
Heel wat mensen zijn op zoek naar een mogelijkheid om op een efficiënte manier wat extra ruimte te creëren in hun woning. Dat kan onder meer gebeuren door het plaatsen van een dakkapel. Een dakkapel implementeren in je woning zorgt echter niet alleen voor een praktisch voordeel, daarnaast komt het ook de uitstraling van je huis meteen ten goede. Zou jij ook wel willen investeren in een dakkapel, maar zijn er nog een aantal vragen waarmee je wordt geconfronteerd? De dakkapel informatie op deze pagina geeft je ongetwijfeld een sluitend antwoord op alle vragen met betrekking tot de plaatsing van jouw dakkapel.
Waarom een dakkapel integreren in je woning?
Veel mensen die op deze pagina terecht komen zijn waarschijnlijk nog niet helemaal overtuigd van het kopen van een dakkapel. Zij hebben nog net dat extra duwtje in de rug nodig. Dat duwtje kan gegeven worden door gewoon even de belangrijkste voordelen op een rijtje te zetten met betrekking tot een dakkapel:
- Door het realiseren van een dakkapel ontstaat er nieuwe, beloopbare vloeroppervlakte;
- Er wordt met een dakkapel extra daglicht naar binnen getrokken waardoor een zeer uitnodigende indruk wordt gecreëerd;
- De zolderkamer kan met een dakkapel prima gebruikt worden als bijvoorbeeld studieruimte of extra slaapkamer;
- Een dakkapel vertegenwoordigt altijd een visuele en financiële meerwaarde voor jouw woning;
Ben jij er ook wel voor te vinden om een dakkapel toe te voegen aan je woning, maar vrees je dat je daarvoor rekening zal moeten houden met behoorlijk hoge kosten? Ondanks het feit dat een dakkapel natuurlijk een stukje duurder is in vergelijking met een gewoon dakraam moet het gezegd dat er op verschillende manieren op je investering kan worden bespaard. Hoe dat precies allemaal mogelijk is vertellen we je graag verder op deze pagina.
Keuze tussen een prefab en een maatwerk dakkapel
Wanneer je van plan bent om een dakkapel te kopen zijn er uiteraard verschillende keuzes die je zal moeten maken. In eerste instantie moet er gekeken worden in de richting van de constructie waar je dakkapel over moet gaan beschikken. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:
- Een prefab dakkapel;
- Een maatwerk dakkapel;
Standaard zijn er op de markt tegenwoordig zeer veel uiteenlopende soorten dakkapellen terug te vinden. Deze standaard modellen beschikken uiteraard over een prefab constructie wat er voor zorgt dat je kan rekenen op verschillende voordelen. Kiezen voor een prefab dakkapel zorgt er namelijk niet alleen voor dat je kan rekenen op een zeer lage kostprijs, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze bijzonder snel kan worden geplaatst. Het enige nadeel waar je rekening mee moet houden is dat de flexibiliteit niet zo groot is. Je kan veelal nog net de kleur en het materiaal van de afwerking kiezen, maar daar blijft het dan ook bij.
Een compleet ander verhaal wordt het op het ogenblik dat je de voorkeur geeft aan een maatwerk dakkapel. In deze situatie ben je namelijk niet meer gebonden aan de standaard afmetingen en kan je kiezen voor een uniek vormgegeven constructie. Je kan bij een maatwerk dakkapel niet alleen zelf de vorm van de constructie bepalen, maar ook de afmetingen evenals het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Dat is natuurlijk fantastisch, maar je moet er wel rekening mee houden dat een maatwerk dakkapel in de praktijk gemiddeld 30 procent duurder is in vergelijking met een prefab exemplaar.
Welk materiaal gebruiken voor de realisatie van je dakkapel?
Een tweede keuze die je zal moeten maken met betrekking tot de realisatie van jouw dakkapel is terug te vinden in het materiaal waar gebruik van kan worden gemaakt. Op dit vlak onderscheiden we verschillende mogelijkheden, namelijk:
- Een houten dakkapel;
- Een kunststof dakkapel;
- Een polyester dakkapel;
Voor welk type materiaal je voor jouw dakkapel uiteindelijk zal kiezen is afhankelijk van meerdere factoren. Zo besteden mensen niet alleen de nodige aandacht aan de uitstraling van hun dakkapel, maar kijken ze ook naar de kostprijs die er aan verbonden is evenals naar het onderhoud dat al dan niet moet worden uitgevoerd. Dit laatste is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Veel mensen hebben helemaal niet zoveel tijd om hun dakkapel te onderhouden of willen de extra kosten niet maken. Indien dat eveneens geldt voor jou is kiezen voor een houten dakkapel wellicht niet meteen de beste keuze.
Wat het kostenplaatje van je dakkapel betreft zal je al snel kunnen vaststellen dat een dakkapel die is gemaakt van kunststof de voordeligste oplossing is. Dit is al helemaal het geval wanneer je kiest voor een exemplaar met een prefab constructie. Ook een houten dakkapel is financieel zeer interessant, maar je hebt als nadeel dat je met nog heel wat extra kosten kan worden geconfronteerd. Wil je bijvoorbeeld je dakkapel graag in een kleur naar keuze? Dan zal je deze nog moeten laten schilderen. Bovendien zijn er ook onderhoudskosten vereist. Deze kosten kunnen al snel oplopen tot zo’n 150 euro op jaarbasis.
Is er een vergunning vereist voor een dakkapel of niet?
Wanneer je op zoek bent naar dakkapel informatie zal je zeker ook even stil willen blijven staan bij het feit of er nu voor jouw dakkapel al dan niet een vergunning is vereist. Dat kan, maar hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Belangrijk om rekening mee te houden is in eerste instantie de locatie waar de dakkapel wordt geplaatst. Is deze met andere woorden zichtbaar vanaf de straatkant of bevindt ze zich achteraan het huis? In het laatste geval kan je de dakkapel doorgaans zonder vergunning realiseren, wanneer ze ook op vlak van afmetingen aan de opgelegde voorwaarden van de omgevingsvergunning voldoet. Enkele belangrijke aandachtspunten waar je voor het vergunningsvrij bouwen van je dakkapel rekening mee dient te houden zijn:
- De dakkapel mag vanaf de voet gemeten niet hoger zijn dan 1,75 meter;
- Ze beschikt over een plat en dus niet over een schuin dak;
- De onderzijde is meer dan 0,5 meter en minder dan 1 meter boven de dakvoet terug te vinden;
- De bovenzijde is meer dan 0,5 meter onder de daknok gelegen;
- De zijkanten bevinden zich op meer dan een halve meter van de zijkanten van het dakvlak;
- De dakkapel mag niet worden geplaatst op een tijdelijke woonst;
Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden en wordt de dakkapel aan de achterkant van je huis geplaatst? In dat geval is het doorgaans mogelijk om ze zonder omgevingsvergunning te laten realiseren.
Dit artikel is geschreven door: