Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Amersfoort is een uitermate populaire stad om te wonen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het bijzondere, uitnodigende en sfeervolle karakter waarover ze beschikt. Ben jij ook de trotse eigenaar van een woning in Amersfoort en ben je zoekende naar een mogelijkheid om de bewoonbare oppervlakte van je huis te vergroten zonder dat je daarvoor extra bouwgrond moet gaan kopen? Dan kan je er altijd voor kiezen om een dakkapel aan je huis toe te voegen. Je dient er in deze situatie wel rekening mee te houden dat je soms een dakkapel vergunning Amersfoort zal moeten aanvragen. Wanneer dat precies het geval is en hoe zo’n vergunningsaanvraag nu exact in haar werk gaat lees je op deze pagina!

Over welke afmetingen mag mijn dakkapel in Amersfoort beschikken?

Allereerst zal je er op het ogenblik dat je, je dakkapel in Amersfoort vergunningsvrij wil gaan bouwen rekening mee moeten houden dat dit uitsluitend mogelijk is wanneer ze aan bepaalde vooropgestelde afmetingen voldoet. Er kan worden vastgesteld dat deze regels door de jaren heen net iets minder streng zijn geworden. Vroeger was het bijvoorbeeld zo dat uitsluitend een dakkapel met een hoogte van 1,50 meter vergunningsvrij mocht worden gebouwd, maar tegenwoordig bedraagt deze maximale hoogte reeds 1,75 meter. Dat is dus mooi meegenomen!

 

Buiten de maximale hoogte moet er rekening mee worden gehouden dat de onderkant dient gelegen te zijn tussen de 0,5 en 1 meter boven de dakvoet. Voor de bovenkant van je dakkapel in Amersfoort geldt dat ze ten minste 0,5 meter onder de daknok moet blijven. In principe zou je er tegenwoordig perfect voor kunnen kiezen om een dakkapel tot aan de daknok te bouwen, maar dat is dus niet mogelijk zonder eerst een vergunning aan te vragen. Voor de zijkanten van je dakkapel geldt dat ze ten minste 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak moeten verwijderd zijn.

Kan ik een dakkapel met hellend dak vergunningsvrij aanvragen?

Op het eerste zicht lijkt er niet zo’n al te groot verschil te bestaan tussen een dakkapel welke is uitgerust met een plat dak en één die beschikt over een hellend exemplaar. Toch geldt dat wel voor het al dan niet moeten aanvragen van een dakkapel vergunning Amersfoort. Deze dient namelijk uitsluitend te worden aangevraagd op het ogenblik dat je er voor kiest om een hellend- of een puntdak toe te voegen aan je dakkapel. Waarom dit precies het geval is, is onduidelijk, maar het is een algemene regel die dus ook in het mooie Amersfoort wordt gevolgd. Hou er bovendien rekening mee dat een hellend dak niet standaard in de offerteprijs is inbegrepen. Dit betekent dat ze altijd duurder is in vergelijking met een plat dak. Misschien dus toch maar voor deze laatste kiezen voor je woning?

Ik wil mijn dakkapel aan de voorgevel van mijn huis, wat nu?

Erg veel mensen die woonachtig zijn in Amersfoort en er aan denken om een dakkapel te plaatsen op hun woning geven er de voorkeur aan om deze aan de voorkant van hun gevel te bevestigen. Dat is normaal, want op deze manier heb je natuurlijk een mooi zicht op de omgeving, het verkeer evenals de omliggende huizen. Het lijkt zeer voor de hand liggend om je dakkapel aan je voorgevel te plaatsen, maar in de praktijk is dit eigenlijk vergunningstechnisch gezien lang niet de interessantste optie, in tegendeel. Op deze manier zal je namelijk altijd een vergunning moeten aanvragen vooraleer je de dakkapel kan toevoegen aan je huis in Amersfoort. Is het echter een optie om je dakkapel aan de achter- of zijgevel te plaatsen? Dan kan dit mogelijks gewoon zonder vergunning gebeuren.

Zijn er andere aandachtspunten om rekening mee te houden?

Een extra belangrijk aandachtspunt die veel mensen wel eens over het hoofd willen zien die er aan denken om een dakkapel toe te voegen aan hun huis in Amersfoort is terug te vinden in het al dan niet doorzichtig zijn van de zijkanten van de dakkapel in kwestie. In het bijzonder in een tijd waarin steeds meer woningeigenaars er voor kiezen om een dakkapel van glas te laten bouwen moet er bij stil worden gestaan dat doorzichtige zijkanten een vergunning vereisen. Dit niet alleen omdat er op deze manier vaak een aanzienlijke inkijk ontstaat, maar ook omdat op deze manier mogelijks de privacy van bijvoorbeeld de buren kan worden geschaad. Kies je er voor om een dakkapel met ondoorzichtige zijkanten te bouwen in combinatie met een plat dak die perfect in lijn ligt met de eerder aangegeven maximale afmetingen? Dan zal je meteen kunnen concluderen dat het in principe niet zoveel voeten in de aarde mag hebben om je dakkapel zonder vergunning aan te vragen.

Hoeveel kost een dakkapel vergunning Amersfoort aanvragen?

Eén van de voornaamste redenen waarom veel mensen het zo belangrijk vinden dat ze hun dakkapel in Amersfoort vergunningsvrij kunnen bouwen is terug te vinden in de extra kosten welke ze anders dienen te maken. Op het ogenblik dat er toch een dakkapel vergunning Amersfoort is vereist zal je namelijk kunnen vaststellen dat er je drie verschillende kosten in rekening kunnen worden gebracht, namelijk:

 

  1. De kostprijs voor het laten tekenen van een bouwvergunning;
  2. De kosten voor het begeleiden van de vergunningsaanvraag;
  3. De zogenaamde legeskosten die door de gemeente aangerekend kunnen worden;

 

In principe kan je er rekening mee houden je alles bij elkaar gezien al snel aan een prijskaartje zit van zo’n 650 euro. Dit heeft reeds te maken met het feit dat het laten tekenen van een bouwtekening door een expert al snel zo’n 200 euro kan kosten. Let wel, ondanks deze kost is het altijd een aanrader om dit uit te besteden. Doe je het zelf en maak je onverhoopt een fout? Dan kan dat er voor zorgen dat je in een latere fase met nog veel hogere kosten zal worden geconfronteerd. Wil je de extra kosten voor het aanvragen van een dakkapel vergunning Amersfoort toch liever niet hebben? In dat geval zal je jammer genoeg niet anders kunnen dan je te schikken naar de voorwaarden met betrekking tot het vergunningsvrij kunnen realiseren van een dakkapel.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

Expert tips: Zelf een dakkapel plaatsen

Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Een dakkapel op je woning plaatsen.