Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je ergens in het straatbeeld een woning met een rieten dak ziet opduiken is de kans groot dat je toch even de tijd neemt om verwonderd te blijven staan. Ondanks het feit dat het gebruik van riet in daken reeds zo oud is als de straatstenen van de meest historische stad van Nederland blijft het indrukwekkend en aantrekkelijk om te zien. Wanneer je dan een dakkapel wenst toe te voegen aan je huis gaat het idee natuurlijk al snel spelen om ook deze te voorzien van een rieten dak. Dat lijkt evenwel eenvoudiger gezegd dan gedaan, niet in het minst omdat dit een zeer arbeidsintensieve klus is. Ben jij ook van plan om een dakkapel riet te realiseren, maar wil je in eerste instantie graag duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden en kosten die dit met zich meebrengt? Lees dan snel verder en ontdek er alles over op deze pagina!

Hoeveel kost een dakkapel riet?

Het realiseren van een dakkapel riet gebeurt in principe altijd door het volgen van verschillende stappen. In eerste instantie moet er natuurlijk worden bepaald van welke constructie er gebruik wordt gemaakt en daarnaast is er ook nog het materiaal waarmee de dakkapel dient te worden afgewerkt. Vervolgens is er nog het riet dat op het dak van de dakkapel moet worden geplaatst. Wat deze laatste betreft moet er rekening mee worden gehouden dat er altijd een kostprijs wordt gegeven per vierkante meter. Echter zal dit prijskaartje wel steeds worden beïnvloed door de totale hoeveelheid aan riet welke is vereist. Ben je dus met andere woorden nog bezig met het realiseren van een nieuwe woning of ben je het dak van een bestaand pand aan het renoveren? In dat geval is het steeds een aanrader om de volledige benodigde hoeveelheid aan riet in één keer te bestellen.

 

Type kost voor dakkapel riet Gemiddelde kostprijs
Plaatsen van nieuw rieten dak op dakkapel Gemiddeld 95 euro per vierkante meter
Afwerking van de nokvorsten Gemiddeld tussen 90 & 115 euro per meter
Renovatie van een bestaand rieten dak Tussen 110 & 160 euro per vierkante meter
Onderhoud van een rieten dak Tussen 7,50 & 10 euro per vierkante meter

 

Wanneer je kijkt naar het kostenplaatje voor de realisatie van een (nieuw) rieten dak wordt meteen duidelijk dat deze vrij goed meevalt. Je dient er echter nog rekening mee te houden dat het dak ook dient te worden geïsoleerd. Wanneer je dit gaat doen loopt het totale prijskaartje per vierkante meter al snel op naar een waarde van zo’n 180 euro of dus bijna het dubbele, inclusief de plaatsing van beide materialen. Het spreekt voor zich dat ook de BTW in deze kostprijs is inbegrepen, maar toch wordt hierdoor reeds meteen een volledig ander beeld geschept. Dit maakt dan ook duidelijk dat een rieten dak laten plaatsen bovenop je dakkapel in de praktijk zeker niet de goedkoopste oplossing is, in tegendeel.

De levensduur van een dakkapel riet

Een belangrijke factor waar je bij een dakkapel riet altijd rekening mee moet houden is het feit dat dit een type van dak is welke een bepaalde vorm van onderhoud vereist. De belangrijkste vijand van een rieten dak zijn dan ook mossen en algen. Op het ogenblik dat deze zich kunnen vormen kunnen ze een afsluitende laag gaan vormen. Dit zal niet alleen de uitstraling van je dakkapel riet aanzienlijk aantasten, daarnaast kan het riet niet meer goed ademen en drogen waardoor de levensduur zal worden aangetast.

 

Bovenstaande klinkt onheilspellend, maar gelukkig kan er wel iets aan worden gedaan. Er zijn op de markt tegenwoordig namelijk tal van verschillende algen- en moswerende producten terug te vinden welke er voor kunnen zorgen dat mosgroei op het dak kan worden tegengegaan. Let wel, het is altijd van belang om goed de voorschriften te lezen voor het gebruik van dit product. Bij twijfel kan je dit bovendien maar beter overlaten aan een echte specialist. Foutief gebruik van een algen) en moswerend product kan er namelijk toe leiden dat het omgekeerde effect wordt bereikt en dat is uiteraard niet de bedoeling.

 

Specifiek geldt voor een dakkapel riet dat er een geschatte levensduur in het vooruitzicht wordt gesteld van zo’n 25 jaar. In de praktijk wil dat echter wel eens flink wat meer zijn. Zo zou het zomaar kunnen dan het riet ook na 35 à 40 jaar nog steeds in perfecte staat verkeerd.

Wat met de nokafwerking bij een dakkapel riet?

De nokafwerking bij een dakkapel riet is er één die op verschillende manieren kan gebeuren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van keramieke nokvorsten. Het voordeel van dergelijke nokvorsten is niet alleen dat ze verkrijgbaar zijn in meerdere kleuren, daarnaast kunnen ze ook nog eens perfect geglazuurd worden. Ben je niet zo te vinden voor keramieke nokvorsten? In dat geval zijn er ook koperen varianten op de markt terug te vinden en verschenen er recent zelfs speciale kunststof varianten op de markt. Voor ieder wat wils!

Hoe je dakkapel riet isoleren?

Last but not least is er nog het isolerende karakter van een dakkapel riet. Je zal er namelijk uiteraard alles aan willen doen om er voor te zorgen dat er ook in je dakkapel zo weinig mogelijk warmteverlies kan optreden. Dit is geen probleem, maar dan zal je wel moeten gaan isoleren. Op welke manier je dit zal moeten doen is afhankelijk van de dakconstructie van je dakkapel. In het geval van een open constructie zal er bijvoorbeeld gewerkt moeten worden met een isolatie die wordt geplaatst aan de binnenkant van het huis. Deze dient ook steeds te worden afgedekt met een soort van dampdichte folie.

 

In het merendeel van de gevallen wordt er echter voor gekozen om de isolatiepanelen op de dakconstructie van je dakkapel zelf te plaatsen. Hou er hierbij wel rekening mee dat de warme kant van het isolatiemateriaal in eerste instantie een dampscherm dient te krijgen. Bij een gesloten dakconstructie kan er een isolatiewaarde worden bereikt van RC 2,5 of hoger. In ieder geval mag het duidelijk zijn, het grondig isoleren van jouw dakkapel riet hoeft in de praktijk absoluut geen enkel probleem met zich mee te brengen, in tegendeel.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug