Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Iedereen die wenst te investeren in de realisatie van een dakkapel bij zijn of haar woning zal uiteraard bepaalde eisen voor handen hebben. Hoe groot moet de dakkapel bijvoorbeeld zijn, over welke uitstraling dient ze te beschikken en hoeveel budget is er voor handen? Afhankelijk van de eisen waarover je beschikt zal je kunnen vaststellen dat het net interessanter kan zijn om te kiezen voor een prefab of voor een maatwerk oplossing. Mensen die hun dakkapel echt volledig willen laten bouwen naar hun smaak kunnen er voor kiezen om gebruik te maken van een maatwerk oplossing. Los van het feit dat er op deze manier natuurlijk fantastische constructies gerealiseerd kunnen worden moet het wel gezegd dat een maatwerk dakkapel ook heel wat duurder is in vergelijking met de prefab variant. Hoe dan ook, ben jij bezig met het opstellen van je dakkapel eisen? Dan kan de informatie op deze pagina zeer interessant zijn!

De basis eisen voor een dakkapel

Bij het opstellen van je dakkapel eisen is het van belang om rekening te houden met een aantal noodzakelijke factoren. De eerste basis eisen die je voor jezelf dient uit te maken zijn:

  1. Hoe groot moet de dakkapel precies zijn? Je dient er rekening mee te houden dat de grootte van je dakkapel bepalend is voor onder meer het feit of je deze vergunningsvrij kan laten plaatsen of niet.
  2. Waar moet de dakkapel precies worden geplaatst? Het plaatsen van je dakkapel is niet alleen mogelijk aan de voor- en achterkant van je woning, in bepaalde situaties kan je ze ook voorzien aan de zijkant van het huis. Let op, ook hiervoor geldt dat je rekening zal moeten houden met de vastgelegde bepalingen in het reglement van de gemeente.
  3. Kies je voor een enkele of een dubbele dakkapel? Steeds meer mensen die over de vereiste beschikbare ruimte beschikken geven de voorkeur aan een dubbele in plaats van een enkele dakkapel. Ze doen dit omdat ze op deze manier in één klap over een veel grotere vloeroppervlakte beschikken. Let wel, de kosten voor een dubbele dakkapel liggen uiteraard wel een stukje hoger in vergelijking met een enkel exemplaar.
  4. Dient je dakkapel voorzien te worden van een balkon of niet? Er voor kiezen om een balkon bij je dakkapel te realiseren kan er voor zorgen dat je bijvoorbeeld een plaats hebt om lekker lang in het zonnetje te vertoeven. Anderzijds kan je er ook een handig opbergcompartiment creëren voor bijvoorbeeld de vuilbakken. Ook een dakkapel balkon is dan ook zeker de moeite meer dan waard om te overwegen.

Dakkapel eisen met betrekking tot de constructie

De ene dakkapel constructie is absoluut de andere niet. In het merendeel van de gevallen wordt er nog steeds voor gekozen om de constructie van een dakkapel uit hout op te trekken. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat er lage kosten aan verbonden zijn, daarnaast is hout een zeer stevig en solide materiaal welke door veel mensen met plezier wordt gebruikt. Kies je voor een prefab in plaats van een maatwerk dakkapel? In dat geval zal je merken dat ook het gebruik van kunststof door de jaren heen aanzienlijk populairder is geworden. In principe zijn er geen nadelen verbonden aan een kunststof dakkapel constructie ten opzichte van een houten variant, in tegendeel.

Of je er uiteindelijk voor kiest om gebruik te maken van een prefab of een maatwerk dakkapel constructie is altijd grotendeels gebaseerd op je eigen persoonlijke voorkeur. Beschik je over een heel groot aantal eisen en wil je deze graag allemaal gerealiseerd zien worden bij je dakkapel? In dat geval zal je aangewezen zijn op een maatwerk oplossing. Hier zijn wel aanzienlijk hogere kosten aan verbonden in vergelijking met een prefab uitvoering. Gemiddeld kost een maatwerk dakkapel constructie dan ook zo’n 30 procent meer in vergelijking met een prefab exemplaar. Zeker iets om rekening mee te houden dus.

Dakkapel eisen op vlak van afwerking

Met bovenstaande zal je waarschijnlijk reeds aan een behoorlijk lijstje komen met dakkapel eisen. Toch is er nog heel wat meer om over na te denken. Heb je, je keuze gemaakt voor wat de constructie van je dakkapel betreft? In dat geval moet er namelijk ook nog worden gekeken in de richting van de afwerking. Het betreft hier bovendien een tweeluik. De afwerking van een dakkapel gebeurt namelijk niet alleen voor wat het interieur, maar ook voor wat het exterieur betreft. Beide eisen eens grondig op een rijtje zetten is dan ook altijd een absolute must.

Dakkapel eisen afwerking binnenkant

Voor wat de binnenkant van je dakkapel betreft heb je waarschijnlijk heel wat uiteenlopende eisen. Een eerste eis heeft wellicht betrekking tot de stijl van afwerking. Het merendeel van de woningeigenaars vereisen dat alle verschillende ruimtes perfect op elkaar aansluiten. De stijl van de dakkapel moet dan ook in lijn liggen met deze van bijvoorbeeld de gang, maar ook de slaapkamer, de woonkamer, etc. Om dit te kunnen realiseren is er vaak schilderwerk vereist. Vooraleer je dit kan gaan doen is het echter belangrijk om met nog iets anders rekening te houden, namelijk met de isolatie die moet worden geplaatst.

Het is tegenwoordig een absolute must om onze woning zo optimaal mogelijk te isoleren. Toch wordt dit vooral bij de plaatsing van een dakkapel uit het oog verloren. Dat is helemaal niet interessant, niet in het minst gezien de hoge positie waar een dakkapel zich bevindt. Het niet isoleren van je dakkapel kan dan ook zomaar 30 procent warmteverlies met zich meebrengen. Het spreekt voor zich dat je dit aan het einde van het jaar zal voelen op je energiefactuur.

Dakkapel eisen afwerking buitenkant

Heb je de eisen voor de binnenkant van je dakkapel op een rijtje gezet? Dan moet er ook nog worden gekeken naar de afwerking aan de buitenkant. Van welke materialen ga je hiervoor gebruikmaken? Kies je bijvoorbeeld voor een afwerking met kunststof of hout of geef je de voorkeur aan polyester? Verlies bovendien ook niet het type glas uit het oog waar je in de ramen van je dakkapel gebruik van maakt. Daar waar hier vroeger altijd enkel of standaard dubbel glas in werd geplaatst is tegenwoordig kiezen voor HR-glas min of meer de norm geworden. Door het plaatsen van HR++ glas voorkom je in ieder geval dat er via het raam in je dakkapel heel wat warme lucht verloren gaat. Dit vergroot het comfort in de ruimte en komt ook je energiefactuur ongetwijfeld ten goede.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je woning biedt vele voordelen, waaronder