Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Vooraleer je een dakkapel voor je woning aankoopt is het van belang om voor jezelf uit te maken aan welke eisen deze allemaal dient te voldoen. De eisen die mensen hebben met betrekking tot hun dakkapel kunnen namelijk sterk uiteenlopend zijn. De ene persoon vindt het bijvoorbeeld prima wanneer de dakkapel gewoon een standaard model betreft die voordelig is in aankoop terwijl de ander elk klein detail van diens dakkapel wil kunnen bepalen. Geldt dit laatste ook voor jou en zou je dan ook graag een dakkapel op maat willen laten maken? Lees dan snel verder en ontdek waar je allemaal rekening mee dient te houden!

Welke voordelen brengt een dakkapel op maat met zich mee?

Vandaag de dag kan er worden vastgesteld dat steeds meer mensen er voor kiezen om een dakkapel op maat te laten maken. Deze keuze is voor velen een vereiste, bijvoorbeeld omdat ze zich niet kunnen vinden in de standaard afmetingen die kenmerkend zijn voor een prefab dakkapel. Denk jij er ook aan om een dakkapel op maat te laten maken, maar wil je graag eerst nog een duidelijk beeld hebben van alle voordelen die hieraan verbonden zijn? Wij hebben ze stuk voor stuk even hieronder voor jou op een rijtje gezet.

  • Door te kiezen voor een dakkapel op maat kan je zorgen voor een optimale hoeveelheid extra licht en ruimte in je woning.
  • Een dakkapel op maat kan volledig worden afgestemd op de woning. Dat is bij een prefab dakkapel uiteraard heel wat minder het geval.
  • De belangrijkste reden waarom mensen opteren voor een dakkapel op maat is natuurlijk terug te vinden in de vrijheid in het ontwerp. Veel mensen willen graag dat hun dakkapel er tussenuit spring. Dat kan met een standaard prefab ontwerp uiteraard maar moeilijk worden gerealiseerd. Met een dakkapel op maat kan dat wel.
  • Door een dakkapel op maat te realiseren wordt het mogelijk om een financiële meerwaarde te creëren voor je woning. Bij verkoop kan je dan ook rekenen op een aanzienlijk hogere opbrengst.

Zijn er ook nadelen aan een dakkapel op maat verbonden?

De bovenstaande voordelen met betrekking tot de realisatie van een dakkapel op maat spreken natuurlijk voor zich. Dit neemt evenwel niet weg dat er ook nog een aantal nadelen zijn waar je rekening mee zal willen houden. Op vlak van nadelen moet je bij een dakkapel op maat dan ook rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Voor een dakkapel op maat is vaak een omgevingsvergunning vereist. Dit komt onder meer door het feit dat er bij maatwerk constructies veelal wordt afgeweken van de maximale afmetingen die vergunningsvrij bouwen mogelijk maken.
  • Voor veel mensen die een dakkapel willen laten plaatsen aan hun woning is het belangrijk dat de bouw van de constructie zo snel mogelijk verloopt. In het geval van een prefab dakkapel kan dit veelal binnen slechts één werkdag gebeuren. Geef je de voorkeur aan een maatwerk dakkapel? In dat geval moet er rekening worden gehouden met een (veel) langere realisatietijd.
  • Een derde nadeel heeft uiteraard betrekking tot de kostprijs die een dakkapel op maat met zich meebrengt. In vergelijking met een prefab exemplaar ligt deze dan ook een behoorlijk stuk hoger.

Hoeveel kost een dakkapel op maat?

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een dakkapel op maat te laten maken zal je graag op financieel vlak geen sprong in het duister willen wagen. Ondanks het feit dat het erg moeilijk is om een concrete kostprijs aan te geven voor een dakkapel op maat (de wensen van woningeigenaars kunnen zeer sterk uiteenlopend zijn) is het wel zo dat we een gemiddelde inschatting kunnen maken op basis van het materiaal waaruit de dakkapel bestaat. Wanneer we dit gaan doen betekent dit dat we uitkomen bij de onderstaande, gemiddelde kosten:

Soort dakkapel op maat

Gemiddelde kostprijs

Houten dakkapel op maat Vanaf gemiddeld 4.000 euro
Kunststof dakkapel op maat Vanaf gemiddeld 4.900 euro
Polyester dakkapel op maat Niet van toepassing

Verschillende elementen zullen het prijskaartje van jouw dakkapel op maat beïnvloeden. Er moet op dit vlak niet alleen stil worden gestaan bij het soort materiaal dat wordt gebruikt, wat bovendien ook te denken van de beglazing die in je dakkapel wordt voorzien? Kies je bijvoorbeeld nog voor het oude(re) enkel of dubbel glas of kies je voor hoogrendementsglas? In het laatste geval zal de investeringskost natuurlijk net wat hoger liggen, maar daar staat tegenover dat je een behoorlijk bedrag op je energiefactuur kan besparen. Ook bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie evenals het voorzien van een luxueuze afwerking kan het totale prijskaartje van je dakkapel op maat aanzienlijk beïnvloeden.

Hoe besparen op een dakkapel op maat?

Standaard is er aan een dakkapel op maat dus een stevig prijskaartje verbonden. Betekent dit dat een dergelijke constructie voor jou niet tot de mogelijkheden behoort? Niet noodzakelijk. Er bestaan namelijk verschillende mogelijkheden om te besparen op de realisatieprijs van je dakkapel op maat. Wij hebben de belangrijkste bespaartips alvast voor jou op een rijtje gezet.

  • Kies voor hout als materiaal voor je dakkapel

Wil je een mooie dakkapel op maat kunnen realiseren tegen een zo beperkt mogelijk prijskaartje? In dat geval kan het altijd interessant zijn om te kijken in de richting van een houten dakkapel. Hout is een voordelig materiaal om je dakkapel mee te realiseren, maar je moet na de plaatsing wel nog rekening houden met het nodige schilder- en beitswerk. Toch is deze meerprijs relatief beperkt.

  • Hou de afmetingen zoveel mogelijk binnen de perken

Wil je de kosten van jouw dakkapel op maat zo beperkt mogelijk houden? In dat geval zal je ook rekening willen houden met de afmetingen waar deze over zal komen te beschikken. Hoe groter je dakkapel op maat, des te meer materiaal er niet alleen is vereist, daarnaast zullen ook de arbeidsuren stevig oplopen. Door de afmetingen van je maatwerk dakkapel binnen de perken te houden is het dus zeker en vast mogelijk om ook het totale kostenplaatje een flink stuk betaalbaarder te houden.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine