Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De ene dakkapel is natuurlijk de andere niet. Op het ogenblik dat we de mogelijkheden op de markt van naderbij gaan bekijken kunnen we al snel vaststellen dat er in grote lijnen een onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds een standaard, prefab dakkapel en een maatwerk dakkapel. Op het ogenblik dat je één van deze exemplaren wenst te realiseren is het van belang om je bewust te zijn van de regels waaraan je, je dient te houden. Is er bijvoorbeeld dakkapel tekening vereist of niet en indien ja, welke kosten zijn hier dan precies aan verbonden? Ben jij ook op zoek naar meer informatie over de dakkapel tekening? Dan zal je alleen maar kunnen vaststellen dat de informatie op deze pagina je een sluitend antwoord zal weten te geven op al jouw vragen!

Wanneer is een dakkapel tekening vereist?

In eerste instantie stellen veel mensen zich natuurlijk terecht de vraag wanneer het (laten) tekenen van een dakkapel tekening nu precies een vereiste is en wanneer niet. In principe is een dakkapel tekening enkel en alleen vereist op het ogenblik dat er voor de plaatsing van de dakkapel een vergunning dient te worden aangevraagd. Dit neemt niet weg dat er in de praktijk ook in tal van andere gevallen voor wordt gekozen om een dergelijke tekening te laten maken. Waarom? Zeer eenvoudig, omdat mensen op deze manier pas echt een duidelijk beeld krijgen van hoe hun dakkapel er nu precies uit zal komen te zien.

Welke voordelen zijn er verbonden aan een dakkapel tekening?

Ondanks het feit dat een dakkapel tekening dus lang niet altijd is vereist moet er tegenwoordig worden vastgesteld dat het merendeel van de mensen die een dakkapel gaan laten realiseren er toch voor kiezen om deze te laten maken. Dit heeft alles te maken met deze voordelen:

 

  1. Nog vooraleer de daadwerkelijke plaatsing van de dakkapel gebeurt is het mogelijk om voor jezelf zeer precies uit te maken of deze in lijn ligt met jouw wensen en of ze bovendien wel of niet aansluit op de stijl van de woning.

 

  1. Met een dakkapel tekening beschik je meteen ook over een technisch plan. Het spreekt voor zich dat dit een mooie meerwaarde met zich meebrengt voor de aannemer evenals bij een mogelijke verkoop van het huis op een later tijdstip.

 

  1. De constructietekening maakt het mogelijk om meteen je bouwvergunning in te dienen.

 

  1. Indien je de beschikking hebt over een dakkapel tekening is het op relatief eenvoudige wijze mogelijk om een wijziging aan te brengen.

 

Bovenstaande voordelen maken het alvast duidelijk, denk jij er aan om een dakkapel te laten realiseren bij je woning? Dan is het altijd de moeite waard om op z’n minst te overwegen om een dakkapel tekening te (laten) maken.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

In principe zijn er aan het laten maken van een dakkapel tekening geen concrete nadelen verbonden. Het enige waar je natuurlijk wel bij stil moet blijven staan is dat het laten maken van een dergelijke tekening een bepaalde, extra kostprijs met zich meebrengt. Veel mensen die bepaalde verbouwingen of uitbreidingen aan hun huis willen laten uitvoeren vinden het belangrijk om de kosten zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Zij kunnen de meerprijs voor het laten maken van een professionele dakkapel tekening dan ook aanzien als een niet onbelangrijk nadeel om rekening mee te houden.

Dakkapel tekening zelf maken of uitbesteden?

Heb je besloten dat je voor jouw dakkapel een tekening wil (laten) maken? In dat geval zal je nog een extra keuze moeten maken. Geef je er namelijk de voorkeur aan om zelf de tekening te maken of ga je dit karwei uitbesteden aan een echte expert? Er zijn verschillende grondige redenen om te stellen dat het vaak helemaal niet interessant is voor een particulier om zijn of haar dakkapel tekening zelf te maken.

 

De belangrijkste reden hiervoor is terug te vinden in het feit dat zomaar even 95 procent van de zelf getekende dakkapellen uiteindelijk de vooropgestelde verwachtingen niet weten in te lossen. Bovendien is het ook nog eens zo dat ze vaak niet in lijn liggen met de vereisten waardoor een mogelijks verplichte vergunning zal worden afgewezen. Het hoeft niet gezegd te worden dat dit er onder meer voor kan zorgen dat de uitvoering van de werkzaamheden heel wat meer tijd in beslag zal nemen dan in eerste instantie werd verwacht.

 

Bovenstaande is één ding, maar op het ogenblik dat de vergunning voor je dakkapel wordt geweigerd ten gevolge van een foutieve tekening dien je ook stil te blijven staan bij het aangerekend krijgen van een behoorlijke hoeveelheid extra kosten. Het is namelijk zo dat elke vergunningsaanvraag gepaard gaat met een kostenplaatje welke is gelegen tussen de 150 en 600 euro. Dit zorgt er voor dat je als toekomstige eigenaar van een dakkapel steeds voor jezelf dient uit te maken of de éénmalige besparing die je realiseert door de dakkapel tekening zelf te proberen maken nu wel of niet het risico waard is.

Hoeveel kost een dakkapel tekening laten maken?

Ben jij er toch eerder voor te vinden om het laten maken van je dakkapel tekening uit te besteden aan een echte expert? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat de gemiddelde kostprijs voor het laten maken van een dergelijke tekening ongeveer 250 euro excl. BTW bedraagt. Let wel, welke kosten er precies in rekening gebracht zullen worden is eveneens afhankelijk van bijvoorbeeld de complexiteit van het ontwerp evenals de gewenste veranderingen en uiteraard of ook het volledige vergunningstraject dient te worden uitbesteed of niet. Je dient er in ieder geval altijd rekening mee te houden dat er geen vastgestelde prijs geldt voor wat het laten maken van een dakkapel tekening betreft. Wil je er met andere woorden absoluut zeker van zijn dat je geen euro teveel hoeft te betalen voor het laten uittekenen van jouw dakkapel? In dat geval is het altijd een aanrader om een offerte aan te vragen bij meerdere vakmannen. Op deze manier ben je altijd verzekerd van een kwalitatief en financieel optimaal eindresultaat.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit

dakkapel

Heb je een omgevingsvergunning nodig bij de aanleg van je dakkapel?

Een bekende soort uitbouw aan je huis is het aanleggen van een