Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine dak. Voor een dakkapel kies je, als je de bovenverdieping van een woning wil vergroten of als je meer natuurlijk licht op je bovenverdieping wil krijgen. Bij veel nieuwbouwwoningen zit een dakkapel reeds ingebouwd, maar je kunt ook op een bestaande woning een dakkapel laten plaatsen.

Voordelen van een dakkapel

Door het monteren van een dakkapel op je dak creëer je, zoals al eerder gezegd, meer ruimte op je bovenverdieping. Deze ruimte komt tot stand, doordat de sta ruimte omhoog gaat en de oploopbare oppervlakte eveneens groter wordt. Daarnaast komt er meer licht de ruimte in en kun je deze beter ventileren, doordat je ook verse lucht binnen kan laten.

Manieren van installeren

Een dakkapel kun je op meerdere wijzen aanleggen. Je kunt ervoor kiezen om op locatie het te laten installeren. Dit houdt in dat de dakkapel pas in elkaar getimmerd wordt op je dak, waarna deze geplaatst wordt. Het voordeel hiervan is dat je de dakkapel helemaal kunt ontwerpen, zoals jij mooi vindt. Deze klus duurt ongeveer drie á vier dagen. Je kunt ook kiezen voor een prefab dakkapel. Dit houdt in dat het timmerwerk reeds gedaan is en je alleen de complete dakkapel op je dak hoeft te laten plaatsen. Dit scheelt in arbeidskosten, omdat de klus sneller geklaard is.

Verschillende soorten dakkapellen

Er zijn wel meer dan dertig verschillende soorten dakkapellen. Je hebt verschillen in vorm: een puntdak of plat dak of met een rond kozijn en alle varianten daar tussenin. Je kunt voor verscheidene materialen kiezen: hout, kunststof, riet en hout. Zink wordt vooral gekozen om zijn hoogwaardige kwaliteit, maar is wel vrij duur. Daarnaast kun je kiezen voor verschillende modellen: een standaard dakkapel, dubbele dakkapel, nokverleggende of nokverhogende dakkapel, een dakkapel met een balkon of met een deur.

Tips waarop je moet letten

Bij het aanleggen van een dakkapel kan het zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Dit is een vergunning voor het bouwen van een constructie, die mogelijk hinder voor mens en milieu kan veroorzaken. De aanvraag van deze vergunning is gemakkelijker geworden, maar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je een bouwtekening kunnen aantonen en een constructieberekening hebben. Laat je dus van tevoren inlichten of je een vergunning nodig hebt.

Kosten van een omgevingsvergunning

Moet je een omgevingsvergunning aanvragen, dan moet je rekening houden met een aantal kosten. Ten eerste heb je de legeskosten van de dakkapel en de kosten van de vergunning aanvraag. Daarnaast betaal je voor de bouwtekening en de constructieberekening, die je bij de aanvraag mee moet leveren. Het totaal van de kosten ligt dan tussen de €900 en €1500.

Kosten bouw dakkapel

Wat de bouw van een dakkapel kost is afhankelijk van de materialen die je kiest, de vorm, prefab of maatwerk, et cetera. Kies je voor een houten, prefab dakkapel betaal je gemiddeld tussen de €3300 en €3600. Een kunststof, prefab dakkapel kost al circa €3950. Voor een houten dakkapel op maat betaal je tussen de €4100 en €4400, terwijl de kunststof variant maar liefst tussen de €4800 en €5100 bedraagt. Laat je ook nog een raam in de dakkapel plaatsen, verschilt de prijs ook weer, zoals tabel 1 aantoont.

Tabel 1. Prijzen voor dakkapel

Afmeting dakkapel Kunststof dakkapel prijzen Houten dakkapel prijzen Soort kozijnen
1,5 meter  € 2.900  € 3.150 1 draaikiep raam + 1 raam
2 meter  € 3.100  € 3.450 1 draaikiep raam + 1 raam
3 meter  € 3.850  € 3.950 1 draaikiep raam + 1 raam
4 meter  € 4.850  € 4.950 2 ramen + 2 draaikiep ramen
4 meter  € 4.900  € 5.000 2 ramen + 3 draaikiepramen
5 meter  € 5.250  € 5.350 2 ramen + 2 draaikiep ramen
5 meter  € 5.450  € 5.550 2 ramen + 3 draaikiepramen
6 meter  € 6.250  € 6.750 2 ramen + 3 draaikiepramen
7 meter  € 7.350  € 7.950 2 ramen + 3 draaikiepramen
8 meter  € 8.650  € 9.350 2 ramen + 3 draaikiepramen

Andere opties voor je dakkapel en de kosten hiervan

Een dakkapel kun je dus naar je eigen wensen en behoeften personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ventilatierooster in je dakkapel. Dit kost tien euro per decimeter. Ook kun je nog kiezen voor een rolluik of een screen. Deze kosten liggen tussen de €400 en €1200 per item. Je zou zelfs insectenhorren kunnen toevoegen voor €100 per item. Laat je in ieder geval van tevoren goed adviseren over de totale kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vraag daarom offertes op en vergelijk ze voor de beste deals.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder …

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen …

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je …

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, …

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak …

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel …