een vergunning aan te vragen altijd van belang is om even de plannen te bespreken met de buren. Op deze manier hoeven zij zich geen zorgen te maken en zorg je er tegelijkertijd voor dat de band met je buren optimaal blijft.
Wat wanneer je de voorkeur geeft aan een dakraam?
Veel mensen die woonachtig zijn in Utrecht en die er aan denken om een dakkapel te laten plaatsen twijfelen nog een beetje tussen een dakkapel en gewoon een dakraam. Ook door middel van een dakraam heb je namelijk de mogelijkheid om wat meer lichtinval te realiseren en bovendien kan ze ook worden geopend waardoor een extra vorm van ventilatie ontstaat. Het enige wat dan nog ontbreekt is het feit dat er geen meerwaarde wordt gecreëerd op vlak van beloopbare oppervlakte in huis. Kan je daarmee leven en heb je bijgevolg aan een dakraam voldoende voor je woning in Utrecht? In dat geval is het goed om te weten dat deze veelal perfect kan worden gerealiseerd zonder dat je daarvoor een vergunning moet aanvragen.
Dit artikel is geschreven door:
