Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een dakkapel bestaat algemeen gezien uit twee verschillende delen. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen enerzijds de constructie waaruit ze is opgetrokken en anderzijds de afwerking waarover ze beschikt. Specifiek voor de dakkapel afwerking geldt dat deze niet alleen bepalend is voor de uitstraling waar de dakkapel over beschikt, daarnaast is ze ook voor een groot deel bepalend voor de onderhoudsvriendelijkheid evenals de levensduur waar de dakkapel over beschikt. Dit maakt dat de keuze voor de afwerking nog veel belangrijker is dan je in eerste instantie reeds vermoedt. Breek jij ook je hoofd over de afwerking van je dakkapel en kan je wel wat meer informatie en richtprijzen gebruiken? Je vindt het allemaal terug op deze pagina!

Waarom is een goede dakkapel afwerking zo belangrijk?

Wanneer je van plan bent om een dakkapel toe te voegen aan je woning dien je er rekening mee te houden dat je geconfronteerd zal worden met verschillende kosten. In eerste instantie is er natuurlijk de kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het realiseren van de constructie van de dakkapel, maar daarnaast is er ook nog de afwerking. Deze afwerking niet alleen aan de buitenkant, maar ook binnen te worden voorzien. Een goede afwerking voor je dakkapel realiseren is belangrijk omwille van verschillende redenen, namelijk:

 

  • Alleen mits een goede afwerking kan je optimaal genieten van je dakkapel;
  • Een mooi afgewerkte dakkapel oogt aan de buitenkant veel aantrekkelijker;
  • Alleen door middel van een optimale afwerking kan er een zo optimaal mogelijke financiële meerwaarde worden gecreëerd bij een mogelijke verkoop van het huis;

 

Bovenstaande drie redenen zorgen er voor dat het altijd de moeite waard is om goed na te denken over het type afwerking welke voor je dakkapel wenst te realiseren. Hou hierbij zeker niet alleen maar rekening met de uitstraling van de gebruikte materialen, maar kijk bijvoorbeeld ook naar de kwaliteit en levensduur waar deze over beschikken.

Dakkapel afwerking aan de buitenkant

Op het ogenblik dat je, je aandacht wil gaan vestigen op het afwerken van je dakkapel zal je een onderscheid willen maken tussen de afwerking aan de buitenkant en aan de binnenkant. Laat ons eerst even kijken naar de buitenkant van je dakkapel. Indien je er voor hebt gekozen om een prefab dakkapel te laten realiseren zal de complete afwerking in principe in de fabriek gebeuren. Dit betekent dat de dakkapel in haar totaliteit op de woning zal worden geplaatst waardoor de overlast tot een minimum kan worden beperkt. Ook in dit geval is het echter zeer belangrijk (misschien wel nog belangrijker dan bij een maatwerk dakkapel) om je op voorhand een goed beeld te kunnen vormen van het type afwerking die je wenst. Wij hebben alvast enkele mogelijkheden inclusief hun prijzen voor jou op een rijtje gezet.

 

Type dakkapel afwerking voor buiten Gemiddelde kostprijs
Meranti draaikiepraam Vanaf gemiddeld 130 euro per stuk
Extra kunststof draaikiepraam Vanaf gemiddeld 225 euro per stuk
Rooster of hor Vanaf gemiddeld 85 euro per stuk
Elektrische rolluiken Gemiddeld tussen 100 & 200 euro per stuk
Boeidelen Vanaf gemiddeld 60 à 65 euro per meter

 

Wil je er zeker van zijn dat je voor de afwerking van je dakkapel aan de buitenkant kan rekenen op de scherpst mogelijke prijzen? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om alles in één keer te laten realiseren. Hierdoor beperk je onder meer de voorrijkosten die op het einde van de rit toch stevig kunnen oplopen.

Dakkapel afwerking aan de binnenkant

Op het ogenblik dat de afwerking van je dakkapel aan de buitenkant duidelijk is en is gerealiseerd wordt het tijd om verder te kijken naar het interieur van de dakkapel. Standaard wordt er veelal voor gekozen om deze af te werken met behulp van multiplex platen. Dit is overigens niet altijd het geval, dus goed de offerte controleren is op dit vlak aan te raden.

 

Indien je dat op voorhand aangeeft kan er bijvoorbeeld ook voor worden gezorgd dat de dakkapel wordt opgeleverd met een binnenafwerking met gipsplaten en een vensterbank. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat een standaard binnenafwerking van je dakkapel gepaard gaat met een kostprijs van ongeveer 500 euro. Het spreekt voor zich dat de exacte kostprijs steeds afhankelijk is van de gekozen opties voor de binnenafwerking. Je kan op dit vlak onder meer denken aan de volgende mogelijkheden:

 

  • De montage van een vensterbank;
  • Het afwerken evenals het aftimmeren van een verlaagd plafond;
  • Het voorzien van inbouwspots in de ruimte;
  • Het aftimmeren van de zogenaamde knieschotten voor extra opbergruimte;

 

Ben jij wel een handige Harry en geef je er bijgevolg de voorkeur aan om je dakkapel aan de binnenkant zelf af te werken? In dat geval kan je er ook nog altijd voor kiezen om een casco dakkapel aan te kopen.

Hoe besparen op de kosten van je dakkapel afwerking?

Een niet onbelangrijk voordeel dat is verbonden aan je dakkapel afwerking is terug te vinden in het feit dat je deze eigenlijk zo duur maakt als je zelf wil. Bovendien is het in eerste instantie vooral belangrijk dat de afwerking aan de buitenkant van je dakkapel gebeurt waarna de afwerking aan de binnenkant periodiek en volgens je eigen budget kan worden voltrokken. In ieder geval, ben jij nog op zoek naar enkele interessante mogelijkheden om het kostenplaatje van je dakkapel afwerking te verlagen? Dan kunnen de onderstaande bespaartips je daar zonder enige twijfel bij helpen!

 

  • Een casco dakkapel voor handige doe-het-zelvers

Veel mensen houden er van om bepaalde delen van hun woning zelf vorm te geven en af te werken. Dit geldt zeker ook voor de realisatie van een dakkapel. Ben jij iemand die best wel handig is en zie je het zitten om je dakkapel zelf af te werken? In dat geval is het altijd interessant om er voor te kiezen om een casco dakkapel aan te kopen.

 

  • Probeer de voorrijkosten zoveel mogelijk te beperken

In het bijzonder wanneer je hebt gekozen voor een maatwerk dakkapel met een doorgedreven afwerking is het van belang om de voorrijkosten zoveel mogelijk te beperken. Dit doe je door indien mogelijk steeds een beroep te doen op de diensten van een bedrijf welke in je buurt is gevestigd.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd

dakkapel

Heb je een omgevingsvergunning nodig bij de aanleg van je dakkapel?

Een bekende soort uitbouw aan je huis is het aanleggen van een

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je woning biedt vele voordelen, waaronder