
Om een (extra) ziel te geven aan hun woning kiezen steeds meer mensen er voor om een huis te bouwen welke over een klassieke uitstraling beschikt, al is klassiek misschien wel het verkeerde woord. Authentiek zou misschien een beetje verwoording zijn welke ook meteen de wat jongere generatie zou aantrekken. Ook zij kiezen er namelijk lang niet altijd voor om een zeer strakke dakkapel te bouwen voorzien van een plat dak, in tegendeel. Een zogenaamde dakkapel puntdak blijkt zelfs stelselmatig terug aan populariteit te winnen. Ben jij ook wel benieuwd naar dit type van dakconstructie en wat ze voor jou allemaal in petto heeft? Lees dan meteen verder en ontdek alles wat je altijd al hebt willen weten over de mogelijkheden en kosten die zijn verbonden aan een dakkapel puntdak.
Wat is een dakkapel puntdak precies?
Er is sprake van een dakkapel puntdak op het ogenblik dat de beide hellende zijden van een dak richting één (scherpe) punt lopen. Dit zorgt er voor dat er in de praktijk sprake is van een uiterst typische en bijgevolg ook zeer authentieke uitstraling. Dat is echter niet alles. In het verleden kozen veel mensen er voor om gebruik te maken van een dakkapel puntdak omdat ze op deze manier de dakconstructie konden beschermen tegen allerhande potentiële nadelen. Het ging hierbij dan niet alleen om water welke zich een weg naar binnen in de dakkapel wist te dringen, maar ook om bijvoorbeeld sneeuw die tijdens de wintermaanden gedurende een lange tijd een flinke druk uitoefende op de dakconstructie. Tegenwoordig gelden deze voordelen uiteraard nog altijd, maar zijn er ook andere, minder hellende dakconstructies die dit weten te realiseren. Toch blijft ook een dakkapel puntdak nog steeds erg populair.
Het is een algemeen bekend probleem bij dakkapellen (en dan in het bijzonder bij prefab uitvoeringen) dat er nog wel eens sprake wil zijn van penetrerend vocht. Dat is natuurlijk vervelend, want als dit vocht zich kan doorzetten tot in de dakkapel zelf, dan kan ze daar behoorlijke schade aanrichten. Door te kiezen voor een dakkapel puntdak wordt er echter gekozen voor een hellende dakconstructie die er om bekend staat het hemelwater op bijzonder efficiënte wijze af te kunnen voeren van het dak. Op deze manier wordt het risico op insijpeling van de regen werkelijk zeer sterk beperkt.
Hoeveel kost het realiseren van een dakkapel puntdak?
Nu je weet wat een dakkapel puntdak precies is kunnen we ook even gaan kijken naar de kostprijs die er aan verbonden is. Wat dit betreft moet er rekening worden gehouden met een aantal extra invloeden die er eigenlijk voor zorgen dat het kostenplaatje aanzienlijk hoger kan uitvallen in vergelijking met een plat dak. Ai, dit is voor heel wat van de lezers op deze pagina ongetwijfeld geen goed nieuws. Toch hoeft het ook niet noodzakelijk slecht nieuws te zijn, want de meerwaarde die er door een dakkapel puntdak wordt gecreëerd is eveneens niet min.
In ieder geval, in eerste instantie is er natuurlijk de constructie van het puntdak die een bepaalde kostprijs met zich meebrengt. Deze wordt uiteraard bepaald door de afmetingen en dan vooral door de breedte van het dak. Deze breedte is namelijk ook bepalend voor de exacte hellingshoek en zal bijgevolg bepalend zijn voor de hoeveelheid aan materialen die zullen worden toegepast. Om hier een beetje duidelijkheid in te scheppen hebben we alvast twee concrete prijsvoorbeelden van dakkapel puntdaken voor jou op een rijtje gezet.
Type dakkapel puntdak | Gemiddelde kostprijs |
Dakkapel puntdak breedte 150 centimeter | Gemiddeld zo’n 3.600 euro |
Dakkapel puntdak breedte 250 centimeter | Gemiddeld zo’n 4.150 euro |
Bovenstaande geeft je reeds een bepaald beeld van de gemiddelde kosten die voor een dakkapel puntdak aangerekend kunnen worden. Het betreft hier uiteraard echter de basis voor je dakkapel puntdak. Een andere kost waar je nog rekening mee dient te houden komt misschien enigszins uit onverwachte hoek. Er wordt tegenwoordig veelvuldig getracht om zoveel mogelijk dakkapellen vergunningsvrij te laten realiseren, maar dat blijkt lang niet altijd een optie te zijn. Wel, bij een dakkapel puntdak is dat bijvoorbeeld niet mogelijk.
Vanaf het ogenblik dat je te maken hebt met een hellende dakconstructie (en dat is een puntdak dus zeker en vast) zal je er rekening mee moeten houden dat er een zogenaamde bouwvergunning dient te worden aangevraagd. Deze bouwvergunning aanvragen hoeft in principe geen groot probleem te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat er extra kosten voor gemaakt dienen te worden. Denk op dit vlak niet alleen aan de realisatie van een bouwtekening, maar ook aan het begeleiden van de vergunningsaanvraag. In totaal kan je op deze manier rekenen op een meerprijs die zomaar 600 à 650 euro kan behelzen.
Hoe besparen op de kostprijs van je dakkapel puntdak?
Dat je genoodzaakt bent om voor dit type van dakkapel een bouwvergunning aan te vragen zal voor veel mensen een streep door de rekening betekenen. Hoe je het namelijk ook draait of keert, in principe gaat het hierbij om een kost waar je zelf als eigenaar van de woning helemaal niets aan hebt. Kan je deze extra kost nog op een andere manier compenseren? Absoluut. De hieronder opgelijste bespaartips kunnen er zomaar voor zorgen dat je dakkapel puntdak op het einde van de rit heel wat goedkoper uitvalt dan je eerst had verwacht.
- Een casco dakkapel puntdak voor doe-het-zelvers
Ben je van plan om zelf even stevig de handen uit de mouwen te steken voor wat de realisatie van je dakkapel puntdak betreft? In dat geval is het mogelijks de moeite waard om even te kijken in de richting van een casco exemplaar. Een dergelijke dakkapel puntdak is perfect wind- en waterdicht, maar vereist nog een aanzienlijke afwerking. Voor de doorgewinterde doe-het-zelver is dit een erg fijn karwei waarmee hij ook nog eens een behoorlijke som geld kan uitsparen!
- Schakel een dakkapelbedrijf uit de buurt in
Indien je een beroep gaat doen op een dakkapelbedrijf is het altijd interessant om te kiezen voor een partij die zo dicht bij jou woning als mogelijk is gevestigd. Dit heeft alles te maken met de transportkosten die gemaakt dienen te worden tussen het bedrijf in kwestie en jouw woning. Deze kosten zijn gelegen tussen de 0,25 en 0,50 euro en ondanks het feit dat dit niet zoveel lijkt is het wel zo dat deze per kilometer worden aangerekend. Wil je geen euro teveel betalen voor jouw dakkapel puntdak? Dan is rekening houden met deze voorrijkosten altijd van belang.
Dit artikel is geschreven door: