Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 10 nov 2017

Vooraleer te investeren in een (nieuwe) dakkapel is het niet meer dan normaal dat je eerst op de hoogte zal willen zijn van de kostprijs die er voor in rekening wordt gebracht. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een beetje lastig, maar dat is het eigenlijk niet. De dakkapel prijs berekenen is dan ook perfect mogelijk, zolang je maar weet hoeveel de verschillende onderdelen van zo’n dakkapel kosten. In tegenstelling tot wat veel mensen bovendien vermoeden wordt deze prijs niet enkel en alleen gebaseerd aan de hand van het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de arbeidskosten? Wil je graag je dakkapel prijs berekenen, maar ben je daarvoor eerst op zoek naar echt betrouwbare en heldere informatie? In dat geval ben je op deze pagina aan het juiste adres!

*Tip:

  • Direct weten wat de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakkapelspecialisten.

Het materiaal waaruit een dakkapel kan bestaan

Het eerste waar je rekening mee zal willen houden is het materiaal waar je dakkapel uit zal komen te bestaan. Op dit vlak bestaan er een aantal mogelijkheden. Zo kan je er voor kiezen om gebruik te maken van hout, maar ook kunststof en polyester behoren tot de mogelijkheden. Hierbij wordt meteen de basis gelegd voor de totale kostprijs waar je rekening mee dient te houden voor jouw dakkapel. Wil je de kosten zo beperkt mogelijk houden? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een dakkapel die is gemaakt van hout. Heb je wel iets meer uit te geven en ben je eerder een fan van een echt strak ogende dakkapel? Dan kan kunststof weer een aanrader zijn. Voor een polyester dakkapel ligt de gemiddelde aankoopprijs al snel zo’n 1.000 euro hoger in vergelijking met een kunststof exemplaar. De gemiddelde prijzen voor een dakkapel afhankelijk van het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt zijn de volgende:

Materiaal Gemiddelde kostprijs
Dakkapel van hout Vanaf 2.900 euro
Dakkapel van kunststof Vanaf 3.700 euro
Dakkapel van polyester Vanaf 4.700 euro

Prefab dakkapel of maatwerk

De tweede keuze die naast het materiaal dient te worden gemaakt heeft betrekking tot de constructie. Dit is een zeer belangrijke die een erg grote impact kan hebben op de uiteindelijke kostprijs van je dakkapel. Op vlak van constructie maken we een onderscheid tussen twee opties. Zo kan je er voor kiezen om een prefab dakkapel te kopen die in de fabriek reeds volledig in elkaar wordt gezet, maar is het ook mogelijk om te kiezen voor maatwerk. Kiezen voor een prefab constructie voor je dakkapel is op financieel vlak altijd het interessantst. Daar staat echter tegenover dat er geen enkele ruimte is voor personalisatie. Met andere woorden, de kans bestaat dat precies dezelfde dakkapel die jij hebt ook bij één van je buren is terug te vinden. Wil je dit niet? Dan is maatwerk de enige, juiste keuze.

Een maatwerk dakkapel is in vergelijking met een prefab constructie dus altijd heel wat duurder. Dit komt omdat de dakkapel van nul af aan ter plaatse bij de klant wordt opgebouwd. Dit is niet het geval bij een prefab constructie. Wanneer je voor een dergelijke oplossing kiest zal je immers merken dat de constructie in haar totaliteit tot bij jouw huis wordt gebracht. Het onderlinge prijsverschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel bedraagt gemiddeld zo’n kleine 1.000 euro. Indien je de aankoopprijs van je dakkapel wenst te drukken kies je dus maar beter voor een prefab uitvoering.

De afmetingen van de dakkapel

Steeds meer mensen die een dakkapel willen realiseren bij hun woning nemen geen genoegen meer met de standaard afmetingen waar dakkapellen doorgaans over beschikken. Zij kiezen dan ook voor een extra brede uitvoering. Dit is mogelijk (indien de verkregen omgevingsvergunning dit toestaat), maar zal altijd een bepaalde meerprijs met zich meebrengen. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat er per extra meter een meerprijs wordt in rekening gebracht van tussen de 725 en 800 euro. Kies je bijvoorbeeld voor een dakkapel met een breedte van 3,5 meter? In dat geval kan je rekening houden met de onderstaande richtprijzen:

Type dakkapel Gemiddelde kostprijs
Houten dakkapel van 3,5 meter breed Vanaf 3.800 euro
Kunststof dakkapel van 3,5 meter breed Vanaf 4600 euro
Polyester dakkapel van 3,5 meter breed Vanaf 5.100 euro

De plaatsing van de dakkapel

In nagenoeg alle gevallen wordt er voor de plaatsing van een dakkapel een beroep gedaan op een gespecialiseerd bedrijf. Dit komt omdat de dakkapel uiteraard geheel correct moet worden geplaatst. Een kleine fout kan niet alleen zorgen voor warmteverlies, maar kan bijvoorbeeld ook leiden tot lekken of andere problemen. Kan je, je dakkapel toch zelf plaatsen? In dat geval is het mogelijk om zomaar even meer dan de helft van de totale kostprijs van je dakkapel uit te sparen. Let op, zoals eerder reeds aangegeven liggen de arbeidskosten bij een maatwerk dakkapel heel wat hoger in vergelijking met een prefab uitvoering.

De isolatie voor je dakkapel

Bij het berekenen van de kostprijs van je dakkapel is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat deze ook dient te worden geïsoleerd. Wanneer je, je dakkapel niet isoleert is er namelijk sprake van bijzonder veel warmteverlies. Het gevolg daarvan is uiteraard een peperdure energiefactuur waar niemand op zit te wachten. De kostprijs voor het isoleren van je dakkapel bestaat in ieder geval uit twee delen. We onderscheiden immers het gewone isolatiemateriaal dat wordt gebruikt van bijvoorbeeld isolerend glas. We hebben de kosten voor deze verschillende vormen van isolatie alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Soort isolatiemateriaal voor dakkapel Gemiddelde kostprijs
EPS Vanaf 22 euro per vierkante meter
PUR Vanaf 25 euro per vierkante meter
PIR Vanaf 25 euro per vierkante meter
Glaswol Vanaf 9 euro per vierkante meter

Zoals je kan afleiden uit bovenstaande prijstabel is het financieel veruit het interessantst om je dakkapel te isoleren door middel van glaswol. Dit isolatiemateriaal is bovendien ook het meest toegankelijk om zelf te plaatsen. Wanneer je hebt gekozen voor een bepaald type isolatiemateriaal is het tijd geworden om verder te kijken naar het glas. Op dit vlak bestaan er eveneens meerdere mogelijkheden, namelijk:

Type glas voor dakkapel Gemiddelde kostprijs
Gewoon dubbel glas Vanaf 125 euro per vierkante meter
HR glas Vanaf 130 euro per vierkante meter
HR+ glas Vanaf 135 euro per vierkante meter
HR++ glas Vanaf 140 euro per vierkante meter
HR+++ glas Vanaf 180 euro per vierkante meter

Door rekening te houden met alle verschillende informatie op deze pagina is het in ieder geval voor jou zonder probleem mogelijk om de kostprijs van jouw potentiële dakkapel te berekenen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

maart 27, 2023

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte