Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Bij het plaatsen van een (nieuwe) dakkapel bij je woning wordt er veelal vanuit gegaan dat er hierdoor telkens slechts één extra ruimte wordt gecreëerd. Dat lijkt een voor de hand liggende vaststelling, maar in de praktijk zijn er wel degelijk afwijkingen mogelijk. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem om een dakkapel 2 kamers te realiseren. In dit geval is er sprake van een mooie dakkapel waarbij er een scheidingswand is voorzien. Deze wand deelt de ruimte in twee delen waardoor je bijvoorbeeld perfect een slaapkamer met aparte dressing kan creëren. Heb jij hier wel oren naar, maar heb je nog nood aan wat extra informatie? Je leest er alles over op deze pagina!

Wat zijn de voordelen van een dakkapel 2 kamers?

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan een dakkapel 2 kamers welke voor jou als eigenaar van een woning mogelijks interessant kunnen zijn. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat er voor de realisatie van bijvoorbeeld zowel een badkamer als een slaapkamer geen 2 dakkapellen dienen te worden gebouwd. De bouw van één enkele constructie volstaat waarbij er door middel van een scheidingswand een afscheiding wordt gemaakt tussen twee afzonderlijke delen. Dit brengt ook enkele zeer interessante voordelen met zich mee. Mocht je bijvoorbeeld 2 dakkapellen over twee verdiepingen gaan plaatsen, dan betekent dit dat je nooit een verbinding kan hebben tussen de twee constructies. Dat is wel het geval indien één enkele dakkapel wordt ingedeeld in twee afzonderlijke ruimtes. Zo creëer je bijvoorbeeld op zeer efficiënte wijze een slaapkamer die over diens eigen persoonlijke badkamer beschikt.

 

Een ander voordeel van een dakkapel 2 kamers is terug te vinden in het financiële aspect. Het spreekt namelijk voor zich dat het bouwen van twee afzonderlijke dakkapel constructies altijd gepaard gaat met een niet onaanzienlijke meerprijs in vergelijking met de realisatie van één exemplaar, maar wel opgedeeld in twee afzonderlijke ruimtes. Wil je dus met andere woorden in één klap een niet onaanzienlijke hoeveelheid extra oppervlakte creëren in je woning? Dan is het altijd de moeite waard om te kiezen voor de plaatsing van een dakkapel 2 kamers.

Met welke nadelen moet je mogelijks rekening houden?

De voordelen van een dakkapel 2 kamers zijn inmiddels bekend, maar wat met de nadelen die er aan verbonden zijn? Die zijn er natuurlijk ook. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat een dakkapel 2 kamers slechts kan gerealiseerd worden op het ogenblik dat er voldoende ruimte voor handen is (en een afdoende draagvlak kan worden gecreëerd) voor de bouw van een echt grote dakkapel. Indien je slechts plaats hebt voor een kleine constructie spreekt het immers voor zich dat deze indelen in twee afzonderlijke ruimtes eigenlijk helemaal niet interessant is. De kamers die op die manier ontstaan zijn namelijk te klein om nog comfortabel bevonden te worden. Op deze manier wordt ook de potentiële waardevermeerdering voor de woning eigenlijk voor een niet onbelangrijk deel teniet gedaan.

 

Een tweede nadeel is toch ook een beetje financieel gerelateerd. Hoezo? Eerder op deze pagina hebben we toch aangegeven dat een dakkapel 2 kamers financieel interessanter is dan het realiseren van twee aparte dakkapellen? Dat is zeker zo omdat er slechts één constructie moet worden gebouwd, maar die constructie is niet het enige onderdeel waar rekening mee dient te worden gehouden. Het spreekt namelijk voor zich dat er bij een dakkapel 2 kamers steeds een scheidingswand dient te worden voorzien en ook die kost geld. Daarnaast is een niet onbelangrijk deel van de afwerking ook gebaseerd op het type kamer die in de dakkapel zal worden gebouwd. Bij de realisatie van een badkamer is er bijvoorbeeld extra ventilatie vereist.

 

Bovenstaande betekent dat je er logischerwijs altijd rekening mee moet houden dat een dakkapel 2 kamers significant duurder kan zijn in vergelijking met een gewone dakkapel en dat maakt ze in de praktijk jammer genoeg op financieel vlak niet voor iedereen even geschikt.

Hoeveel kost een dakkapel 2 kamers?

Net zoals voor een standaard dakkapel geldt, geldt ook voor een dakkapel 2 kamers dat de kostprijs die er voor moet worden betaald altijd afhankelijk is van meerdere factoren. Het betreft hier niet uitsluitend de constructie van de dakkapel (gaat het om een prefab of om een traditionele dakkapel?), maar ook bijvoorbeeld de materialen die gebruikt zijn voor de afwerking, het type dak welke er op is geplaatst, etc. Dit alles zorgt er voor dat de ‘vanaf prijs’ die veelal geldt voor een dakkapel 2 kamers aanzienlijk kan oplopen tot een kostenplaatje welke heel wat hoger is gelegen. Hou hier dus altijd rekening mee.

 

Eveneens een belangrijke invloed op de kostprijs wordt natuurlijk uitgeoefend door de afmetingen waar de dakkapel 2 kamers over beschikt. Hoe groter de afmetingen, des te meer materialen er zijn vereist en des te hoger dus de kosten zullen komen te liggen. Een extra aandachtspunt is verder terug te vinden in de afwerking van de tussenwand welke zich in de dakkapel bevindt. Dient deze bijvoorbeeld geïsoleerd te worden of niet? In bepaalde situaties, zoals bij het plaatsen van een badkamer is dit bijvoorbeeld absoluut aan te raden.

 

Bovenstaande informatie mag dan wel interessant zijn om te weten, het zorgt er natuurlijk nog niet voor dat je meteen ook een duidelijk beeld hebt van de kosten die voor een dakkapel 2 kamers aangerekend kunnen worden. Daar wordt verandering in gebracht door middel van de hieronder aangegeven prijstabel.

 

Type dakkapel 2 kamers Gemiddelde kostprijs
Basic dakkapel 2 kamers 8 meter hout Vanaf ongeveer 10.500 euro incl. BTW
Basic dakkapel 2 kamers 8 meter kunststof Vanaf ongeveer 9.000 euro incl. BTW
Basic dakkapel 2 kamers 8 meter houtlook Vanaf ongeveer 9.500 euro incl. BTW

 

In de bovenstaande prijzen zijn de BTW inbegrepen evenals de standaard onderdelen van de dakkapel die ze wind- en waterdicht maken. Dit betekent dat er nog geen enkele concrete afwerking is voorzien. Hiervoor dient er dan ook altijd rekening te worden gehouden met een meerprijs. Hoeveel deze bedraagt is uiteraard afhankelijk van de gewenste luxe en comfort. Kan je zelf de handen uit de mouwen steken? Dan is het vanzelfsprekend dat er op de kostprijs van je dakkapel 2 kamers heel wat kan worden uitgespaard zonder dat je aan kwaliteit moet inboeten.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want