Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Vooraleer een dakkapel toe te voegen aan je woning is het niet meer dan normaal dat je altijd een zeer concreet beeld zal willen hebben van de kosten die er aan verbonden zijn. Wat dit betreft is het ook altijd van belang om rekening te houden met het BTW tarief dakkapel welke in rekening wordt gebracht. Specifiek voor het BTW tarief geldt dat deze de voorbije jaren ook meerdere malen op de schop is gegaan. Op een zeker ogenblik was het dan ook mogelijk om de realisatie van je dakkapel uit te besteden aan een vakman tegen een BTW-tarief van niet 19 of 21, maar wel 6 procent. Geldt dat tegenwoordig nog steeds en met welk BTW tarief dakkapel dien je met andere woorden rekening te houden? Je komt het te weten op deze pagina!

Verlaagd BTW tarief dakkapel nog steeds van toepassing?

Op het ogenblik dat je er vroeger voor koos om bepaalde verbouwingen uit te voeren aan je woning kon je in een ongelofelijk aantal van deze gevallen rekenen op een verlaagd BTW-tarief welke was vastgesteld op 6 procent. Dat was voor veel mensen bijzonder interessant, want op deze manier kon men (afhankelijk van het moment in de geschiedenis) zomaar 13 of 15 procent aan BTW uitsparen. Hierdoor werd de totale kostprijs van de dakkapel uiteraard een flink stuk voordeliger gemaakt. Tegenwoordig is dat echter niet langer het geval. Het verlaagde BTW-tarief hanteren voor de meest uiteenlopende verbouwingen en renovaties zorgde er namelijk voor dat de Nederlandse overheid werd opgezadeld met een aanzienlijk verlies. Omwille van deze reden werd er dan ook al snel voor gekozen om hier vanaf te stappen.

 

Bovenstaande betekent dat je tegenwoordig bij het laten uitvoeren van werkzaamheden aan je dakkapel rekening moet houden met een BTW-tarief van 21 procent. Dit geldt bovendien niet alleen voor de arbeidskosten, maar ook voor de materialen die aangekocht dienen te worden. Toch geldt op dit vlak wel een uitzondering. Je moet er namelijk rekening mee houden dat een dakkapel bestaat uit heel veel verschillende onderdelen. Het gaat hierbij eveneens om glas evenals om isolatie. Door te kiezen voor materialen die over een uitstekende isolerende functie beschikken zal je kunnen vaststellen dat je wel degelijk nog deels aanspraak kan maken op het verlaagde BTW-tarief van 6 procent.

Wanneer geldt het BTW-tarief van 6 procent?

Het laten bouwen of plaatsen van een volledige dakkapel tegen een BTW-percentage van 6 procent is dus geen optie meer. Toch betekent dit absoluut niet dat je niet langer over de mogelijkheid beschikt om je voordeel te doen met dit lage BTW-percentage. Zoals hierboven reeds aangegeven geldt namelijk ook tegenwoordig nog altijd dat er bepaalde werkzaamheden in aanmerking komen voor een korting op de verschuldigde BTW. Het gaat hierbij om:

 

  1. Het behangen van een ruimte;
  2. Het isoleren van je dakkapel;
  3. De werkzaamheden van een schilder en stukadoor;
  4. Het schoonmaken van de binnenkant van je woning;

 

Bovenstaande is geen algemene regel. Je moet er namelijk bij stil blijven staan dat ze uitsluitend geldt voor woningen met een leeftijd van 2 jaar of ouder. Ben je dus met andere woorden van plan om een nieuwbouw te realiseren en wil je daar meteen een dakkapel op plaatsen? In dat geval kan je op geen enkele manier aanspraak maken op het verlaagde BTW-tarief van 6 procent. Dit betekent dus dat alleen mensen die hun dakkapel toevoegen aan een reeds bestaande woning van deze regel kunnen profiteren.

Verlaagd BTW-tarief uitsluitend op de arbeidskosten

Het verlaagde BTW-tarief dakkapel kan je dus niet zomaar meer verkrijgen, maar door het verbeteren van de isolatiewaarde van je dakkapel kan je zomaar nog aanspraak maken op één of zelfs meerdere extra financiële voordelen. Het verlaagde BTW-tarief welke geldt voor de eerder aangegeven werkzaamheden die kunnen worden uitgevoerd aan je dakkapel geldt wel enkel en alleen voor de arbeidskosten. Concreet betekent dit dat je voor het aanschaffen van de materialen wel gewoon nog altijd het volledige BTW-tarief zal moeten betalen. Hierdoor wordt het financiële voordeel eigenlijk een beetje onttrokken aan de doelgroep van de doe-het-zelvers. Wil jij met andere woorden ook nog enigszins kunnen profiteren van het verlaagde BTW-tarief van 6 procent bij het uitvoeren van diverse werkzaamheden aan je dakkapel? Dan zal je altijd genoodzaakt zijn om een vakman onder de arm te nemen.

Verhoging BTW-tarief naar 9 procent in 2019?

We zouden tegenwoordig kunnen stellen dat het met het verdwijnen van het lage BTW-tarief van 6 procent met betrekking tot de realisatie van een dakkapel niet langer interessant meer is om nog een dergelijke uit- of opbouw te voorzien. Doe je er namelijk niet beter aan om gewoon even af te wachten tot er terug een nieuwe verlaging van het BTW-tarief wordt doorgevoerd? Absoluut niet. Los van het feit dat een dergelijke globale BTW-verlaging op financieel vlak helemaal niet haalbaar bleek voor de Nederlandse overheid is het namelijk ook nog eens zo dat er concrete plannen zijn om de verlaagde BTW op te trekken naar 9 procent. Dit zou kunnen gebeuren met ingang van het jaar 2019.

 

Bovenstaande betekent dat zelfs werkzaamheden aan je dakkapel die in aanmerking komen voor een verlaagd BTW-tarief vanaf 2019 zomaar even 3 procent duurder zullen gaan worden. Dit heeft eveneens als rechtstreeks gevolg dat met name de terugverdientijd van je isolatie of isolerende beglazing zal worden verlengd. Ben je dus met andere woorden van plan om een (nieuwe) dakkapel te plaatsen bij je bestaande woning die ouder is dan 2 jaar en wil je deze grondig laten isoleren en afwerken? In dat geval is het wellicht de moeite waard om dit te doen vooraleer de verhoging van het verlaagde BTW-tarief van 6 naar 9 procent wordt doorgevoerd.

Let op, verlaagd BTW-tarief bij dakkapel geldt niet voor alle woningen!

Tot slot nog even een belangrijk aandachtspunt. Wil je kunnen genieten van het verlaagde BTW-tarief voor bijvoorbeeld het laten isoleren of laten schilderen van je dakkapel? Hou er dan ook nog rekening mee dat dit verlaagde tarief niet geldt voor alle woningen. Met name vakantiewoningen evenals bedrijfsgebouwen worden bijvoorbeeld uitgesloten voor deze regel. Bij dergelijke huizen zal je dus genoodzaakt zijn om over de hele lijn het volledige BTW-tarief van 21 procent te betalen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd