Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Vooraleer je begint met het realiseren van een dakkapel spreekt het voor zich dat je er altijd goed aan doet om even bepaalde ideeën te verzamelen. Hoe zie je bijvoorbeeld de afwerking aan de buitenkant van je dakkapel en op welke manier wil je ze gaan inrichten? Het merendeel van de mensen die een dakkapel willen laten realiseren hebben een aantal zeer strikte eisen en / of verwachtingen in hun hoofd waar deze aan dient te voldoen. Alleen op deze manier is het dan ook mogelijk om een perfect en bevredigend eindresultaat te verkrijgen. Ben jij ook op zoek naar een aantal leuke en interessante dakkapel ideeën? In dat geval kan de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij helpen!

Het realiseren van een karakteristieke dakkapel

Veel mensen die een dakkapel willen laten realiseren zijn fan van een landelijke en / of karakteristieke uitstraling. Indien dat eveneens geldt voor jou kan je er voor kiezen om gebruik te maken van een dakkapel die is voorzien van een rieten kap. Een mogelijks alternatief is een dakkapel met puntdak. Is er sprake van een iets oudere woning waarbij je een dakkapel wenst te voorzien? Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een zogenaamd zadeldak. Dit type van dak is in het bijzonder populair bij jaren 30-woningen.

Breng meer van buiten naar binnen in je dakkapel

Een dakkapel is fantastisch en een genot om er gebruik van te maken. Toch zijn er heel wat mensen die te kampen hebben met een niet onbelangrijk nadeel. Zij vinden namelijk dat een dakkapel de verbinding enigszins breekt tussen de binnenkant van de dakkapel en de buitenwereld. Dat kan zeer eenvoudig opgevangen worden. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld zo dat steeds meer mensen er de voorkeur aan geven om ook een Frans balkon bij hun dakkapel te voorzien. Zo kan je gerust een naar binnen draaiende deur in je dakkapel maken zonder dat je moet vrezen dat je er uit valt. De balustrade biedt op dit vlak dan ook precies die veiligheid die jij wenst.

Een volwaardig balkon bij je dakkapel realiseren? Het kan!

Kiezen voor een Frans balkon betekent uiteraard niet dat je meteen ook over een ruimte buitenshuis beschikt bij je dakkapel. In principe wordt er gewoon als het ware een verbinding gecreëerd tussen de ruimte binnen in je woning en de buitenwereld. Wil je echter tijdens de zomermaanden graag tot laat op de avond kunnen blijven genieten van de warme zonnestralen? In dat geval zal je er liever voor willen kiezen om een volwaardig balkon te laten realiseren. Dat is uiteraard mogelijk, alleen is de constructie daarvan veel complexer waardoor het geheel natuurlijk flink wat meer geld kosten. Bijkomend is het bovendien ook nog eens zo dat er voor het realiseren van een dakkapel met een volwaardig balkon ook altijd een omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd.

Is een dakkapel met nokverhoging een optie?

Wanneer we de vaakst terugkerende dakkapel ideeën gaan bekijken zien we dat er vooral de voorbije jaren heel wat aandacht is gegaan naar dakkapellen die beschikken over een nokverhoging. Dat is niet zo vreemd, want op deze manier kan er als het ware een volledige verdieping aan je huis worden toegevoegd. Dit zijn in één klap behoorlijk veel vierkante meters die je er zomaar bij krijgt!

Creëer meerdere nieuwe kamers met één dakkapel

Wil je graag niet alleen een extra slaapkamer aan je huis toevoegen, maar bijvoorbeeld ook een kleine extra badkamer? Denk je dat je dan automatisch moet kijken in de richting van twee nieuwe dakkapellen in plaats van één? Zeker niet. Je kan er namelijk ook perfect voor kiezen om een scheidingswand in je dakkapel te realiseren. Hierdoor ontstaan met één enkele constructie niet één, maar wel twee nieuwe ruimtes in huis.

Laat de balken binnen in je dakkapel zichtbaar

Een dakkapel is eigenlijk een constructie die het vrij eenvoudig mogelijk maakt om de authentieke elementen te bewaren en bijgevolg niet aan het zicht te onttrekken. De houten balken die zijn gebruikt voor het vormgeven van de constructie bieden bijvoorbeeld ruim voldoende mogelijkheden om als echte eye-catcher te fungeren. Je kan er voor kiezen om ze gewoon origineel te laten, maar ze kunnen ook worden geschilderd of er kan heel wat ander leuks mee worden gedaan. Hoe dan ook, het ‘bloot’ laten van de balken in je dakkapel zorgt er meteen voor dat er een zeer aantrekkelijke en bijzondere uitstraling wordt gecreëerd.

Heb je veel unieke dakkapel ideeën? Kies dan voor een casco uitvoering!

Tot slot nog even een belangrijke tip waar je mogelijks als doe-het-zelver rekening mee zal willen houden. Beschik je namelijk over niet één, maar wel over meerdere interessante dakkapel ideeën? In dat geval is het altijd een mogelijkheid om deze zelf te realiseren door in eerste instantie een casco dakkapel te kopen. Een dergelijke dakkapel kan voordelig worden aangekocht waardoor de éénmalige investeringskost kan worden gedrukt, maar tegelijkertijd beschik je toch over alle nodige opties om deze geheel naar je eigen wens af te werken. Heb je dus met andere woorden ook heel wat interessante dakkapel ideeën? Twijfel dan zeker niet langer en kijk of het kopen van een casco dakkapel voor jou al dan niet interessant kan zijn!

De invloed van je dakkapel ideeën op een mogelijke vergunningsaanvraag

Tot slot, je mag nog over zo’n fantastische dakkapel ideeën beschikken, je moet er wel altijd rekening mee houden dat deze een (directe) invloed kunnen hebben op het feit of je nu bijvoorbeeld al dan niet een vergunning dient aan te vragen voor je dakkapel. Veel mensen houden hier geen rekening mee, maar vanaf het moment dat je bijvoorbeeld een volwaardig balkon aan je dakkapel wil toevoegen zal je een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Dit geldt ook op het ogenblik dat de dakkapel groter uitvalt dan de maximale hoogte van 1,75 meter die wordt voorgeschreven. Hoe dan ook, zet dus altijd eerst goed al je dakkapel ideeën op een rijtje en ga na of en op welke manier deze mogelijks een verplichte vergunningsaanvraag in de hand werken.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die