Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Ben je van plan om een dakkapel toe te voegen aan je mooie woning in Den Haag? Dan komt er meteen heel wat op je af. Niet alleen zal je bijvoorbeeld voor jezelf moeten uitmaken hoe deze dakkapel er precies uit moet komen te zien, daarnaast is het ook nog eens zo dat je in bepaalde situaties een dakkapel vergunning Den Haag zal moeten aanvragen. Dit geldt onder meer voor het geval waarin je de dakkapel aan je voorgevel wenst te bouwen, maar ook indien je een hellend dak wenst te realiseren zal je een dergelijke vergunning moeten aanvragen. Wil jij graag alles te weten komen over het aanvragen van een dakkapel vergunning Den Haag? Dan kan de informatie die is terug te vinden op deze pagina je daar beslist bij helpen!

Waarom is een dakkapel vergunning Den Haag nodig?

Veel mensen stellen zich de vraag waarom er nu precies zoiets moet bestaan als een dakkapel vergunning Den Haag. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag helemaal niet zo ver te zoeken. In eerste instantie is het namelijk zo dat een dakkapel altijd in de hoogte wordt gebouwd. Dat zorgt meteen voor twee opvallende kenmerken, namelijk:

 

  1. De dakkapel is zeer opvallend in het straatbeeld aanwezig (althans indien ze aan de voorgevel van het huis wordt gebouwd);

 

  1. Het is mogelijk dat er vanuit de dakkapel één of meerdere inbreuken op de privacy worden gepleegd;

 

Bovenstaande twee zaken zorgen er op zichzelf reeds voor dat het niet meer dan normaal is dat er in een groot aantal gevallen voor een dakkapel een vergunning moet worden aangevraagd. Een dakkapel vergunning Den Haag aanvragen is evenwel niet altijd een vereiste. In de onderstaande twee stukjes gaan we zowel de situaties voor je op een rijtje zetten waarin het wel als waarin het niet noodzakelijk is om een vergunning aan te vragen.

Wanneer moet je precies een dakkapel vergunning aanvragen?

Goed, laat ons in eerste instantie even kijken naar de situatie waarin er een dakkapel vergunning Den Haag moet worden aangevraagd. Dit is bij verschillende soorten constructies het geval. Denk hierbij niet alleen aan de situatie waarin er sprake is van een dakkapel met hellend dak, maar wat bovendien ook te denken van de situatie waarin er sprake is van een dakkapel welke op vlak van afmetingen niet binnen de vooropgestelde bepalingen valt? Er zijn immers heel wat beperkingen uitgetekend door de jaren heen waar een dakkapel binnen moet blijven vallen wil ze niet getoetst moeten worden aan een vergunning.

 

Een ander aspect waar je rekening mee zal willen houden is terug te vinden in de plaats waar een dakkapel precies aan de woning wordt toegevoegd. Wat dit betreft bestaan er uiteraard verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om de dakkapel toe te voegen aan de voorgevel van het huis, maar kan er ook voor worden gekozen om ze aan zijkant of bijvoorbeeld aan de achterkant aan te brengen. In het eerste geval, meer bepaald op het moment dat de dakkapel aan de voorgevel wordt gebouwd, zal je kunnen vaststellen dat hiervoor altijd een dakkapel vergunning Den Haag moet worden aangevraagd. Dat is niet zo wanneer de dakkapel aan de achter- of zijgevel wordt geplaatst… Althans niet wanneer deze niet aan publiekelijk domein is gelegen.

 

Tot slot is er nog een extra belangrijk aandachtspunt waar je maar beter even bij stil kunt blijven staan. Het is namelijk zo dat een dakkapel ook uitsluitend vergunningsvrij kan worden gerealiseerd op het ogenblik dat deze over ondoorzichtige zijkanten beschikt. Kan er wel door de zijkanten van de dakkapel heen worden gekeken zoals bijvoorbeeld bij exemplaren van glas het geval is? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat er voor de bouw van een dergelijke dakkapel steeds een vergunning aangevraagd zal moeten worden.

Wanneer een dakkapel bouwen in Den Haag zonder vergunning?

Goed, met bovenstaande heb je natuurlijk al heel wat informatie verkregen met betrekking tot het al dan niet moeten aanvragen van een dakkapel vergunning Den Haag. Wil je echter vooral weten in welke omstandigheden je met een gerust gevoel een dakkapel kan bouwen zonder dat je daarvoor rekening dient te houden met het aanvragen van een vergunning? Bekijk dan snel de onderstaande opsomming!

 

  1. Wanneer de dakkapel die je wenst te bouwen over een plat dak beschikt;
  2. Indien de dakkapel niet aan de voorgevel van je huis in Den Haag wordt geplaatst;
  3. Wanneer er geen sprake is van doorzichtige zijkanten aan je dakkapel;
  4. Op het ogenblik dat de afmetingen van je dakkapel de vastgelegde maxima niet overschrijden;

 

Voldoe je aan alle hierboven aangegeven punten en heb je bijgevolg de mogelijkheid om jouw dakkapel in Den Haag vergunningsvrij te realiseren? In dat geval betekent dit uiteraard nog niet dat je nergens anders meer rekening mee dient te houden. Ga bijvoorbeeld altijd eens rond de tafel zitten met je buren. Bespreek gerust je plannen en stel de buren op deze manier gerust. Geloof ons als we zeggen dat je op deze manier heel wat problemen kan voorkomen.

Hoeveel kost een dakkapel vergunning Den Haag aanvragen?

Een zeker en vast niet onbelangrijke reden waarom veel mensen er de voorkeur aan geven om een dakkapel zonder vergunning te (laten) realiseren is terug te vinden in het feit dat een vergunningsaanvraag ook altijd gepaard gaat met heel wat extra kosten. Zo moet er een speciale bouwtekening worden gemaakt en is er uiteraard ook nog de volledige procedure voor wat het aanvragen van de vergunning betreft. Alles samen kan je er dan ook al snel rekening mee houden dat je een meerprijs zal moeten betalen van zo’n 600 à 650 euro.

 

In principe zou je er voor kunnen kiezen om een bedrag van ongeveer 200 euro uit te sparen op bovenstaande kostprijs door de bouwtekening zelf te maken. Echter is dat in de praktijk vaak geen goed idee. Blijkt er iets niet juist te zijn aan de tekening en wordt deze bijgevolg afgekeurd? In dat geval moet de volledige procedure van voor af aan terug worden opgestart. Hierdoor gaat er niet alleen bijzonder veel tijd verloren, daarnaast zal je zomaar nog meer kosten moeten betalen. Hou hier dus absoluut rekening mee bij een dakkapel vergunning Den Haag aanvragen.

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug