Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een belangrijke indicatie voor wat de kwaliteit van je dakkapel betreft is terug te vinden in de garantie die wordt aangeboden. Dit is meteen een zeer belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Veel mensen staan er namelijk niet bij stil, maar op het ogenblik dat er mogelijks een probleem optreedt met je dakkapel kan de garantie er voor zorgen dat je niet zelf voor de kosten moet opdraaien. Op deze manier kan je ongetwijfeld behoorlijk veel geld besparen en dat zonder dat er wordt geraakt aan de uiteindelijke kwaliteit van je dakkapel. Wil jij ook graag meer te weten komen over de aandachtspunten met betrekking tot jouw dakkapel garantie? Dan kan de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij helpen!

Niet één, maar wel verschillende soorten garanties

In eerste instantie is het van belang om er rekening mee te houden dat er niet zoiets bestaat als één algemene dakkapel garantie. In het merendeel van de gevallen wordt er bij het opstellen van de garantievoorwaarden door je dakkapel leverancier dan ook altijd een onderscheid gemaakt tussen:

 

  • De onderhoudstermijn voor je dakkapel;
  • De zogenaamde aflevergarantie;
  • De daadwerkelijke garantietermijn waarvan sprake is;

De onderhoudstermijn bij een dakkapel

In eerste instantie is er de standaard onderhoudstermijn die geldt bij de levering en plaatsing van een dakkapel. Deze is vastgesteld op 30 dagen. Is er binnen deze periode sprake van één of meerdere gebreken die de kop opsteken? In dat geval is het de verplichting van je leverancier om deze zo snel mogelijk te herstellen.

De aflevergarantie bij een dakkapel

Tijdens het eerste half jaar worden alle klachten die je als klant hebt afgehandeld onder de zogenaamde aflevergarantie. Tijdens deze periode dient de specialist die verantwoordelijk was voor de levering en plaatsing van je dakkapel alle mogelijke schade kosteloos te herstellen. Uitsluitend schade welke is ontstaan door ‘niet afgesproken bijzonder gebruik’ wordt niet vergoed. Wat er precies allemaal onder deze noemer valt zal moeten blijken aan de hand van de voorwaarden die gelden voor de aflevergarantie bij je dakkapel.

De garantietermijn van je dakkapel

Tijdens de garantietermijn van een dakkapel beschik je in principe over dezelfde rechten in vergelijking met de eerste zes maanden. Waarom geldt hiervoor dan een ander type van garantietermijn? Zeer eenvoudig, omdat er sprake is van één wezenlijk en zeer belangrijk verschil. Tijdens de afgesproken garantieperiode dien je namelijk aan te kunnen tonen dat de schade onder de garantie valt. Gemiddeld bedraagt de garantietermijn bij een dakkapel tussen de 10 en 15 jaar. Welke termijn er voor jouw dakkapel precies van toepassing is zal moeten blijken bij het raadplegen en controleren van de voorwaarden van jouw dakkapel specialist.

Waarvoor gelden er afwijkende termijnen?

Net zoals bij elk type bouwwerk geldt ook voor de garantie bij een dakkapel dat er sprake is van meerdere afwijkende termijnen. De algemene garantie die wordt geboden bij dakkapellen heeft dan ook veelal uitsluitend betrekking op de gebruikte materialen, de constructie en de kozijnen evenals de dakbedekking waar je dakkapel over beschikt. Voor verschillende materialen gelden er echter nagenoeg altijd afwijkende termijnen. Het gaat hierbij om:

 

  1. De beglazing beschikt over een maximale garantietermijn van 10 jaar;
  2. Voor hang- en sluitwerk geldt een variërende termijn van tussen de 2 en 5 jaar;
  3. Voor accessoires waaronder rolluiken geldt een garantie van standaard 12 maanden;

 

Is het voor jou niet meteen duidelijk welke garantie er van toepassing is voor verschillende onderdelen van je dakkapel? Vraag dan raad bij je leverancier en / of controleer de garantievoorwaarden die onderdeel vormen van je contract. Op deze manier voorkom je ongetwijfeld heel wat vervelende verrassingen.

Hou altijd rekening met de voorwaarden voor je dakkapel garantie!

De hierboven aangegeven verschillende vormen van garantie zijn uiteraard bijzonder interessant, maar je moet er rekening mee houden dat er niet zomaar altijd aanspraak op kan worden gemaakt. Vooraleer je, je kan beroepen op de garantievoorwaarden van je dakkapel is het bijvoorbeeld van belang om er rekening mee te houden dat er altijd sprake moet zijn geweest van normaal gebruik. Bovendien dien je ook te kunnen aantonen dat de dakkapel op gepaste wijze is onderhouden. De exacte voorwaarden die hieraan zijn verbonden zijn uiteraard afhankelijk van het type materiaal waar gebruik van is gemaakt.

 

Naast bovenstaande moet je er ook altijd rekening mee houden dat er beperkingen opgelegd kunnen worden voor wat betreft het uitvoeren van garantiewerkzaamheden. Er wordt bijvoorbeeld vaak in de voorwaarden benadrukt dat mogelijke garantiewerkzaamheden uitsluitend door de leverancier zelf kunnen worden uitgevoerd. Kies je er met andere woorden voor om een beroep te doen op een ander dakkapel bedrijf? In dat geval zal je zelf voor de kosten voor de herstellingen moeten opdraaien. Hou er bovendien eveneens rekening mee dat het zogenaamde ‘garantiebewijs’ ten allen tijde goed moet worden bewaard. Zonder dit bewijs is het mogelijk dat je eender welke garantie op je dakkapel verliest.

 

Tip: Heb je geen speciaal garantiebewijs ontvangen bij de oplevering of plaatsing van je dakkapel? Geen nood, in dat geval is het waarschijnlijk je factuur die hiervoor dienst doet!

Probeer schade altijd zo snel mogelijk te melden!

Een ander belangrijk gegeven waar je altijd bij stil moet blijven staan is terug te vinden in de snelheid waarmee mogelijke schade bij vaststelling wordt gemeld aan de leverancier. Het is altijd in jouw voordeel om dit zo snel mogelijk te doen. De redenen hiervoor zijn uiteraard niet ver te zoeken. Door zo snel mogelijke eventuele schade aan je dakkapel te melden wordt er namelijk voor gezorgd dat:

 

  1. De schade zo snel mogelijk wordt verholpen waardoor jij terug optimaal van jouw dakkapel kan genieten;

 

  1. Je er zeker van kan zijn dat je voor het verhelpen van de schade aan je dakkapel kan rekenen op de meest optimale (garantie)voorwaarden;

 

Heb je na het vaststellen van bepaalde schade te lang gewacht om deze te melden aan je leverancier? In dat geval is de kans bijzonder groot dat je geen aanspraak meer zal kunnen maken op je garantie. Dit betekent dat je de kosten voor het herstellen van de schade gewoon uit je eigen zak zal moeten gaan betalen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.

Expert tips: Zelf een dakkapel plaatsen

Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Een dakkapel op je woning plaatsen.

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte